Rövid távú bérbeadás: új szabályokról szavazott az Európai Parlament

2024. 03. 01., 10:10

Az Európa Parlament február 29-én 493 igen szavazattal, 14 ellenében és 33 tartózkodás mellett elfogadta a rövid távú bérleti szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok gyűjtésének és megosztásának módjára vonatkozó harmonizált követelményeket.

Az olyan online platformok, mint az Airbnb, a Booking, az Expedia és a TripAdvisor elterjedésével jelentősen megnőtt a rövid távú szállásbérlési szolgáltatások volumene. Az ilyen típusú szálláshelyek teszik ki az EU-ban található összes turistaszállás mintegy negyedét. Miközben az ilyen bérbeadások előnyöket jelentenek a szállásadók, a turisták és számos régió számára, egyes kutatók szerint a megfelelő szabályok hiánya olyan problémákhoz is hozzájárul, mint a magasabb lakásárak, az állandó lakosok kiszorulása, a túlzott turizmus és a tisztességtelen verseny – magyarázza az Európai Parlament közleménye.

Egyszerű regisztrációs eljárás

A rövid távú bérbeadási szolgáltatásokat támogató online platformoknak meg kell felelniük a regisztrációs eljárásokkal és az adatmegosztással kapcsolatos kötelezettségeknek az általuk felsorolt ingatlanok esetében, amelyek olyan területeken találhatók, ahol létezik regisztrációs eljárás. Egy egyszerű online regisztrációs eljárás lehetővé teszi az illetékes hatóságok számára, hogy azonosítsák a vendéglátót és az egységét, és ellenőrizzék adataikat.

Biztonságosabb bérleti szolgáltatások az utazók számára

Az online platformoknak biztosítaniuk kell, hogy a házigazdák által megadott információk megbízhatóak és teljesek legyenek, és hogy a regisztrációs szám jól látható legyen a megfelelő listán. Emellett észszerű erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az információkat. Az illetékes hatóságok felfüggeszthetik a regisztrációs számokat, felszólíthatják a platformokat, hogy távolítsák el az illegális listákat, illetve szankciókat szabhatnak ki a nem megfelelő platformokra vagy vendéglátókra.

Adatcsere

Az uniós tagállamok egyetlen digitális belépési pontot hoznak létre, ahová a platformok havonta adatokat küldenek a vendéglátók tevékenységéről (pl. a kiadott éjszakák száma, a vendégek száma, a konkrét cím, a regisztrációs szám, a bejegyzés URL-címe). Ezen adatok összegyűjtése lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy nyomon kövessék a vendéglátók regisztrációs folyamatainak betartását, és megfelelő szakpolitikákat tervezzenek a rövid távú szálláskiadás ágazatában.

Amint a Tanács hivatalosan jóváhagyja a szöveget, azt közzéteszik az EU Hivatalos Lapjában, majd a rendeletet 24 hónap elteltével alkalmazni kell.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS