Módosult az ideiglenes válság- és átállási keret kivezetési ütemterve

2023. 11. 21., 17:10

Hat hónappal meghosszabbította az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret egyes rendelkezéseit, köztük a korlátozott összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó előírásokat.

Az Európai Bizottság elfogadta az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret módosítását, aminek keretében hat hónappal meghosszabbítsa a keret egyes rendelkezéseit, amelyek az Oroszország Ukrajna elleni agresszióját és az energiaárak példátlan mértékű növekedését követő válságelhárítást célozzák.

Figyelembe véve a tagállamoktól kapott visszajelzéseket, a mostani módosítás elhalasztja azoknak a rendelkezéseknek a fokozatos megszüntetését, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy korlátozott összegű támogatást (a keret 2.1. szakasza) és a magas energiaárak ellentételezésére irányuló támogatást (a keret 2.4. szakasza) nyújtsanak.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta és összefüggésben annak az uniós gazdaságra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásaival, az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy időszerű, célzott és arányos támogatást nyújtsanak a rászoruló vállalkozásoknak. E keretet először 2022. március 23-án fogadták el, 2022 júliusában és októberében módosították, majd 2023. március 9-én felváltotta az ideiglenes válság- és átállási keret. Annak ellenére, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja még mindig nem ért véget, az EU gazdasági helyzete reziliensnek bizonyul az elszenvedett sokkhatásokkal szemben. Úgy tűnik, hogy stabilizálódott az energiapiacok helyzete, különösen a gázárak és a villamos energia átlagára tekintetében. Habár összességében elmondható, hogy többek között a tagállamok által az energiaforrások diverzifikálása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően csökkent az energiaellátási hiány kockázata, a 2023. őszi gazdasági előrejelzés szerint Oroszország Ukrajna elleni folyamatos háborúja és a szélesebb körű geopolitikai feszültségek továbbra is kockázatot jelentenek és bizonytalanságot okoznak. Az általános pozitív tendencia ellenére az energiapiacok továbbra is sérülékenyek – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az ideiglenes válság- és átállási keret kulcsfontosságú eszköznek bizonyult, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a rendkívüli gazdasági sokkot követően sürgősen támogatást nyújtsanak az erre rászoruló vállalkozásoknak. Megmutatta, hogy a Bizottság szükség esetén hajlandó és képes teljes mértékben élni az állami támogatási szabályok által biztosított rugalmassággal. Ezt a keretet azonban eleve kivételes jellegűnek és korlátozott időre szólónak terveztük. Közel két év elteltével stabilabb energiapiacokat és javuló gazdasági helyzetet tapasztalunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy a keret válságkezelési eszközei kivezethetők. Ugyanakkor a közelgő téli fűtési időszakkal kapcsolatban továbbra is bizonytalanság áll fenn. A kivezetés mai korlátozott módosítása lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy szükség esetén biztonsági hálót nyújtsanak az érintett vállalkozások számára, és megkönnyítsék a közigazgatási eljárások lefolytatását” – mondta Didier Reynders versenypolitikáért felelős biztos.

Az ideiglenes válság- és átállási keret módosított kivezetési ütemterve

– Korlátozott összegű támogatás (a keret 2.1. szakasza): A Bizottság ezt a szakaszt hat hónappal, azaz 2024. június 30-ig meghosszabbítja.Emellett a támogatás korlátozott összegére megállapított felső határokat a téli fűtési időszak lefedése érdekében megemeli: a mezőgazdasági ágazat esetében 250 000 euróról 280 000 euróra; a halászati és akvakultúra-ágazat esetében 300 000 euróról 335 000 euróra, az összes többi ágazat esetében pedig 2 millió euróról 2,25 millió euróra.
– A magas energiaárak ellentételezésére nyújtott támogatás (a keret 2.4. szakasza): A Bizottság ezt a szakaszt hat hónappal, azaz 2024. június 30-ig meghosszabbítja. E szakasz alapján a tagállamok továbbra is támogatást nyújthatnak a többletköltségek bizonyos részeinek fedezésével, amennyiben az energiaárak jelentősen meghaladják a válság előtti szintet.

A ideiglenes válság- és átállási keret fennmaradó rendelkezéseit a változtatások nem érintik:
– A keret válsággal kapcsolatos többi szakasza (azaz az állami garanciák és támogatott hitelek formájában nyújtott likviditási támogatásról szóló 2.2. és 2.3. szakasz, valamint a villamosenergia-kereslet csökkentésének támogatását célzó intézkedésekről szóló 2.7. szakasz) nem kerül meghosszabbításra a jelenlegi lejárati idejükön, azaz 2023. december 31-én túl.
– A keret klímasemleges gazdaságra való átállásra vonatkozó, az európai gazdaság további dekarbonizációjához és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedés felgyorsításához szükséges szakaszait (2.5., 2.6. és 2.8. szakasz) nem érinti a mai módosítás, ezeket 2025. december 31-ig igénybe lehet venni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS