Módosult az ideiglenes válság- és átállási keret kivezetési ütemterve

2023. 11. 21., 17:10

Hat hónappal meghosszabbította az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret egyes rendelkezéseit, köztük a korlátozott összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó előírásokat.

Az Európai Bizottság elfogadta az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret módosítását, aminek keretében hat hónappal meghosszabbítsa a keret egyes rendelkezéseit, amelyek az Oroszország Ukrajna elleni agresszióját és az energiaárak példátlan mértékű növekedését követő válságelhárítást célozzák.

Figyelembe véve a tagállamoktól kapott visszajelzéseket, a mostani módosítás elhalasztja azoknak a rendelkezéseknek a fokozatos megszüntetését, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy korlátozott összegű támogatást (a keret 2.1. szakasza) és a magas energiaárak ellentételezésére irányuló támogatást (a keret 2.4. szakasza) nyújtsanak.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta és összefüggésben annak az uniós gazdaságra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásaival, az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy időszerű, célzott és arányos támogatást nyújtsanak a rászoruló vállalkozásoknak. E keretet először 2022. március 23-án fogadták el, 2022 júliusában és októberében módosították, majd 2023. március 9-én felváltotta az ideiglenes válság- és átállási keret. Annak ellenére, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja még mindig nem ért véget, az EU gazdasági helyzete reziliensnek bizonyul az elszenvedett sokkhatásokkal szemben. Úgy tűnik, hogy stabilizálódott az energiapiacok helyzete, különösen a gázárak és a villamos energia átlagára tekintetében. Habár összességében elmondható, hogy többek között a tagállamok által az energiaforrások diverzifikálása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően csökkent az energiaellátási hiány kockázata, a 2023. őszi gazdasági előrejelzés szerint Oroszország Ukrajna elleni folyamatos háborúja és a szélesebb körű geopolitikai feszültségek továbbra is kockázatot jelentenek és bizonytalanságot okoznak. Az általános pozitív tendencia ellenére az energiapiacok továbbra is sérülékenyek – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az ideiglenes válság- és átállási keret kulcsfontosságú eszköznek bizonyult, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a rendkívüli gazdasági sokkot követően sürgősen támogatást nyújtsanak az erre rászoruló vállalkozásoknak. Megmutatta, hogy a Bizottság szükség esetén hajlandó és képes teljes mértékben élni az állami támogatási szabályok által biztosított rugalmassággal. Ezt a keretet azonban eleve kivételes jellegűnek és korlátozott időre szólónak terveztük. Közel két év elteltével stabilabb energiapiacokat és javuló gazdasági helyzetet tapasztalunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy a keret válságkezelési eszközei kivezethetők. Ugyanakkor a közelgő téli fűtési időszakkal kapcsolatban továbbra is bizonytalanság áll fenn. A kivezetés mai korlátozott módosítása lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy szükség esetén biztonsági hálót nyújtsanak az érintett vállalkozások számára, és megkönnyítsék a közigazgatási eljárások lefolytatását” – mondta Didier Reynders versenypolitikáért felelős biztos.

Az ideiglenes válság- és átállási keret módosított kivezetési ütemterve

– Korlátozott összegű támogatás (a keret 2.1. szakasza): A Bizottság ezt a szakaszt hat hónappal, azaz 2024. június 30-ig meghosszabbítja.Emellett a támogatás korlátozott összegére megállapított felső határokat a téli fűtési időszak lefedése érdekében megemeli: a mezőgazdasági ágazat esetében 250 000 euróról 280 000 euróra; a halászati és akvakultúra-ágazat esetében 300 000 euróról 335 000 euróra, az összes többi ágazat esetében pedig 2 millió euróról 2,25 millió euróra.
– A magas energiaárak ellentételezésére nyújtott támogatás (a keret 2.4. szakasza): A Bizottság ezt a szakaszt hat hónappal, azaz 2024. június 30-ig meghosszabbítja. E szakasz alapján a tagállamok továbbra is támogatást nyújthatnak a többletköltségek bizonyos részeinek fedezésével, amennyiben az energiaárak jelentősen meghaladják a válság előtti szintet.

A ideiglenes válság- és átállási keret fennmaradó rendelkezéseit a változtatások nem érintik:
– A keret válsággal kapcsolatos többi szakasza (azaz az állami garanciák és támogatott hitelek formájában nyújtott likviditási támogatásról szóló 2.2. és 2.3. szakasz, valamint a villamosenergia-kereslet csökkentésének támogatását célzó intézkedésekről szóló 2.7. szakasz) nem kerül meghosszabbításra a jelenlegi lejárati idejükön, azaz 2023. december 31-én túl.
– A keret klímasemleges gazdaságra való átállásra vonatkozó, az európai gazdaság további dekarbonizációjához és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedés felgyorsításához szükséges szakaszait (2.5., 2.6. és 2.8. szakasz) nem érinti a mai módosítás, ezeket 2025. december 31-ig igénybe lehet venni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS