Metánkibocsátás-csökkentés: „zöld jelzést” kapott az uniós rendelet

Metánkibocsátás-csökkentés: „zöld jelzést” kapott az uniós rendelet
2024. 05. 29., 13:10

Az Európai Tanács elfogadta a metánkibocsátás nyomon követéséről és csökkentéséről szóló rendeletet, amely az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag részét képezi.

A rendelet új követelményeket vezet be az energiaágazat metánkibocsátásának mérésére, jelentésére és ellenőrzésére vonatkozóan. A metánkibocsátások elkerülése érdekében olyan kibocsátáscsökkentési intézkedések lépnek majd életbe, mint a metánszivárgások észlelése és javítása, valamint a lefúvatás és a fáklyázás korlátozása. Az Európai Unióba irányuló olaj-, gáz- és szénimportból származó metánkibocsátás átláthatóságát a nyomon követésre szolgáló globális eszközök fogják biztosítani – olvasható a Tanács közleményében.

Az Európai Bizottság 2021 decemberében nyújtotta be az energiaágazaton belüli metánkibocsátás csökkentéséről szóló rendeletjavaslatot. A javaslat a 2020. évi uniós metánstratégiában meghatározott stratégiai jövőképen alapul, és az „Irány az 55%!” jogalkotási csomag részét képezi, amelynek célja, hogy az EU-ban 2050-ig megvalósuljon a klímasemlegesség.

„A metán – egy rövid távú éghajlatbefolyásoló, amelynek hatása 30-szor erősebb a szén-dioxidénál – az üvegházhatású gázok között a második legjelentősebb. Ahhoz, hogy teljesítsük a Párizsi Megállapodásnak a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozására vonatkozó célkitűzését, valamint hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet, csökkentenünk kell az olaj-, gáz- és szénágazatból származó metánkibocsátást. Ez a jogszabály az említett ágazatok értékláncainak egészében biztosítja a kibocsátások megfelelő nyomon követését és kezelését” – kommentálta a döntést Tinne Van der Straeten, az EU soros elnökségét betöltő Belgium energiaügyi minisztere.

Miért van jelentősége a metánkibocsátásnak?

A légkörben található négy üvegházhatású gáz egyikeként a metán a kibocsátások tekintetében a második helyen, közvetlenül a szén-dioxid után áll.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2020-as adatai szerint az üvegházhatásúgáz-kibocsátás az EU-ban (kilotonna CO2-egyenértékben) a következőképpen alakult:
– CH4 (metán): 378,8
– CO2 (szén-dioxid): 2559,7
– fluortartalmú gázok: 85,8
– N2O (dinitrogén-oxid): 222,6

A szén-dioxidhoz képest azonban a metánnak nagyobb a hőtároló képessége, ezért sokkal erőteljesebb üvegházhatású gáz – a globális felmelegedés mintegy 30%-áért tehető felelőssé. Húszéves időtávlatban a metán 84-szer nagyobb globális felmelegedési potenciállal rendelkezik, mint a szén-dioxid.

Az új szabályok

Az üzemeltetőknek a metánkibocsátásra vonatkozóan forrásszintű méréseket kell majd végezniük, és a nyomon követésről jelentéseket kell készíteniük, amelyeket független, akkreditált hitelesítők fognak ellenőrizni. A tagállamok valamennyi kútról nyilvántartást fognak vezetni, valamint az inaktív kutakra vonatkozóan kibocsátáscsökkentési terveket dolgoznak majd ki, és e dokumentumokat rendszeresen frissítik a metánkibocsátásokból fakadó népegészségügyi és környezeti kockázatok megelőzése érdekében. Mérni fogják és nyomon követik továbbá a kevesebb mint 70 éve bezárt vagy felhagyott szénbányákból származó kibocsátásokat is, mivel a metán kibocsátása akkor is folytatódik, ha a kitermelést már leállították. A nemzeti hatóságok rendszeres időközönként ellenőrzéseket végeznek majd, hogy meggyőződjenek arról – illetve biztosítsák azt –, hogy az üzemeltetők megfelelnek a rendelet követelményeinek, ideértve a nyomonkövetési korrekciós intézkedések meghozatalát is.

Az új szabályok értelmében az üzemeltetőknek fel kell tárniuk és meg kell szüntetniük a metánszivárgásokat. Az üzemeltetőknek meghatározott időközönként a metánszivárgással kapcsolatos vizsgálatokat kell majd végezniük különböző típusú infrastruktúrákon. Az üzemeltetők kötelesek lesznek a szivárgás megállapítása után azonnal – de legfeljebb öt napon belül – megjavítani vagy kicserélni az összes olyan szerkezeti elemet, amelyeknél egy bizonyos szintet meghaladó metánszivárgást észleltek. Az új szabályok alapján a teljes javításra megállapított határidő 30 nap.

A rendelet értelmében ezenfelül tilos lesz 2025-től a metánmentesítő rendszerekből származó metán lefúvatása és a fáklyázása, 2027-től pedig a metán szellőzőaknákon keresztüli lefúvatása, kivéve, ha vészhelyzet vagy üzemzavar esetén az feltétlenül szükséges.

Az EU energiaimportjához kapcsolódó metánkibocsátást is nyomon kell követni. Az új szabályokkal bevezetésre kerülnek a nyomon követésre szolgáló globális eszközök is, amelyek növelik az Unióba irányuló olaj-, gáz- és szénimportból származó metánkibocsátás átláthatóságát.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS