Megvan a megállapodás a Stratégiai Technológiák Európai Platformjáról

2024. 02. 09., 14:10

Az Európai Tanács elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a Stratégiai Technológiák Európai Platformjáról (STEP).

A platform a digitális technológiák, a mélytechnológia, a tiszta technológia és a biotechnológia területén mozgósítja majd a beruházásokat azzal az átfogó céllal, hogy megerősödjön az EU szuverenitása és hosszú távú versenyképessége a kritikus technológiák terén – olvasható a Tanács közleményében.

A platform a projektek finanszírozásának megkönnyítését célzó, többféle pénzügyi ösztönző és intézkedés révén mozgósítja majd a kritikus technológiák támogatására a meglévő uniós programokból és alapokból, így a kohéziós politikai alapok, az InvestEU, a Horizont Európa, az Európai Védelmi Alap, az Innovációs Alap és a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott finanszírozást.

A védelmi beruházási kapacitás növelése érdekében további 1,5 milliárd eurót különítenek el az Európai Védelmi Alap céljára.

A támogatás köre

A tárgyalások során a társjogalkotók tisztázták a STEP hatálya alá tartozó beruházások körét. A tagállamok közötti különbségeket figyelembe véve úgy döntöttek, hogy a Bizottság javaslatának megfelelően a kritikus technológiák teljes értéklánca és a kapcsolódó szolgáltatások számára is biztosítják a támogatást.

A Bizottság felkérést kapott, hogy nyújtson iránymutatást arra vonatkozóan, hogy miként értékelik majd a technológiákat kritikusnak a STEP-beruházások szempontjából.

Szuverenitási pecsét és szuverenitási portál

A STEP keretében szuverenitási pecséttel látják majd el azokat a projekteket, amelyek hozzájárulnak a STEP céljaihoz. Ez minőségi védjegyként segíti majd az uniós finanszírozás igénybevételét és az egyéb beruházások vonzását.

Emellett létrejön egy szuverenitási portál, mely egyablakos ügyintézési rendszerként szolgál majd a STEP-hez kapcsolódó projektek finanszírozási lehetőségeit illetően.

A tárgyalások során a Tanács és a Parlament tisztázta a Bizottság szerepét a platform végrehajtásában, továbbá hangsúlyozták, hogy a Bizottságnak fontos feladata lesz a szuverenitási pecsét népszerűsítésében, és az ezen minőségi védjegyet elnyerő projektek láthatóságának előmozdításában.

A kohéziós politikai alapok igénybevétele

A STEP egyik fontos elemét képezik azok a pénzügyi ösztönzők, amelyek célja, hogy a kohéziós politikai alapokat a kritikus technológiákba történő beruházások felé irányítsák. Ez segítséget nyújt majd a tagállamoknak kapacitásaik fejlesztéséhez, továbbá hozzájárul az egységes piacon a kritikus technológiákba irányuló beruházások terén az egyenlő versenyfeltételek megteremtéséhez.

E célból a 2021–2027-es programozási időszakban 100 százalékos társfinanszírozási arány és 30 százalékos előfinanszírozási arány lesz alkalmazandó a STEP prioritásaira. Emellett a nagyvállalatokba történő beruházások is lehetségesek lesznek.

Tekintettel arra, hogy továbbra is költségvetési nyomás nehezedik a tagállamokra, 100 százalékos társfinanszírozási arány lesz alkalmazandó visszamenőleg is a 2014–2020-as időszak kohéziós programjaira az utolsó számviteli évben, a kifizetési kérelmek benyújtásának határideje pedig 12 hónappal meghosszabbodik.

Annak érdekében, hogy még inkább elősegítsék a kohéziós politikai alapok igénybevételét a STEP céljára, a társjogalkotók nagyobb fokú rugalmasságot biztosítottak a tagállamoknak az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap szerinti éghajlat-politikai célkitűzések (30 százalék, illetve 37 százalék) eléréséhez is, mégpedig oly módon, hogy az egyik alap „többletprojektjei” elszámolhatók a másik projekt célkitűzéséhez. Ugyanakkor legfeljebb 20 százalékra fognak korlátozódni az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó STEP-beruházások annak érdekében, hogy az alap középpontjában továbbra is annak eredeti célkitűzései álljanak.

A tagállamok 2024-ben gyorsított eljárással módosíthatják majd programjaikat – és így a partnerségi megállapodásokat –, hogy már ebben az évben is előfinanszírozásban részesülhessenek a STEP-hez kapcsolódó projektek. Emellett 2025-ben a félidős felülvizsgálat időkeretében további módosításokat is végrehajthatnak.

A platform értékelése

Az uniós társjogalkotók egyúttal felkérték a Bizottságot arra, hogy 2025 végéig készítsen számukra időközi értékelő jelentést a STEP végrehajtásáról, mely alapján új intézkedéseket lehet kidolgozni a stratégiai ágazatokon belüli szuverenitás és versenyképesség jövőbeli támogatása céljából.

A következő lépések

A Tanácsnak és a Parlamentnek jóvá kell hagynia az ideiglenes megállapodást, mielőtt a jogász-nyelvész szakértők ellenőriznék azt, és a két intézmény hivatalosan is elfogadná a megállapodást. Az elfogadást követően a STEP létrehozásáról szóló rendelet kihirdetésre kerül az EU Hivatalos Lapjában, és a rá következő napon hatályba lép.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS