Gázfogyasztás: takarékosságot javasol az Európai Bizottság

2024. 02. 27., 16:10

Bár a veszélyhelyzeti szabályok egy hónap múlva hatályukat vesztik, a tagállamoknak folytatniuk kell a gázmegtakarítást az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében – javasolja az Európai Bizottság.

Mivel az orosz-ukrán háború miatt életbe lépett veszélyhelyzeti jogszabályok március 31-én hatályukat vesztik, és a helyzet stabilabb, mint az elmúlt két évben, az Európai Bizottság a folyamatos gázkereslet-csökkentési intézkedésekről szóló tanácsi ajánlás elfogadását javasolja. Ez az ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy továbbra is hozzanak önkéntes intézkedéseket annak érdekében, hogy a 2017 áprilisa és 2022 márciusa közötti átlagos kereslethez képest uniós szinten 15 százalékkal csökkentsék a gázkeresletet. A javaslatot Kadri Simson energiaügyi biztos és az uniós energiaügyi miniszterek az Energiaügyi Tanács március 4-i ülésén vitatják meg.

A folyamatos gázmegtakarítás hozzá fog járulni a jelenlegi piaci stabilitás fenntartásához és javításához, többek között azáltal, hogy megkönnyíti a gáztárolók tavaszi és nyári újratöltését, emellett támogatja az EU dekarbonizációs erőfeszítéseit is – olvasható a Bizottság közleményében, amely emlékeztet: az Európai Unióban 2022 augusztusa és 2023 decembere között 18 százalékkal csökkent a földgáz iránti kereslet, aminek eredményeként mintegy 101 milliárd köbmétert sikerült megtakarítani.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS