2024 márciusától használható az új európai szuperszámítógép

2023. 12. 27., 11:10

A világ tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe között van a decemberben Barcelonában átadott MareNostrum 5.

A szuperszámítógép, amelynek a Barcelona Supercomputing Center ad otthont, és 2024 márciusától lesz hozzáférhető az európai tudományos és ipari felhasználók széles köre számára.

A MareNostrum 5 csúcsteljesítménye 314 petaflops, ami másodpercenként 314 billiárdos számítási teljesítményt jelent. A MaraNostrum 5 emellett Európa legzöldebb szuperszámítógépe: rendkívül energiatakarékos, teljes mértékben fenntartható energiával működik, az általa termelt hőt pedig annak az épületnek a fűtésére használják fel, amelyben működik – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A MareNostrum 5 több területen is elő fogja mozdítani az európai célkitűzéseket. Támogatni fogja például a gyógyszer- és vakcinafejlesztést, valamint vírusterjedési szimulációkkal segíti majd az európai orvosi kutatást. A szuper-számítástechnika hagyományos céljaira is használható lesz, például az éghajlatkutatás, a mérnöki tudományok, az anyagtudományok és a földtudományok területén.

A Mare Nostrum 5 más európai kezdeményezéseket is támogatni fog, például a Föld nagy pontosságú digitális modelljének globális szintű kidolgozását célzó Irány a Föld, valamint a Bizottság által szintén a mai napon elindított európai virtuális emberi ikermodell kezdeményezést. A virtuális emberi ikermodell kezdeményezés segíteni fogja a tudósokat abban, hogy jobban megértsék az emberi szervezetet, és ezáltal utat mutat a jobb egészségügyi ellátás és a személyre szabott kezelések felé.

A MareNostrum 5-öt a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztői is használni fogják. A szuperszámítógép a jelenleg elérhető legfejlettebb gyorsító csipek segítségével ki tudja majd szolgálni a kialakulóban lévő MI-platformokat és növelni fogja az MI-alapú nagy európai nyelvmodellek teljesítményét.

Az új rendszerrel kapcsolatos beszerzések és karbantartások összesen több mint 151 millió eurós befektetést tesznek ki. Ezt 50 százalékban az EU, 50 százalékban pedig egy Spanyolország által vezetett konzorcium fedezi, amelynek Portugália és Törökország is a tagja.

Az EuroHPC közös vállalkozás

Az Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika Közös Vállalkozás (EuroHPC közös vállalkozás) egy olyan, finanszírozást nyújtó jogi személy, amelyet 2018-ban azzal a céllal hoztak létre, hogy az EU és az EuroHPC-országok összehangolják intézkedéseiket, egyesítsék erőforrásaikat, és ezáltal világelsővé tegyék Európát a szuper-számítástechnika terén. 2021 júliusában a Tanács elfogadta az EuroHPC közös vállalkozásról szóló rendeletet, amely további 7 milliárd euró összegű beruházást irányzott elő a 2021–2027-es időszakra.

A JUPITER és a JULES VERNE konzorcium exa-szuperszámítógépeinek köszönhetően az EuroHPC közös vállalkozás kapacitása a közeljövőben eléri és meghaladja az exaszintű teljesítményt.

A MareNostrum 5 számítástechnikai teljesítménye kiegészíti az EuroHPC közös vállalkozás meglévő szuperszámítógépeit, amelyek a következők:

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS