BAMOSZ: novemberben 362 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

2023. 12. 14., 17:40

Novemberben 2,8 százalékkal, 362 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) tagjai a hónap végén 13 318 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A kategóriák közül kiemelkednek a kötvényalapok 178,8 milliárd forint új tőkével, ezen belül a rövid futamidejű kötvények jártak az élen 138,3 milliárd forinttal, míg a hosszú futamidejű kötvényalapok novemberi tőkebeáramlása 24,7 milliárd forint volt. A hozamok is hozzájárultak a gyarapodáshoz, így a kötvényalapok vagyona 4,9 százalékkal 4859 milliárd forintra nőtt.

A pénzpiaci alapokból 5,8 milliárd forintnyi tőke távozott, ezt a hozamok csak részben ellensúlyozták, így 0,4 százalékkal 541 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona.

A vegyes alapoktól 15,5 milliárdnyi tőke távozott, ami felerészben négy alap megszűnésével magyarázható. A dinamikus alapokból 5,1 milliárd forint, a kötvénytúlsúlyos alapokból 18,3 milliárd forint távozott, a kiegyensúlyozott alapokhoz 7,9 milliárd forint érkezett. A kategória vagyona a kedvező hozamoknak köszönhetően 1,3 százalékkal gyarapodott, 1743,5 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

A részvényalapokat nagy mozgás jellemezte novemberben, végül 2,4 milliárd forint tőkebeáramlással zártak. Az árfolyamok is jól alakultak, így a részvényalapok vagyona 5,3 százalékkal 810,6 milliárd forintra nőtt.

Az ingatlanalapok 2,9 milliárd forint tőkekiáramlással zárták a novembert. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,4 százalékkal lett több, 2010 milliárd forintot ért el a hónap végén.

A tőkevédett alapokhoz 11,5 milliárd forint érkezett a múlt hónap során, amihez egy új alap indulása is hozzájárult. A kategória vagyona ugyanakkor csak átlag alatti szinten, 2,4 százalékkal nőtt, 550,6 milliárd forint volt november végén, de az év eleji szinthez képest itt a legnagyobb a vagyonnövekedés.

Az abszolút hozamú alapok esetében 22,1 milliárd forint volt a tőkebeáramlás, emellett a hozamok is kedvezően alakultak, így vagyonuk 3,1 százalékkal 1302 milliárd forintra gyarapodott.

A származtatott alapoktól 5,1 milliárd forint távozott, nagyrészt egy megszűnt alap miatt. A hozamok sem hozzátenni, sem elvenni nem tudtak, így a vagyon a tőkekiáramlás nagyságával csökkent, a kategória vagyonához képest ez jelentős, 13,5 százalékos csökkenés egy hónap alatt. A kategória eszközértéke 29,7 milliárd forint volt november végén.

Az árupiaci alapokba 2 milliárd forint tőke érkezett, a hozamok is hozzátettek az emelkedéshez, így a vagyon 3,9 százalékkal 87 milliárd forintra emelkedett.

A főképp intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokhoz 24,4 milliárd forint tőke érkezett. A hozamok viszont kedvezőtlenül alakultak, így a vagyon csak 1,1 százalékkal nőtt, 1356 milliárd forintra.

A BAMOSZ 24 tagja összesen 17 700 milliárd forint vagyont kezel. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS