Borsa Kata: Az élet értelme a folyamatos fejlődés

Borsa Kata: Az élet értelme a folyamatos fejlődés
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 27., 10:15

Egy szakmai, érdekvédelmi szervezetnek az a feladata, hogy akkor tudjon támaszul szolgálni a tagok számára, amikor a legnagyobb szükség van rá – mondta az Üzletemnek Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

Borsa Kata a Magyar Fesztivál Szövetség új elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok kollégiumának tagja, író, dramaturg, fesztivál szervező, a Karzat Színház Nonprofit Kft. vezető munkatársa, az EFFE Laureate díjas Öt Templom Fesztivál és az Öt Templom Advent programigazgatója. Ha érdekli, hogy Kata mire nem sajnálja a pénzét, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 323. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Bízom benne, hogy erre a kérdésre még nem tudom a helyes választ.

Milyen távra tervez?

– Az elmúlt két év az élet minden területén, de a fesztiválok szervezői számára különösen bebizonyította: a kérdés nem az, hogy „Milyen hosszú távra tervezünk?”, sokkal inkább az, hogy „Milyen gyorsan tudunk reagálni az új helyzetekre?”. A Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként három évre kaptam felhatalmazást a tagságtól. Ebben a szerepben három, de inkább kétszer három évre kell terveznem. A szervezetnek szüksége van egy hosszú távú stratégiára, ami független az aktuális irányzatoktól, és amennyire lehet stabil tud maradni az olyan események mellett is, mint egy világjárvány. Egy szakmai, érdekvédelmi szervezetnek az a feladata, hogy akkor tudjon támaszul szolgálni a tagok számára, amikor a legnagyobb szükség van rá. Békeidőben pedig szisztematikusan kell építkezni, és most ez az újjáépítés időszaka minden tekintetben.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs se szakmai se magánéleti bakancslistám. Abban hiszek, hogy az élet értelme a folyamatos fejlődés, és ez vonatkozik a kitűzött célokra is.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapámtól.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Nem tudom, ezt igazából tőlük kellene megkérdezni. Minden esetre próbálkozom.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Elég sok mindent csináltam és csinálok most is párhuzamosan. Nagyon szeretem a színházi munkát, egy előadás születése maga a varázslat. Sajnos évek óta több stratégiai, pénzügyi, jogi feladat jut rám és kevesebb kreatív munka, teremtő, művészi alkotás, mint szeretném.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Mindig a legjobbnak kell lenni.

Mire sajnálja az idejét?

– Sorban állásra, űrlapok töltögetésére, felesleges hivatali ügyintézésre, buta emberek erőszakos ostobaságának cáfolására nagyon, és arra, hogy újra és újra magyarázzak valamit azért, mert nem figyel, akinek mondom. Általában minden olyan haszontalan vagy értelmetlen dologra, ami már lefoglal annyira, hogy közben nem tudok egészen máson gondolkozni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Hanyagsággal, hazugsággal és rosszindulattal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Amiket vállaltam. Főállásban egy nonprofit kft.-nél dolgozom, ahol a munka nem a munkaidő végéig tart, hanem addig amíg el nem fogy a feladat. Társadalmi munkában látom el a Magyar Fesztivál Szövetség elnöki feladatait a következő három évben. Azt hiszem, már így is elég sok önkéntes munkát végzek.Nem szeretnék senkinek további tippeket adni, de eddig is megtaláltak, és azt gondolom, ezután is meg fognak találni azok a feladatok, amelyekre nem tudok nemet mondani. Mindig vannak jó ügyek, amelyek akkor mozdulnak csak előre, ha belevágunk és csináljuk. Alapvetően hiszek benne, hogy az értelmes önkéntes munka egy win-win helyzet. Egészen más azért dolgozni, mert hiszünk valamiben, mint azért, mert muszáj.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Semmire amire a családomnak vagy a szeretteimnek szüksége van, vagy amivel örömet tudok nekik szerezni, és semmire, amiben hiszek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A szobafestés. De sajnos sokkal ritkábban esedékes, mint ahányszor szükség lenne rá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS