Borsa Kata: Az élet értelme a folyamatos fejlődés

Borsa Kata: Az élet értelme a folyamatos fejlődés
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 27., 10:15

Egy szakmai, érdekvédelmi szervezetnek az a feladata, hogy akkor tudjon támaszul szolgálni a tagok számára, amikor a legnagyobb szükség van rá – mondta az Üzletemnek Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

Borsa Kata a Magyar Fesztivál Szövetség új elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok kollégiumának tagja, író, dramaturg, fesztivál szervező, a Karzat Színház Nonprofit Kft. vezető munkatársa, az EFFE Laureate díjas Öt Templom Fesztivál és az Öt Templom Advent programigazgatója. Ha érdekli, hogy Kata mire nem sajnálja a pénzét, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 323. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Bízom benne, hogy erre a kérdésre még nem tudom a helyes választ.

Milyen távra tervez?

– Az elmúlt két év az élet minden területén, de a fesztiválok szervezői számára különösen bebizonyította: a kérdés nem az, hogy „Milyen hosszú távra tervezünk?”, sokkal inkább az, hogy „Milyen gyorsan tudunk reagálni az új helyzetekre?”. A Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként három évre kaptam felhatalmazást a tagságtól. Ebben a szerepben három, de inkább kétszer három évre kell terveznem. A szervezetnek szüksége van egy hosszú távú stratégiára, ami független az aktuális irányzatoktól, és amennyire lehet stabil tud maradni az olyan események mellett is, mint egy világjárvány. Egy szakmai, érdekvédelmi szervezetnek az a feladata, hogy akkor tudjon támaszul szolgálni a tagok számára, amikor a legnagyobb szükség van rá. Békeidőben pedig szisztematikusan kell építkezni, és most ez az újjáépítés időszaka minden tekintetben.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs se szakmai se magánéleti bakancslistám. Abban hiszek, hogy az élet értelme a folyamatos fejlődés, és ez vonatkozik a kitűzött célokra is.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapámtól.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Nem tudom, ezt igazából tőlük kellene megkérdezni. Minden esetre próbálkozom.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Elég sok mindent csináltam és csinálok most is párhuzamosan. Nagyon szeretem a színházi munkát, egy előadás születése maga a varázslat. Sajnos évek óta több stratégiai, pénzügyi, jogi feladat jut rám és kevesebb kreatív munka, teremtő, művészi alkotás, mint szeretném.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Mindig a legjobbnak kell lenni.

Mire sajnálja az idejét?

– Sorban állásra, űrlapok töltögetésére, felesleges hivatali ügyintézésre, buta emberek erőszakos ostobaságának cáfolására nagyon, és arra, hogy újra és újra magyarázzak valamit azért, mert nem figyel, akinek mondom. Általában minden olyan haszontalan vagy értelmetlen dologra, ami már lefoglal annyira, hogy közben nem tudok egészen máson gondolkozni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Hanyagsággal, hazugsággal és rosszindulattal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Amiket vállaltam. Főállásban egy nonprofit kft.-nél dolgozom, ahol a munka nem a munkaidő végéig tart, hanem addig amíg el nem fogy a feladat. Társadalmi munkában látom el a Magyar Fesztivál Szövetség elnöki feladatait a következő három évben. Azt hiszem, már így is elég sok önkéntes munkát végzek.Nem szeretnék senkinek további tippeket adni, de eddig is megtaláltak, és azt gondolom, ezután is meg fognak találni azok a feladatok, amelyekre nem tudok nemet mondani. Mindig vannak jó ügyek, amelyek akkor mozdulnak csak előre, ha belevágunk és csináljuk. Alapvetően hiszek benne, hogy az értelmes önkéntes munka egy win-win helyzet. Egészen más azért dolgozni, mert hiszünk valamiben, mint azért, mert muszáj.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Semmire amire a családomnak vagy a szeretteimnek szüksége van, vagy amivel örömet tudok nekik szerezni, és semmire, amiben hiszek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A szobafestés. De sajnos sokkal ritkábban esedékes, mint ahányszor szükség lenne rá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS