„Negyvenes éveiben járó férfi” irányította az aranykereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet

2023. 07. 07., 16:51

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt annak a budapesti bűnszervezetnek a tagjaival és a hozzájuk kapcsolódó további elkövetőkkel szemben, amely 2017. és 2020. között fiktív számlázási lánc keretében összesen 5,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A vádirat lényege szerint egy, a negyvenes éveiben járó férfi ügyvezetője volt egy cégnek, amely aranyárut szerzett be, és azt beolvasztást, vegyi tisztítást és tömbösítést követően belföldön értékesített- olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében. A férfi a cége alá egy többszintű számlázási láncolatot szervezett, amelynek kizárólagos célja az volt, hogy azt a látszatot keltse, hogy az aranyárut a cég belföldön szerezte be, így erre hivatkozva az áfafizetési kötelezettséget – jogosulatlanul – csökkentse.

A férfi egyrészt közvetlenül irányította a számlázási láncolatot, az abban részt vevő személyek tevékenységét és a valós gazdasági események színlelése céljából végrehajtott pénzügyi tranzakciókat, másrészt arra az elkövetésbe beszervezett fián és további bűntársain keresztül is ráhatása volt. A számlázási láncolatba bevont – időszakosan párhuzamosan is működő, illetve néhány havonta változtatott – gazdasági társaságok valójában nem kereskedtek arannyal, szerepük csak a számlakiállításra korlátozódott. Ezek a cégek áfa bevallásokat egyáltalán nem, vagy csak adóminimalizáló tartalommal nyújtottak be, így végső soron a felmerülő adóterhet senki nem fizette meg, a magyar állami költségvetés ettől a bevételtől elesett.

A valós kereskedés látszatának fenntartása érdekében a számlák ellenértékeit egyes cégek között az elkövetők átutalták, azokat azonban az ezzel a feladattal megbízott személyek készpénzben felvették, és az összegeket visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjéhez. Az elkövetői kör a cégekhez papíron nem köthető „titkos” irodát is fenntartott.

A bűnszervezet 2017–2020. között összesen több mint 5,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 22 személlyel szemben emelt vádat, 16 vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, több vádlottal szemben pedig vagyonelkobzást is indítványozott a vádiratban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyhöz kapcsolódó korábbi közleménye, az eljárás kezdeti szakaszában készített videóval ezen a linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS