Csökken a külföldi befolyású cégek aránya

2023. 12. 15., 12:40

A külföldi befolyású cégek aránya a milliárdos árbevételt meghaladó cégek között 26 százalék, a 100 millió feletti vállalkozásoknál pedig csupán 10 százalék – derül ki az Opten összeállításából.

Egyre több Magyarországon bejegyzett társas vállalkozás éri el az 1 milliárd forintos éves árbevételt, és a 2022. évi infláció tovább erősítette ezt a tendenciát. Jelenleg mintegy 14,5 ezer vállalkozás tartozik ebbe az elit klubba. Az elmúlt 10 évben a hazai társas vállalkozások száma a 100 millió forint feletti árbevételi szegmensben 94,4 százalékkal nőtt; az 1 milliárd forint feletti szegmensben kimagasló (167 százalékos) a növekedés. Bár a multinacionális vállalatok aránya az árbevétellel együtt nő, az elmúlt években minden szegmensben erős eltolódás figyelhető meg a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások irányába.

Csökkenő külföldi befolyás

Az 1 milliárd forint éves árbevétel feletti szegmensben 10 évvel ezelőtt még 40 százalék felett volt a külföldi befolyással rendelkező vállalkozások aránya. Ez az arány folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedben, és 2022-re ez az arány 26 százalékra esett vissza. Szintén megfigyelhető a csökkenés a 100 millió forintos éves árbevételt elérő cégek körében, ebben a szegmensben 10 év alatt 18 százalékról 10 százalékra változott a külföldi cégek aránya. Az arányok csökkenésén túl azonban fontos kiemelni, hogy abszolút értékben nem csökkent a külföldi érdekeltségű hazai cégek száma, a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma viszont meredeken emelkedett a magasabb árbevételi szegmensekben is.

Német és osztrák tulajdonosok eltűnőben

Jelenleg az Ukrajnához kapcsolódó társas vállalkozások képviselik a legnagyobb részt, ami egy változás az előző időszakhoz képest. Korábban a legtöbb külföldi érdekeltségű hazai vállalat Németországból és Ausztriából származott, ám szerepük évről évre csökken a hazai cégbázisban. Ugyanakkor a Szlovákiához, Szerbiához és Ukrajnához kapcsolódó cégek száma emelkedik. A román tulajdonosok aránya szignifikánsan csökkent az elmúlt évek során, de ez inkább a romániai cégtemetők visszaszorulására utal, ami alapvetően pozitív fejlemény.

Iparági eloszlást vizsgálva számottevő különbségek mutatkoznak az egyes ágazatok között. Kiemelkedő a külföldi tulajdonosok jelentősége a kereskedelmi szektorban, ahol 11,6 ezer cég működik, és mind abszolút értékben, mind arányaiban (27,7 százalék) magas a külföldi tulajdonosok súlya. Ugyancsak fontos megemlíteni az ingatlanügyletek szektorát, ahol közel 6 ezer cég tevékenykedik, és a külföldi tulajdonosok aránya 14,2 százalék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS