2020. február 4. – Információk, hírek vállalkozóknak

2020. 02. 04., 08:30

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Újdonságok az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban: kata, távközlési adó, társasházi szja, pénzügyi szervezetek különadója

 • A 2020. adóévre vonatkozó bevallások közül vannak, amelyek már elérhetők az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Hogyan védhető egy termék dizájnja?

 • A kereskedelemben kiemelt jelentőséggel bír egy adott termék megjelenése, dizájnja. A dizájn nem pusztán a termék eladhatóságát segíti, hanem egy ismert dizájnnak jelentős értéke is van. Magát a gyártót, kereskedőt és termékét is azonosítják általa. Milyen jogi védelmet élvezhet a dizájn? Hogyan védhető egy termék dizájnja? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Nem áll meg a benzin és a gázolaj árának csökkenése a magyar kutakon

 • A Mol 3 forinttal csökkenti a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán.

2,1 százalékkal nőttek 2019-ben az ipari termelői árak

 • 2019-ben az ipari termelői árak összességében 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A GKI szerint idén 3-3,5 százalékkal nőhet a gazdaság

 • A magyar gazdaság tavaly 5 százalék körül, az EU-ban az egyik leggyorsabb ütemben bővült. Az október-novemberi adatok összességében még nem utalnak lassulásra, az ipari várakozások romlása azonban figyelmeztető jel, idén 3-3,5 százalék lehet a GDP-növekedés.

Idén tovább nőhet a használtautó-piac a kereskedők szerint

 • A használtautó-kereskedők a hazai használtautó-piac további 2-3 százalékos bővülésére, vagyis átlagosan mintegy 835 ezer gazdát cserélő személyautóra számítanak – derül ki a JóAutók.hu felméréséből.

Beadható a támogatási kérelem kisgyermekesek képzésére

 • Február 3-tól adható be a támogatási kérelem a „Kisgyermeket nevelő szülők képzésének elősegítése, ösztöndíja és elhelyezkedésük támogatása” című kiemelt pályázati felhívásra.

A Retro Rádiót hallgatják a legtöbben Magyarországon

 • Egy átlagos napot alapul véve országosan a Retro rádió a leghallgatottabb 1,7 millió fővel Magyarországon.

Megdobta az uniós exportot az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás

 • Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás (GPM) végrehajtását követő első tíz hónapban a Japánba irányuló uniós export 6,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Kevesebb a bér, kevesen térnek haza Szlovákiába

 • A külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok nagy része azért nem tér haza, mert túl alacsony a bér a megélhetési költségekhez képest.

Ezt a sorsot szánja a magánkórházaknak a kormány Romániában

 • Megosztja Romániában az orvostársadalmat az egészségügyi minisztérium kezdeményezése, miszerint a magánszolgáltatókat is bevonnák az állami biztosítási pénztár által támogatott intézmények körébe.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS