2020. február 4. – Információk, hírek vállalkozóknak

2020. 02. 04., 08:30

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Újdonságok az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban: kata, távközlési adó, társasházi szja, pénzügyi szervezetek különadója

 • A 2020. adóévre vonatkozó bevallások közül vannak, amelyek már elérhetők az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Hogyan védhető egy termék dizájnja?

 • A kereskedelemben kiemelt jelentőséggel bír egy adott termék megjelenése, dizájnja. A dizájn nem pusztán a termék eladhatóságát segíti, hanem egy ismert dizájnnak jelentős értéke is van. Magát a gyártót, kereskedőt és termékét is azonosítják általa. Milyen jogi védelmet élvezhet a dizájn? Hogyan védhető egy termék dizájnja? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Nem áll meg a benzin és a gázolaj árának csökkenése a magyar kutakon

 • A Mol 3 forinttal csökkenti a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán.

2,1 százalékkal nőttek 2019-ben az ipari termelői árak

 • 2019-ben az ipari termelői árak összességében 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A GKI szerint idén 3-3,5 százalékkal nőhet a gazdaság

 • A magyar gazdaság tavaly 5 százalék körül, az EU-ban az egyik leggyorsabb ütemben bővült. Az október-novemberi adatok összességében még nem utalnak lassulásra, az ipari várakozások romlása azonban figyelmeztető jel, idén 3-3,5 százalék lehet a GDP-növekedés.

Idén tovább nőhet a használtautó-piac a kereskedők szerint

 • A használtautó-kereskedők a hazai használtautó-piac további 2-3 százalékos bővülésére, vagyis átlagosan mintegy 835 ezer gazdát cserélő személyautóra számítanak – derül ki a JóAutók.hu felméréséből.

Beadható a támogatási kérelem kisgyermekesek képzésére

 • Február 3-tól adható be a támogatási kérelem a „Kisgyermeket nevelő szülők képzésének elősegítése, ösztöndíja és elhelyezkedésük támogatása” című kiemelt pályázati felhívásra.

A Retro Rádiót hallgatják a legtöbben Magyarországon

 • Egy átlagos napot alapul véve országosan a Retro rádió a leghallgatottabb 1,7 millió fővel Magyarországon.

Megdobta az uniós exportot az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás

 • Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás (GPM) végrehajtását követő első tíz hónapban a Japánba irányuló uniós export 6,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Kevesebb a bér, kevesen térnek haza Szlovákiába

 • A külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok nagy része azért nem tér haza, mert túl alacsony a bér a megélhetési költségekhez képest.

Ezt a sorsot szánja a magánkórházaknak a kormány Romániában

 • Megosztja Romániában az orvostársadalmat az egészségügyi minisztérium kezdeményezése, miszerint a magánszolgáltatókat is bevonnák az állami biztosítási pénztár által támogatott intézmények körébe.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS