Kevesebb a bér, kevesen térnek haza Szlovákiába

2020. 02. 03., 13:45

A külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok nagy része azért nem tér haza, mert túl alacsony a bér a megélhetési költségekhez képest.

A külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok nagy része azért nem tér haza, mert túl alacsony a bér a megélhetési költségekhez képest – derült ki a Szlovák IT Szövetség (ITAS) felméréséből, amelyet az Új Szó ismertet.

Az ITAS a Londonban és Dublinban tartott előadásokon kérdezte a külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárokat arról, hogy miért nem akarnak hazatérni. A legtöbb válaszadó az alacsony otthoni fizetéseket emelte ki legfőbb indokként.

Arra a kérdésre, hogy mi számukra a legvonzóbb egy munkahelyben, a legtöbben a megfelelő bérezést és a karrierlehetőséget válaszolták. Fontos szempont még a rugalmas munkaidő, valamint az, hogy a szakmájukban tudjanak elhelyezkedni.

A válaszadók 14 százaléka tervezte, hogy három hónapon belül hazatér, a 26 százalékuk pedig legkésőbb 1 éven belül szeretne visszatérni az országba. 36 százalékuk ugyan tervezi a hazautazást, de ez csak a hosszú távú terveik között szerepel. A válaszadók 1 százaléka volt biztos benne, hogy nem fog soha hazautazni Szlovákiába.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-01 19:11:00
Niki, a frissen kiképzett szolgálati kutya és egy csomagvizsgáló röntgen is segíti a NAV munkáját a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS