Ezt a sorsot szánja a magánkórházaknak a kormány Romániában

2020. 02. 03., 12:15

Megosztja Romániában az orvostársadalmat az egészségügyi minisztérium kezdeményezése, miszerint a magánszolgáltatókat is bevonnák az állami biztosítási pénztár által támogatott intézmények körébe.

A magánkórházakra és magánklinikákra is kiterjesztené Romániában az országos egészségügyi programok révén biztosított ellátást a szaktárca írja a Krónika.

Az egészségügyi reform 2006/95-ös számú törvényének módosítását célzó sürgősségi rendelet tervezetét közvitára bocsátották a minisztérium honlapján.

Ha a tervezet életbe lép, nem lenne diszkrimináció a köz- és a magánszféra között. Jelenleg a magánkórházak csak abban az esetben számolhatnak el pénzt a programokból, ha olyan szolgáltatást biztosítanak, amely a közkórházban nem elérhető.

„Ha korszerűsítünk az egészségügyben, előkerül a magánosítás szelleme. Azt szeretnénk, ha a beteg állna a rendszer középpontjában, és bízzuk rá a választást” – mondta Victor Costache egészségügyi miniszter.

Hozzátette: nem privatizálnak, hanem liberalizálják a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Csak a felszerelést és az egészségügyi anyagok értékét térítik meg a programok révén, a szolgáltatóknak fel kell vállalniuk az esetleges anyagi veszteségeket.

Meglehetnek az előnyei az országos egészségügyi programok kiterjesztésének a magánszférára, ám megfelelő, részletesen kidolgozott szabályozást kell mellérendelni a közszféra védelmére, hogy az fenntartható legyen – mondta Vass Levente.

Az RMDSZ szakpolitikusa szerint a jogszabály elfogadása során pontosan tisztázni kell, hogy a kórházak finanszírozására szánt teljes összegből mennyi fordítható a magánszférára, hiszen ha ez az arány túllép egy határt, veszélybe kerülhet a közszféra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS