12 ezerrel kevesebb cég működött novemberben, mint egy évvel korábban

2023. 12. 29., 01:45

Az OPTEN novemberi adatai alapján folytatódott az eddigi tendencia a cégtrendben, amelynek meghatározói a cégszámcsökkenés és az új felszámolási eljárások magas száma. Novemberben az új felszámolási eljárások száma a 20 ezret súrolta, több mint 12 ezerrel kevesebb cég működött, mint az előző év azonos időszakában; a cégalapítási kedv ugyanakkor szezonálisan javult.

Az OPTEN számai alapján november hónap nem hozott meglepetést a cégtrendben, továbbra is a cégszámcsökkenés – közel 800 vállalkozással – és az új felszámolási eljárások – 1700 – vonták magukra a figyelmet. Azonban november hónaphoz köthető két mérföldkő megugrása, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. November hónapban az új felszámolási eljárások éves szinten kvázi elérték a 20 ezres nagyságot, december első napjaiban biztosan meghaladták azt, és ugyanebben a hónapban több mint 12 ezerrel kevesebb cég működött, mint az előző év decemberében. Ebben jelentős szerepe van az alapítások idei visszaesésének és a megszűnések számának jelentős növekedésének az elmúlt két évhez viszonyítva, ami részben a járványhoz kapcsolódó adminisztratív intézkedések miatti eltolódásnak is betudható.

A cégalapítási kedv szezonálisan azonban jobban alakult a várakozásnál, de kiugrónak nem mondható a 2369 új vállalkozással, ami ugyan az előző hónapot 20 százalékkal meghaladja. 2023-as évet megelőző két évben az elmúlt hat év legmagasabb cégalapítási számait regisztrálták éves szinten, míg idén jelentős az „elmaradás”, így meglepetés az idei novemberben alakult cégek száma, amelyek az elmúlt két év azonos hónapjainak értékét meghaladják. „Már a járványt megelőző években is a cégszámcsökkenés jellemezte a cégtrendet, amit aztán egy optimizmus, és szakmák, ágazatok átalakulása, illetve sok megélhetésüket kereső kényszervállalkozó követett, ami a magas cégalapításokban fejeződött ki. Az elmúlt időszak gazdasági viszonyai azonban lelohasztották a kedvet, ami idén legalább 10 százalékos visszaesést mutat az alapításokban, de az elmúlt hat év legalacsonyabb értéke várható éves szinten. Éppen ezért fontos kérdés, hogy esetleges fordulatot látunk az alapítási trendben novemberben, vagy csak egyedi esetről van szó” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az új eljárásokon belül a felszámolási eljárások dominálnak, és továbbra is magasan pulzál az 1700-as értékkel. December elején magabiztosan haladta meg az éves 20 ezres szintet, bár már novemberben is pár cég hiányzott ehhez. Az új felszámolási eljárások közel 90 százalékban kapcsolódnak valamilyen megelőző eljáráshoz, a legtöbb esetben kényszertörlési eljáráshoz. Szembetűnő a tevékenységet önként befejezők, azaz a végelszámolást indítók számának idei magas értéke – már meghaladja a 13 ezret –, ami a 2022-t leszámítva – ahol a KATA változás több mint 11 ezer vállalkozásnál eredményezte ezt a döntést – az elmúlt hat évet nézve a dobogó tetejét jelenti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS