Vádemelés az OLAF feljelentése alapján indult „pályázatos” bűnügyben

2023. 02. 09., 15:43

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult, uniós támogatás jogosulatlan igénybevételével kapcsolatos bűnügyben a Fővárosi Főügyészség 11 személlyel szemben emelt vádat, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádirat lényege szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011–2012-ben több olyan – nagyobbrészt uniós forrásokból megvalósuló – pályázati felhívást tett közzé, amelyeknek célja a hátrányos helyzetű térségekben történő gazdaságfejlesztés és munkalehetőség-teremtés támogatása volt. Az egyik vádlott, egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó cég képviselője 3 pályázatot is benyújtott, amelyekkel összesen 324 millió forint támogatást nyert el oly módon, hogy társai segítségével több ponton szándékosan megsértette a kiírási feltételeket, melyeket igyekezett leplezni. Így például a ténylegesen budapesti megvalósulási helyszín helyett egy vidéki helyszínt jelölt meg, és előfordult olyan eset is, hogy a látszat erősítése érdekében egyik társa közreműködésével vidékre utaztatta a munkavállalókat, továbbá olyan alkalmazottakra is elszámolt támogatást, akik nem is dolgoztak a projekteken. Emellett, ugyancsak társai segítségével, közbeiktatott cégekkel szerződéses láncokat alakított ki, annak érdekében, hogy elfedje a tényleges üzleti kapcsolatokat, illetve a projektek megvalósításához szükséges informatikai fejlesztések árát mesterségesen, indokolatlanul megnövelje, és ezáltal több támogatást tudjon igényelni.

A pályázati összegek csalárd elnyerése mellett egyes vádlottak az alvállalkozói láncokban fiktív számlákkal jogosulatlanul csökkentették a fizetendő áfát.

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálta a támogatásokat és ajánlással élt a Legfőbb Ügyészség felé, aminek eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesített.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint más bűncselekmények miatt emelt vádat. A főügyészség a vádiratban végrehajtandó, illetve végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetések, pénzbüntetések, cégvezetéstől eltiltások kiszabására, valamint vagyonelkobzások alkalmazására tett indítványt.

Fővárosi Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS