1000 kilométeres hatótávra készül az első hidrogén hajtású eVTOL

1000 kilométeres hatótávra készül az első hidrogén hajtású eVTOL
2023. 11. 09., 12:08

Az innovatív, fenntartható üzemű repülőgép vészhelyzetekben, például bozót- és erdőtüzek esetén teheti a legnagyobb szolgálatot, de polgári utazásra is kiváló. A jármű megvalósítása célegyenesbe fordult, miután a tervező házaspár többmillió dolláros támogatást zsebelt be hozzá.

Ausztrál házaspár tervezi a világ első hidrogén üzemű, függőlegesen fel- és leszálló repülőgépét (eVTOL). A jármű a sydneyi székhelyű repülőgépipari startup, az AMSL Aero munkája, és most további 5,43 millió dolláros (több mint 1,9 milliárd forintos) támogatásban részesült, hogy életre hívja a forradalmi járművet. A finanszírozás az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökségtől (ARENA) érkezik. Az állami szerv 2024-ig karol fel olyan életképesnek tűnő mobilitási projekteket, amelyek a károsanyag-kibocsátás csökkentésére törekednek.

A hidrogén-elektromos meghajtás fontos versenytársa lehet az akkumulátoros e-autók hajtásláncának, de légi személyszállításra is alkalmas eVTOL-ba építve egyelőre kuriózumnak számít – főleg olyan teljesítménnyel, amit a tervezők ígérnek hozzá.

A regionális légi közlekedésre szánt repülőt Vertiia névre keresztelte el Andrew Moore és Siobhan Lyndon, vagyis az AMSL Aerot 2017-ben megalapító férj és feleség. Kezdetben „csak” egy akkumulátoros eVTOL-ban gondolkodtak, ami 250 kilométeres hatótávval és 300 km/h-s végsebességgel rendelkezne. Amikor elkezdték továbbfejleszteni a gépet, rájöttek, hogy saját hidrogén üzemanyagcellás technológiájuk integrálásával a Vertiia elérheti az akár 1000 kilométeres hatótávot is.

A repülőgép nyolc billenő szárnnyal és nyolc rotorral rendelkezik, így helikopter módjára képes fel- és leszállni, ami egy sor alkalmazási lehetőséget nyit meg a jármű előtt. Az eVTOL mentőszolgálati munkára, légi mentésre, valamint teher- és személyszállításra egyaránt képes. A kapacitása öt fő, vagy velük megegyező tömegű hasznos teher.

Az eVTOL a tervek szerint már 2026-tól kereskedelmi forgalomban lesz, amit jórészt az ARENÁ-nak köszönhet. Az ausztrál szövetségi szervezet, valamint néhány neves befektető bevonása nyomán közel 11 millió dollárból gazdálkodhatják ki a hidrogénhajtású eVTOL prototípusának kifejlesztését, tesztrepülését és engedélyeztetését. Ha minden akadályt sikerrel vesznek, akkor a maga 1000 kilométeres hatótávjával a Vertiia lesz az egyik legköltséghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb légiközlekedési eszköz.

Az ARENA vezérigazgatója, Darren Miller sajtóközleményben méltatta az AMSL Aero érdemeit, hangsúlyozva, hogy a cég vezető szerepet tölt be a megújuló energiával kapcsolatos megoldások kifejlesztésében a légiközlekedési ágazatban, ami a globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 2,5 százalékáért felelős. Úgy véli, a Vertiia nem csak azért lesz kitűnő, mert sokoldalú módon és fenntarthatóan lehet felhasználni, hanem azért is, mert az üzemeltetése várhatóan olcsóbb lesz, mint a hasonló képességű, hagyományos üzemű repülőgépeké és helikoptereké.

Gábor János

A főoldali képen a Vertiia illusztrációja látható. Forrás: AMSL Aero

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS