Mást mérlegelnek a nők és a férfiak hitelfelvételkor

2023. 07. 26., 14:11

Alapvetően a havi törlesztőrészlet nagyságát nézik meg a magyarok, amikor azt fontolgatják, hogy terveik megvalósításához hitelt vegyenek-e fel. Azok számára pedig, akiknek az elmúlt egy évben adott hitelt valamelyik pénzintézet, a hitel teljes költsége és az, hogy mennyire volt egyszerű a hitelfelvétel, a legjelentősebb tényezők. Ezek is kiderülnek a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának reprezentatív kutatásából, amelyet 2023 májusában a Kantar készített.

A legfontosabb tényező, amelyet a magyarok figyelembe vesznek, amikor hitelfelvételt fontolgatnak, a havi törlesztőrészlet nagysága. Ez a legfrissebb felmérés során a válaszadók csaknem felénél (46,3 százaléknál) az elsődleges szempont, amikor kiválasztják, melyik banknál vegyenek fel hitelt.

A második legnagyobb súllyal a kamatlábat veszik figyelembe, ez a válaszadók közel 40 százalékánál (39,3 százaléknál) játszik szerepet.

Teljes hitelköltség és THM – van különbség?

Ez a kérdés merülhet fel abban, aki rápillant a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. Azon ugyanis a teljes költség áll (36,5 százalékkal). Érdekes ugyanakkor, hogy egy hitelfelvétel valamennyi terhét definíciószerűen tartalmazó indikátort, a THM-t – ami a teljes hiteldíj mutató rövidítése és amely a hitel összes költségének arányát fejezi ki a hitel teljes összegéhez viszonyítva éves alapon és százalékban kifejezve ugyanakkor kevesebben, 32,7 százaléknyian emelték ki.

A Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi vállalkozások edukációs erőfeszítéseinek elismeréseként fogható fel, hogy milyen sokan, a válaszadók 35,4 százaléka fontolja meg, milyen kamat alapján számolódjon ki a törlesztőrészlet, azaz egy meghatározott ideig, 5, 10 vagy akár 20 évig fix legyen, vagy fél-egy évente változzon.

A fenti tényezőknél jóval kisebb súllyal esik latba a hitelfelvevőknél az igénylés egyszerűsége, a hitelező reputációja, a hitelfeltétel (bár ez így külön, szintén nehezen értelmezhető), a folyósítás gyorsasága, a kényelem, a kényelmes mobilapplikáció.

Nemenként eltérő, mi számít a legfontosabb tényezőnek egy hitelfelvételi döntésnél. Míg a férfiak a kamatlábat, a teljes költséget és a THM-et veszik jobban számba, addig a nők a havi törlesztőrészlet mértékére, a kamat típusára (vagyis: fix vagy változó) nagyobb arányban fókuszálnak.

A férfiak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a hitelező hírnevének, a kényelemnek, és a kényelmes mobilalkalmazás elérhetőségének, míg a nők a hitelfeltételnek, valamint a folyósítás gyorsaságának.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS