Tisztességtelen szerződési feltételek miatt indított pert az ügyészség egy veszprémi cég ellen

2023. 07. 18., 15:03

A közérdek védelme érdekében indított pert a Veszprém Vármegyei Főügyészség egy csomagok szállításával foglalkozó cég ellen a Veszprémi Törvényszéken, hogy az ne alkalmazhasson a fogyasztók érdekeit sértő általános szerződési feltételeket.

A veszprémi székhelyű vállalkozás több ismert futárszolgálat ajánlatát jeleníti meg a weboldalán, hogy a megrendelő ezeket összehasonlítva a számára legkedvezőbb szolgáltatást tudja kiválasztani. Ezután a cég felveszi a kapcsolatot a kiválasztott partnerrel, és a fogyasztó által megadott adatok alapján megrendeli a futárpostai szállítást. A főügyészség a fogyasztók védelme érdekében megvizsgálta a vállalkozás weboldalán közzétett általános szerződési feltételeket, melyek elfogadás után anélkül válnak a szerződés részévé, hogy azokat a fogyasztóval előzetesen megtárgyalták volna – olvasható a Veszprém Vármegyei Főügyészség közleményében.

Az ügyészség az általános szerződési feltételek több pontját is tisztességtelennek találta, mert azok a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket egyoldalúan és indokolatlanul a fogyasztó hátrányára állapítják meg.

Az ügyészség a keresetlevelében a fogyasztói jogokat sértő, tisztességtelen kikötésnek értékelte, hogy a vállalkozás az ügyfél bármilyen igénye esetén gyakorlatilag előre kizárja a kártérítési felelősségét és a helytállási kötelezettségét. Az általános szerződési feltételek a fogyasztókra nézve egyoldalúan hátrányos határidőt állapítanak meg a kárigény érvényesítése során, valamint indokolatlan követelményt állít a kár bejelentésekor az ügyfél elé azzal, hogy kizárólag számlával igazolva fogadja el a küldemény értékét, amely használt dolog feladása esetén nem állhat rendelkezésre. Ezen túl az általános szerződési feltételek ellentmondásos tájékoztatást adnak és az ügyfélre hátrányos kikötést tartalmaznak arra az esetre, ha  valamilyen probléma vagy kár felmerülésekor az ügyfél közvetlenül a fuvarozást ténylegesen végző céghez fordul. Nem egyértelmű a fogyasztó fizetési késedelme esetére kikötött késedelmi kamat mértéke sem.

A főügyészség a keresetlevelében a tisztességtelennek talált általános szerződési feltételek érvénytelenségének a megállapítását kérte a bíróságtól, melynek ítélete a keresetnek való helyt adás esetén a törvény erejénél fogva a vállalkozás által megkötött valamennyi, még nem teljesített szerződésre kihat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS