Ingatlanpiac: Minden lejtő után jön egy újabb emelkedő

2023. 10. 21., 20:50

„Beváltak-e a tavalyi jóslatok? Milyen irányt vetít előre az újlakáspiac a használt ingatlanok számára?” címmel rendeztek panelbeszélgetést a II. ingatlan.com konferencián.

A panelbeszélgetésen Weston Gyöngyi (Családi Ingatlan Centrum, tulajdonos, alapító), Balla Ákos (Balla Ingatlaniroda, tulajdonos, ingatlanpiaci szakértő), Kiss Gábor (Metrodom Cégcsoport, ügyvezető igazgató), Görög Áron (Cordia Cégcsoport, értékesítési igazgató) és Tavaszi Zsolt (Indotek Group, online marketing csoportvezető) fejtette ki gondolatait.

Kiss Gábor már a beszélgetés elején leszögezte, hogy a tavalyi előrejelzésében azt prognosztizálta, hogy 2023 év végén már felívelő, emelkedő trendeket lesznek láthatóak. Az optimizmusa azonban továbbra is megmaradt, annak ellenére is, hogy a várt emelkedés csúszik, viszont pár biztató jel már érzékelhető. Kiss Gábor ide sorolta a csökkenő inflációt, valamint a mérséklődő gázárakat. Gondolatait azzal zárta, hogy véleménye szerint a jövő év a felemelkedés időszaka lesz, míg 2025 már kedvező eredményeket hozhat.

Balla Ákos azzal kezdte a felszólalását, hogy bár a konferencián lehetett hallani jó pár sikertörténetet, ezek sajnos egyéni eredmények, vagyis trendet ezekből nem lehet felvázolni. Meglátása szerint idén nagyon gyenge éve van a piacnak, ez pedig vonatkozik az új építésű lakások piacára is. Ez az állapot egyaránt rossz a fejlesztőknek és a közvetítőknek. Viszont sokan nagyon sokat várnak a CSOK Plusztól, ez a lakástámogatási forma pedig meghatározhatja a következő évet. Véleménye szerint, ha a CSOK Plusz + sikeres lesz, akkor megélénkülhet az új építésű lakások piaca, ami magával húzhatja a használt lakások piacát is.

Weston Gyöngyi a használt lakások helyzetére reflektálva említette meg, hogy látják és tapasztalják az árcsökkenést, a baj viszont az, hogy ez nem jelenik meg az új építésű lakásoknál. A fejlesztők nem tudnak lemenni az árban, részben a megemelkedett költségek, részben pedig az elvárt profitszint miatt. Ez a helyzet pedig oda vezetett, hogy hatalmasra nyílt az olló a két szegmens között. A kialakult körülmények kihívást jelentenek a közvetítőknek, a piac pedig akkor állhat újra talpra, ha vagy az új építésű lakásokra lesz támogatás, vagy ha a használt lakásoknál történik érdemi javulás, ami kihat az árakra.

Görög Áron egy érdekes adattal nyitotta gondolatmenetét. Tavaly Budapesten 5000 új építésű lakást adtak el, míg az idei év első felében csupán csak 1400-at. Az adatokból az látszik, hogy a piac mélypontra került, ilyen mélyen pedig még a pandémia alatt sem volt. Arra a jelenségre is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a jelenlegi kamatkörnyezet lényegében ellehetetlenítette a hitelezést. Ez duplán csapódik le, hiszen a fejlesztő is hitelt venne fel, valamint a vevő is. Ha pedig csökkennek az adásvételek, akkor csökkennek a beruházások is. Álláspontja szerint amint moderálódik az inflációs környezet, akkor újra kialakulhat egy stabil bázis a piacon. Véleményét azzal zárta, hogy felpattanás akkor lehet, ha egy általános biztonságérzet alakul ki a vevőkben, ami kiegészül az állami lakástámogatási rendszerrel.

Tavaszi Zsolt kiemelte, hogy lassan közeleg a december, ami közismerten a leggyengébb hónapja az építőiparnak és a lakáspiacnak, vagyis érdemes lehet a trendfordulást később vizsgálni. Számára az nem kérdés, hogy a rosszabb időszakot egy jobb fogja  követni. Inkább azt tartja fontosnak, valamint a piac számára meghatározónak, hogy éles felpattanásnak vagy stabil emelkedésnek leszünk a tanúi.

Forrás: ingatlan.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS