„Ismeretlen helyre távozott” a százmilliós költségvetési csalás egyik főkolomposa

„Ismeretlen helyre távozott” a százmilliós költségvetési csalás egyik főkolomposa
2024. 06. 24., 14:10

Hat cégvezető, illetve egyéni vállalkozó az áfafizetési kötelezettségüket csökkentő valótlan költségszámláikat a hetedik társuk érdekkörébe tartozó cégtől szerezték be.

A vádirat szerint a hat cégvezető, illetőleg egyéni vállalkozó olyan területeken  így jellemzően épülettakarítás terén, illetőleg az építőiparban  végeztek gazdasági tevékenységet, ahol a felmerült költségeiket igazoló számlákkal nem rendelkeztek. A vádlottak azért, hogy az áfafizetési kötelezettségüket jogellenesen csökkentsék, felvették a kapcsolatot az ötvenes éveiben járó, Pest vármegyében élő férfival. ő vállalta, hogy a cége, illetőleg az alá szervezett cégpiramis révén olyan szolgáltatásokról állít ki a fizetendő áfát csökkentő, költségként elszámolható számlákat, amelyeket valójában nem az ő, hanem az adófizetést elkerülni szándékozó vádlottak cégei végeztek el – összegezi a tényállást a Somogy Vármegyei Főügyészség közleménye.

A két legnagyobb – összesen 116 és 119 millió forint összegű – vagyoni hátrányt okozó cég ügyvezetője ezen kívül a munkavállalóikat a számlázási láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő gazdasági társaságokba jelentették be úgy, hogy a munkavállalókat átlagosan 6 havonta újabb és újabb „bukó” céghez jelentették be, bár munkaviszonyukban ténylegesen semmilyen változás nem történt. Ezzel a vádlottak a munkabéreket terhelő adók és járulékok megfizetése körében is adóbevétel kiesést okoztak az állami költségvetésnek.

A szervezett keretek között, összehangoltan működő elkövetői csoport a számlázási láncolat kiépítésével, és a valótlan tartalmú számlák befogadásával, illetőleg a munkáltatással összefüggő adóterhek törvénysértő elkerülése révén összesen 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Somogy Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapest Környéki Törvényszéken. A főügyészség valamennyi vádlottal szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és a gazdálkodó szervezet vezetői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt. (A fiktív számlákat kiállító céget vezető vádlott az eljárás során ismeretlen helyre távozott, de ez nem volt akadálya annak, hogy a főügyészség vele szemben távollévő terheltként vádat emeljen.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS