VIMOSZ: pozitívan látják helyzetüket a turisztikai cégek

2024. 06. 07., 14:40

Javultak a magyarországi turisztikai cégek várakozásai májusban az egy évvel korábbihoz képest, optimizmus jellemzi az ágazatot erősen bővülő foglalkoztatással – tájékoztatott a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése eredményeiről.

A turizmus konjunktúra index (tki) májusban plusz 4 ponton állt, ami azt jelzi, hogy az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték. Az index értéke minimális mértékben, 1 ponttal csökkent az év ötödik hónapjában, ugyanakkor ezzel együtt is 6 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban 5 ponttal 3 pontra csökkent az index, a vendéglátásban nem változott (mínusz 2 ponton stagnált), míg az egyéb turisztikai szektorban 3 ponttal plusz 13 pontra javult. Utóbbi alszektorban immár harmadik hónapja javul az index, és megközelítette ezzel a tavaly márciusi maximumát (+14 pont).

A 2024. májusi tki-indexet az egy évvel korábbival összevetve, növekedést mutatnak az adatok. Az alszektorok közül az egyéb turisztikai szektor indexe javult jelentősen éves összehasonlításban, míg a vendéglátásé közepes, a szálláshely-szolgáltatásé pedig kis mértékben. Minden méretcsoportban javulás vagy stagnálás következett be 2023 májusához képest, míg a tki alindexei közül három javult, kettő pedig romlott az elmúlt egy év alatt.

A felmérés szerint a következő három hónapban várhatóan jelentősen bővül a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A turizmus foglalkoztatási várakozás indexe (+13 pont) 2024. májusban meghaladta a szolgáltatási szektorra számított index értékét (+6 pont), ennél jobban a nemzetgazdasági átlagot (mínusz 2 pont) és a kereskedelem (0 pont) indexét, még jelentősebben az ipar és az építőipar indexét (mínusz 7, illetve mínusz 5 pont).

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a következő három hónapra továbbra is nagyon magasan, plusz 23 ponton áll, ez az ágazat gyors alkalmazkodóképességét bizonyítja.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen számítja a Turizmus Konjunktúra Indexet, amely immár két éve havi gyakorisággal méri az ágazatban a konjunktúra várható alakulását, a piac és a közvélemény számára információt biztosítva ezzel a közeljövőben várható trendekről. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS