Kész az első 3D nyomtató, ami egyszerre használ műanyagot, fémet és chipeket

Kész az első 3D nyomtató, ami egyszerre használ műanyagot, fémet és chipeket
Gábor János  |  2024. 06. 25., 16:25

A forradalmi eszköz többféle töltőanyag párhuzamos használatával képes rétegezett eszközök gyártására. Ennyire összetett, komplex feladatra eddig egy hasonló 3D nyomtató sem volt képes.

Az innovatív 3D nyomtatási technológiával, ami egyetlen géppel lehetővé teszi különböző anyagok egymásra rétegzését egy komplett eszközzé, az amerikai Missouri Egyetem kutatói álltak elő. A 3D nyomtatót lézerek segítségével kombinál különféle anyagokat, például műanyagokat, fémeket és akár félvezetőket is, hogy összetett és funkcionális szerkezeteket hozzon létre.

„Ez az első alkalom, hogy ezt a folyamatot alkalmazzuk, és ez új lehetőségeket nyit meg”idézi a TechXplore Bujingda Zhenget, a Missouri Egyetem gépészmérnök hallgatóját. A tanulmány vezető szerzője szerint az új módszer újgenerációs eszközök és érzékelők, például áramkörök és elektronikával ellátott szövetek gyártását teszi lehetővé.

Új nyomtatási eljárás született

Az összetett, több rétegű eszközök, például az áramköri lapok építése általában időigényes folyamat. Több lépést, különböző gépeket igényel, emiatt persze költséges lehet. Ez korlátozhatja az innovációt és lassíthatja az új termékek fejlesztését. Az új 3D nyomtató ehhez képest egy innovatív technikán, az úgynevezett Szabadformájú Többanyagos Összeszerelési Folyamaton (Freeform Multi-material Assembly Process) alapul. Ennek kidolgozásához a természetből, egész konkréten az angolnák tulajdonságaiból merítettek ihletet: az állat csontjai és izmai lehetővé teszik a mozgást, míg a speciális sejtjei áramot termelnek. AZ új 3D nyomtató is hasonló módon működik.

„A természetben minden szerkezeti és funkcionális anyagokból áll. Az angolnák sejtjei akár 500 voltos áramütést is képesek kibocsátani a ragadozók elrettentésére. Ezek a biológiai megfigyelések inspiráltak minket arra, hogy új módszereket fejlesszünk ki a többfunkciós alkalmazásokkal rendelkező 3D szerkezetek gyártására, mivel más feltörekvő módszereknek korlátai vannak” – magyarázta Zheng.

A gép három fúvókával rendelkezik: az egyik egy szokásos 3D nyomtató szál, ami például polikarbonátot adagol. Ennek segítségével építi a bázis szerkezetet, majd egy lézerfúvóka alakzatokat vés bele, és egy speciális vezető anyaggá, úgynevezett lézerindukált grafénná alakítja a részeket. Az utolsó fúvókának speciális funkciói vannak, hogy biztosítsa a végtermék működőképességét.

Sokoldalú 3D nyomtató

Az új gép számos érdekes alkalmazási lehetőséget kínál. Például érzékelőket tud nyomtatni kövekre és élő tengeri kagylókra, ezzel lehetővé teszi a kutatóknak, hogy olyan környezeti kutatásokat végezzenek, amilyeneket – megfelelő eszköz hiányában – eddig soha, és például képesek legyenek monitorozni a víz áramlását vagy az óceáni élővilág állapotát. A mindennapi felhasználók szintén profitálhatnak belőle: az új 3D nyomtató segítségével zökkenőmentesen lehet ruházatba építeni egészségügyi szenzorokat, amelyekkel nyomon követhetők élettani adatok, a vérnyomástól a pulzusszámig, amihez eddig nagy, nehéz és korlátozás mellett viselhető eszközök kellettek.

A fejlesztők kiemelik, hogy a technológiájuk hatalmas áttörést jelent a termékfejlesztésben is, hiszen a gyártó vállalatok mostantól helyben készíthetnek prototípusokat, drasztikusan lecsökkentve azok előállítási idejét és költségét. Ez a forradalmi technológia nemcsak a 3D nyomtatás jövőjét, hanem a mindennapi életünket is alapvetően megváltoztathatja – vallják a tudósok a Nature-ben közölt tanulmányban.

Főoldali kép: Sam O'Keefe, Missouri Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS