Soós Zoltán: A tökéletesre kell törekednünk

Soós Zoltán: A tökéletesre kell törekednünk
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 05. 09., 09:58

Azt tartom a küldetésemnek, hogy a képzéseken résztvevők többként, erősebben, további képességekkel gyarapodva álljanak fel – mondta az Üzletemnek Soós Zoltán kommunikációs szakember.

Soós Zoltán úgy véli: ma már százból hatvan főnök tisztában van azzal, hogy nem elég jól vezetnie a cégét, tudnia kell erről mások előtt is beszélni. „Ez tanulható, fejleszthető tudás, a maga pofonegyszerű törvényszerűségeivel. Ha egy közép- vagy felsővezető a 21. században nem mozog otthonosan a kommunikációs térben, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy átengedi a terepet a konkurenciának” – von mérleget Zoltán, aki az elmúlt 20 évben mintegy 35 ezer embernek tartott előadások rutinjára alapozva dolgozta ki képzési programját. Ha érdekli, hogy Zoltán kitől tanulta eddig a legtöbbet, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 402. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt hiszem, nincs egy konkrét alkalom, amit kiemelnék. A legbüszkébb akkor vagyok, amikor egy képzés után olyanokat mondanak a résztvevők, mint: „Észre sem vettem, hogy elrohant ez a két nap!”, „Nem is tudom, mikor nevettem ennyit utoljára!”, „Ez volt életem egyik legjobb élménye!”. Szinte mindegy, hogy felsővezetők vagy az életben éppen elinduló fiatalok mondják. A lényeg, hogy mondják!

Milyen távra tervez?

– A következő három évre fókuszálok.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Ezen még nem gondolkodtam… De határozottan tervezem, hogy készítsek komplett videós képzési anyagokat, a különböző beszédhelyzetekre és szakágakra specializálva. Ez teljesen átfogó anyag lenne, ami a témához kapcsolódó minden tudást összegez.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

–  L. Ron Hubbard amerikai filozófustól ésMacsek István tréner barátomtól, aki annak idején elindított a tréneri pályán.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Van egy küldetésünk, miszerint a képzésekben résztvevők többként, erősebben és további képességekkel gyarapodva álljanak fel. Tulajdonképpen az ő elégedettségük, sikerük adja a létjogosultságot a működésünkhöz. Az ő felszabadultságuk és örömük jelenti nekünk az igazi fizetséget. Hiszem, hogy egy értékes embernek irányelve kell, hogy a tökéletesre törekedjen, mert akkor lesz büszke arra, amit elvégzett.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Több, mint egy évtizedig voltam a Drogmentes Magyarországért Maraton ügyvezetője (42 nap, 2000 kilométer, 300 település, 100.000 közvetlenül elért ember évente), amit a semmiből építve tettünk a maga területén Európa legnagyobbjává. A sportdiplomácia és a rendezvényszervezés nagyon izgalmas terület.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Jellemzően ajánlások révén, és a személyes kapcsolatokon keresztül szinte bármilyen helyzetben. Értékes emberekkel találkozom és beszélgetek különböző képzéseken, eseményeken.

Mire sajnálja az idejét?

– Jogi ügyekre, vagy a kifejezetten műszaki jártasságot igénylő tevékenységekre, mert ezekhez nem értek, és inkább szakértőre bízom, ha lehet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki szándékosan értetlenkedik, azt nagyon nem szívlelem.  A meddő panaszkodás, ami nem hoz változást, csak lehúz, azt váltja ki belőlem, hogy azzal az emberrel ne foglalkozzam túl sokáig. Amikor megtapasztalom a „hát, ezt sajnos lehetetlen megoldani” hozzáállást, amikor valaki meg sem kísérli megoldani a helyzetet, egy ideig próbálkozom vele, aztán elengedem.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A Drogmentes Magyarországért Maraton tapasztalatai alapján szinte bármilyet.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Önképzésre. Az elmúlt években igen jó érzéssel nagyon-nagyon sokat költöttem erre. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ennek köszönhetem, ahol most tartok. Egyáltalán nem sablon, hogy a fejlődés valódi értéke pénzben nem kifejezhető. Ugyanakkor lenyűgöznek a kifinomult, esztétikus dolgok: egy remek vacsora, egy szép ruha, egy gyönyörű toll. És persze a csodálatos párom! Az ő mosolyáért bármit megadok.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Néha egy jó film, néha az olvasás. De sokszor azt élvezem a legjobban, ha egy számomra kedves témában írhatok.

(Fotók: The Speaker)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 10:10:00
A műszaki alkatrészekben található fém- és aranytartalom visszanyerése fontos feladata (lenne) az elektronikai hulladékkezelőknek világszerte, ugyanakkor az eljárás - például az arany esetében - nagyon környezetkárosító anyagokat igényel. Vagy legalábbis igényelt eddig. Kiderült, hogy egy élelmiszeripari melléktermék is alkalmas rá.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS