Soós Zoltán: A tökéletesre kell törekednünk

Soós Zoltán: A tökéletesre kell törekednünk
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 05. 09., 09:58

Azt tartom a küldetésemnek, hogy a képzéseken résztvevők többként, erősebben, további képességekkel gyarapodva álljanak fel – mondta az Üzletemnek Soós Zoltán kommunikációs szakember.

Soós Zoltán úgy véli: ma már százból hatvan főnök tisztában van azzal, hogy nem elég jól vezetnie a cégét, tudnia kell erről mások előtt is beszélni. „Ez tanulható, fejleszthető tudás, a maga pofonegyszerű törvényszerűségeivel. Ha egy közép- vagy felsővezető a 21. században nem mozog otthonosan a kommunikációs térben, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy átengedi a terepet a konkurenciának” – von mérleget Zoltán, aki az elmúlt 20 évben mintegy 35 ezer embernek tartott előadások rutinjára alapozva dolgozta ki képzési programját. Ha érdekli, hogy Zoltán kitől tanulta eddig a legtöbbet, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 402. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt hiszem, nincs egy konkrét alkalom, amit kiemelnék. A legbüszkébb akkor vagyok, amikor egy képzés után olyanokat mondanak a résztvevők, mint: „Észre sem vettem, hogy elrohant ez a két nap!”, „Nem is tudom, mikor nevettem ennyit utoljára!”, „Ez volt életem egyik legjobb élménye!”. Szinte mindegy, hogy felsővezetők vagy az életben éppen elinduló fiatalok mondják. A lényeg, hogy mondják!

Milyen távra tervez?

– A következő három évre fókuszálok.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Ezen még nem gondolkodtam… De határozottan tervezem, hogy készítsek komplett videós képzési anyagokat, a különböző beszédhelyzetekre és szakágakra specializálva. Ez teljesen átfogó anyag lenne, ami a témához kapcsolódó minden tudást összegez.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

–  L. Ron Hubbard amerikai filozófustól ésMacsek István tréner barátomtól, aki annak idején elindított a tréneri pályán.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Van egy küldetésünk, miszerint a képzésekben résztvevők többként, erősebben és további képességekkel gyarapodva álljanak fel. Tulajdonképpen az ő elégedettségük, sikerük adja a létjogosultságot a működésünkhöz. Az ő felszabadultságuk és örömük jelenti nekünk az igazi fizetséget. Hiszem, hogy egy értékes embernek irányelve kell, hogy a tökéletesre törekedjen, mert akkor lesz büszke arra, amit elvégzett.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Több, mint egy évtizedig voltam a Drogmentes Magyarországért Maraton ügyvezetője (42 nap, 2000 kilométer, 300 település, 100.000 közvetlenül elért ember évente), amit a semmiből építve tettünk a maga területén Európa legnagyobbjává. A sportdiplomácia és a rendezvényszervezés nagyon izgalmas terület.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Jellemzően ajánlások révén, és a személyes kapcsolatokon keresztül szinte bármilyen helyzetben. Értékes emberekkel találkozom és beszélgetek különböző képzéseken, eseményeken.

Mire sajnálja az idejét?

– Jogi ügyekre, vagy a kifejezetten műszaki jártasságot igénylő tevékenységekre, mert ezekhez nem értek, és inkább szakértőre bízom, ha lehet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki szándékosan értetlenkedik, azt nagyon nem szívlelem.  A meddő panaszkodás, ami nem hoz változást, csak lehúz, azt váltja ki belőlem, hogy azzal az emberrel ne foglalkozzam túl sokáig. Amikor megtapasztalom a „hát, ezt sajnos lehetetlen megoldani” hozzáállást, amikor valaki meg sem kísérli megoldani a helyzetet, egy ideig próbálkozom vele, aztán elengedem.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A Drogmentes Magyarországért Maraton tapasztalatai alapján szinte bármilyet.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Önképzésre. Az elmúlt években igen jó érzéssel nagyon-nagyon sokat költöttem erre. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ennek köszönhetem, ahol most tartok. Egyáltalán nem sablon, hogy a fejlődés valódi értéke pénzben nem kifejezhető. Ugyanakkor lenyűgöznek a kifinomult, esztétikus dolgok: egy remek vacsora, egy szép ruha, egy gyönyörű toll. És persze a csodálatos párom! Az ő mosolyáért bármit megadok.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Néha egy jó film, néha az olvasás. De sokszor azt élvezem a legjobban, ha egy számomra kedves témában írhatok.

(Fotók: The Speaker)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS