Samuel Huba: Nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen

Samuel Huba: Nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 12. 17., 09:32

Mélyen elkötelezettek vagyunk, hogy segítsük a vállalkozókat saját cégük sikeres felépítésében – mondta az Üzletemnek Samuel Huba, a Shoptet vezérigazgatója.

Samuel Huba (34) Közel-Kelet-Európa egyik legnagyobb webshopkészítő vállalatának, a Shoptetnek a vezérigazgatója. A cseh üzletember pénzügyi területen kezdte a karrierjét, majd átnyergelt az IT-re. Azóta is azon dolgozik, hogy a technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva támogassa a kisvállalkozókat, hogy független, stabil vállalatot építhessenek. Ha érdekli, hogy Samuel Huba szerint mi az üzleti kapcsolatépítés alapja, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 368. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Remélem, még messze vagyok a csúcstól. 34 éves vagyok és még rengeteg feladat áll előttünk, hogy támogassuk a kereskedőket, hogy sikeresek legyenek a technológiánk által. A Shoptet már 12 éve van a piacon, 3 országban vagyunk jelen a közép-kelet-európai régióban. Jelenleg 30 ezer, különböző terülen és nagyságban működő vállalat használja a rendszerünket, de még így is csak a felszínt kapargatjuk azzal kapcsolatban, hogyan fog a jövőben kinézni az e-kereskedelem. Ha belegondolunk, hogy Magyarországon a kereskedelem csupán 10 százalékát teszi ki az online tér, rájövünk, hogy nagyon izgalmas időszak küszöbén állunk. Nagyon hálás vagyok, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akiktől nap mint nap tanulhatok és inspirálnak engem. Közösen építünk valami újat, hogy vállalatok ezrei kínálhassák termékeiket bárhol a világon.

Milyen távra tervez?

– A munkám miatt folyamatosan a jövőben járok, de a mindennapokban igyekszem praktikusan gondolkodni, így a hosszú távú célokat kisebb részekre bontom. Mivel a piac dinamikusan változik, ezért azt vallom, hogy az a fontos, amit a jelenben teszünk.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Ez egy érdekes kérdés, őszintén nincs ilyen listám és soha nem is gondoltam rá, hogy legyen. De ha mondanom kellene egyet, akkor nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen. Úgy hiszem, hogy minden ambiciózus technológiai vállalat számára ez fontos mérföldkő. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A szüleim, a nagyszüleim és az óvodában a dadusok tanították az élethez szükséges legfontosabb dolgok 80 százalékát. A fennmaradó 20 százalék, ami az eddigi életem 80 százalékát teszi ki, azok az apró, mindennapi interakciók, amelyek során azoktól tanulok, akikkel nap mint nap találkozom és együtt dolgozom.  

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerencsére nagyon könnyű dolgom van, hiszen jelentőségteljes munkát végzünk. Minden, amit teszünk, szó szerint óriási hatással van emberek ezreinek életére. Kivételes emberekkel dolgozhatok a Shoptetnél. A kollégáim azon felül, hogy a saját szakterületükön profik, mélyen elkötelezettek a küldetésünk mellett, hogy segítsük a vállalkozókat saját vállalatuk sikeres felépítésében. Ez nagy felelősség, ugyanakkora öröm is a számunkra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Évekkel ezelőtt sok időt töltöttem edzéssel és versenyzéssel, leginkább a súlyemelés érdekelt. Voltak idők, amikor arra gondoltam, hogy talán a sportra kellene koncentrálnom. De aztán az üzleti életben kötöttem ki, ami jó döntésnek bizonyult.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az ember természeténél fogva társas lény, úgy gondolom, hogy az üzleti kapcsolatok hasonló szabályokat követnek, mint bármely más emberi interakció. Mint minden jó kapcsolatban, ez is leginkább a kölcsönös bizalomról, a másik oldal nézőpontjának megismeréséről és az őszinte érdeklődésről szól. Ez az alapja a jó kapcsolatépítésnek nem csak az üzleti életben, hanem máshol is.

Mire sajnálja az idejét?

– Nem igazán vagyok türelmes típus, utálok várakozni. A várakozásra sajnálom a leginkább az időmet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nehéz kihozni a sodromból. Ugyanakkor fel tud bosszantani, amikor valaki kétszer követi el ugyanazt a hibát. A hibák elkerülhetetlenek és szükségesek is a fejlődéshez. Ezekből tanulunk, ez visz előre. Amikor valaki kétszer követi el ugyanazt a hibát és nem tanul belőle, az csak időpocsékolás. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nem tudnék egy területet kiemelni. Személy szerint – és ebben a Shoptet is a partnerem –, a minél szélesebb körű támogatásban hiszek. Nagyon sok terület van, ahol elkél a segítség, ezért negyedévente a kollégákkal közösen határozzuk meg, hogy melyik szervezetet támogatjuk.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Arra, amikor helyi, független vállalkozókat támogathatok a vásárlásommal. Keményen dolgoznak nap mint nap, hogy eltartsák a családjaikat. Ezért ha bármikor vennünk kell valamit a gyerekeknek vagy az otthonunkba, a feleségem és én is a Shoptet rendszerén futó webshopok közül választunk, hogy független kiskereskedőktől vásároljunk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Leginkább a családommal töltött idő tölt fel. Van egy csodálatos feleségem, két gyermekünk, minden velük töltött perc maga a felhőtlen kikapcsolódás a számomra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS