Samuel Huba: Nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen

Samuel Huba: Nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 12. 17., 09:32

Mélyen elkötelezettek vagyunk, hogy segítsük a vállalkozókat saját cégük sikeres felépítésében – mondta az Üzletemnek Samuel Huba, a Shoptet vezérigazgatója.

Samuel Huba (34) Közel-Kelet-Európa egyik legnagyobb webshopkészítő vállalatának, a Shoptetnek a vezérigazgatója. A cseh üzletember pénzügyi területen kezdte a karrierjét, majd átnyergelt az IT-re. Azóta is azon dolgozik, hogy a technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva támogassa a kisvállalkozókat, hogy független, stabil vállalatot építhessenek. Ha érdekli, hogy Samuel Huba szerint mi az üzleti kapcsolatépítés alapja, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 368. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Remélem, még messze vagyok a csúcstól. 34 éves vagyok és még rengeteg feladat áll előttünk, hogy támogassuk a kereskedőket, hogy sikeresek legyenek a technológiánk által. A Shoptet már 12 éve van a piacon, 3 országban vagyunk jelen a közép-kelet-európai régióban. Jelenleg 30 ezer, különböző terülen és nagyságban működő vállalat használja a rendszerünket, de még így is csak a felszínt kapargatjuk azzal kapcsolatban, hogyan fog a jövőben kinézni az e-kereskedelem. Ha belegondolunk, hogy Magyarországon a kereskedelem csupán 10 százalékát teszi ki az online tér, rájövünk, hogy nagyon izgalmas időszak küszöbén állunk. Nagyon hálás vagyok, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akiktől nap mint nap tanulhatok és inspirálnak engem. Közösen építünk valami újat, hogy vállalatok ezrei kínálhassák termékeiket bárhol a világon.

Milyen távra tervez?

– A munkám miatt folyamatosan a jövőben járok, de a mindennapokban igyekszem praktikusan gondolkodni, így a hosszú távú célokat kisebb részekre bontom. Mivel a piac dinamikusan változik, ezért azt vallom, hogy az a fontos, amit a jelenben teszünk.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Ez egy érdekes kérdés, őszintén nincs ilyen listám és soha nem is gondoltam rá, hogy legyen. De ha mondanom kellene egyet, akkor nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen. Úgy hiszem, hogy minden ambiciózus technológiai vállalat számára ez fontos mérföldkő. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A szüleim, a nagyszüleim és az óvodában a dadusok tanították az élethez szükséges legfontosabb dolgok 80 százalékát. A fennmaradó 20 százalék, ami az eddigi életem 80 százalékát teszi ki, azok az apró, mindennapi interakciók, amelyek során azoktól tanulok, akikkel nap mint nap találkozom és együtt dolgozom.  

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerencsére nagyon könnyű dolgom van, hiszen jelentőségteljes munkát végzünk. Minden, amit teszünk, szó szerint óriási hatással van emberek ezreinek életére. Kivételes emberekkel dolgozhatok a Shoptetnél. A kollégáim azon felül, hogy a saját szakterületükön profik, mélyen elkötelezettek a küldetésünk mellett, hogy segítsük a vállalkozókat saját vállalatuk sikeres felépítésében. Ez nagy felelősség, ugyanakkora öröm is a számunkra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Évekkel ezelőtt sok időt töltöttem edzéssel és versenyzéssel, leginkább a súlyemelés érdekelt. Voltak idők, amikor arra gondoltam, hogy talán a sportra kellene koncentrálnom. De aztán az üzleti életben kötöttem ki, ami jó döntésnek bizonyult.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az ember természeténél fogva társas lény, úgy gondolom, hogy az üzleti kapcsolatok hasonló szabályokat követnek, mint bármely más emberi interakció. Mint minden jó kapcsolatban, ez is leginkább a kölcsönös bizalomról, a másik oldal nézőpontjának megismeréséről és az őszinte érdeklődésről szól. Ez az alapja a jó kapcsolatépítésnek nem csak az üzleti életben, hanem máshol is.

Mire sajnálja az idejét?

– Nem igazán vagyok türelmes típus, utálok várakozni. A várakozásra sajnálom a leginkább az időmet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nehéz kihozni a sodromból. Ugyanakkor fel tud bosszantani, amikor valaki kétszer követi el ugyanazt a hibát. A hibák elkerülhetetlenek és szükségesek is a fejlődéshez. Ezekből tanulunk, ez visz előre. Amikor valaki kétszer követi el ugyanazt a hibát és nem tanul belőle, az csak időpocsékolás. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nem tudnék egy területet kiemelni. Személy szerint – és ebben a Shoptet is a partnerem –, a minél szélesebb körű támogatásban hiszek. Nagyon sok terület van, ahol elkél a segítség, ezért negyedévente a kollégákkal közösen határozzuk meg, hogy melyik szervezetet támogatjuk.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Arra, amikor helyi, független vállalkozókat támogathatok a vásárlásommal. Keményen dolgoznak nap mint nap, hogy eltartsák a családjaikat. Ezért ha bármikor vennünk kell valamit a gyerekeknek vagy az otthonunkba, a feleségem és én is a Shoptet rendszerén futó webshopok közül választunk, hogy független kiskereskedőktől vásároljunk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Leginkább a családommal töltött idő tölt fel. Van egy csodálatos feleségem, két gyermekünk, minden velük töltött perc maga a felhőtlen kikapcsolódás a számomra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS