Samuel Huba: Nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen

Samuel Huba: Nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 12. 17., 09:32

Mélyen elkötelezettek vagyunk, hogy segítsük a vállalkozókat saját cégük sikeres felépítésében – mondta az Üzletemnek Samuel Huba, a Shoptet vezérigazgatója.

Samuel Huba (34) Közel-Kelet-Európa egyik legnagyobb webshopkészítő vállalatának, a Shoptetnek a vezérigazgatója. A cseh üzletember pénzügyi területen kezdte a karrierjét, majd átnyergelt az IT-re. Azóta is azon dolgozik, hogy a technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva támogassa a kisvállalkozókat, hogy független, stabil vállalatot építhessenek. Ha érdekli, hogy Samuel Huba szerint mi az üzleti kapcsolatépítés alapja, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 368. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Remélem, még messze vagyok a csúcstól. 34 éves vagyok és még rengeteg feladat áll előttünk, hogy támogassuk a kereskedőket, hogy sikeresek legyenek a technológiánk által. A Shoptet már 12 éve van a piacon, 3 országban vagyunk jelen a közép-kelet-európai régióban. Jelenleg 30 ezer, különböző terülen és nagyságban működő vállalat használja a rendszerünket, de még így is csak a felszínt kapargatjuk azzal kapcsolatban, hogyan fog a jövőben kinézni az e-kereskedelem. Ha belegondolunk, hogy Magyarországon a kereskedelem csupán 10 százalékát teszi ki az online tér, rájövünk, hogy nagyon izgalmas időszak küszöbén állunk. Nagyon hálás vagyok, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akiktől nap mint nap tanulhatok és inspirálnak engem. Közösen építünk valami újat, hogy vállalatok ezrei kínálhassák termékeiket bárhol a világon.

Milyen távra tervez?

– A munkám miatt folyamatosan a jövőben járok, de a mindennapokban igyekszem praktikusan gondolkodni, így a hosszú távú célokat kisebb részekre bontom. Mivel a piac dinamikusan változik, ezért azt vallom, hogy az a fontos, amit a jelenben teszünk.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Ez egy érdekes kérdés, őszintén nincs ilyen listám és soha nem is gondoltam rá, hogy legyen. De ha mondanom kellene egyet, akkor nagy vágyam, hogy a Shoptet tőzsdére lépjen. Úgy hiszem, hogy minden ambiciózus technológiai vállalat számára ez fontos mérföldkő. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A szüleim, a nagyszüleim és az óvodában a dadusok tanították az élethez szükséges legfontosabb dolgok 80 százalékát. A fennmaradó 20 százalék, ami az eddigi életem 80 százalékát teszi ki, azok az apró, mindennapi interakciók, amelyek során azoktól tanulok, akikkel nap mint nap találkozom és együtt dolgozom.  

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerencsére nagyon könnyű dolgom van, hiszen jelentőségteljes munkát végzünk. Minden, amit teszünk, szó szerint óriási hatással van emberek ezreinek életére. Kivételes emberekkel dolgozhatok a Shoptetnél. A kollégáim azon felül, hogy a saját szakterületükön profik, mélyen elkötelezettek a küldetésünk mellett, hogy segítsük a vállalkozókat saját vállalatuk sikeres felépítésében. Ez nagy felelősség, ugyanakkora öröm is a számunkra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Évekkel ezelőtt sok időt töltöttem edzéssel és versenyzéssel, leginkább a súlyemelés érdekelt. Voltak idők, amikor arra gondoltam, hogy talán a sportra kellene koncentrálnom. De aztán az üzleti életben kötöttem ki, ami jó döntésnek bizonyult.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az ember természeténél fogva társas lény, úgy gondolom, hogy az üzleti kapcsolatok hasonló szabályokat követnek, mint bármely más emberi interakció. Mint minden jó kapcsolatban, ez is leginkább a kölcsönös bizalomról, a másik oldal nézőpontjának megismeréséről és az őszinte érdeklődésről szól. Ez az alapja a jó kapcsolatépítésnek nem csak az üzleti életben, hanem máshol is.

Mire sajnálja az idejét?

– Nem igazán vagyok türelmes típus, utálok várakozni. A várakozásra sajnálom a leginkább az időmet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nehéz kihozni a sodromból. Ugyanakkor fel tud bosszantani, amikor valaki kétszer követi el ugyanazt a hibát. A hibák elkerülhetetlenek és szükségesek is a fejlődéshez. Ezekből tanulunk, ez visz előre. Amikor valaki kétszer követi el ugyanazt a hibát és nem tanul belőle, az csak időpocsékolás. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nem tudnék egy területet kiemelni. Személy szerint – és ebben a Shoptet is a partnerem –, a minél szélesebb körű támogatásban hiszek. Nagyon sok terület van, ahol elkél a segítség, ezért negyedévente a kollégákkal közösen határozzuk meg, hogy melyik szervezetet támogatjuk.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Arra, amikor helyi, független vállalkozókat támogathatok a vásárlásommal. Keményen dolgoznak nap mint nap, hogy eltartsák a családjaikat. Ezért ha bármikor vennünk kell valamit a gyerekeknek vagy az otthonunkba, a feleségem és én is a Shoptet rendszerén futó webshopok közül választunk, hogy független kiskereskedőktől vásároljunk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Leginkább a családommal töltött idő tölt fel. Van egy csodálatos feleségem, két gyermekünk, minden velük töltött perc maga a felhőtlen kikapcsolódás a számomra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-27 18:08:19
A Magyar Turisztikai Program Alapítvány május 9-ei szezonnyitó eseményének fókuszában a rendezvényszektor fejlődése és az új lehetőségek kibontása áll majd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.