Rétfalvi Zoltán: Pénzügyi ismeretek nélkül létezni sem lehet

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 24., 10:15

Maradandót igyekszem alkotni, aminek már az alapjaitól a részese vagyok – mondja az Üzletemnek Rétfalvi Zoltán közgazdász. A Piqniq Budapest társalapítója tudatosan távol tartja magától az energiavámpírokat.

Rétfalvi Zoltán ugyanolyan büszke multis múltjára, mint arra, ha részese lehet egy-egy gasztro vállalkozás útnak indításának. A Piqniq Budapest társalapítójaként nagy lelkesedéssel és sok év tapasztalattal a háta mögött kezdett valami újba, amit személy szerint én is remek kezdeményezésnek tartok. De most nem az a fontos, hogy én mit minek tartok, hanem az, hogy miket mond Zoltán az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 77. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Most mondhatnám, hogy azt, amikor kineveztek pénzügyi igazgatónak egy 1800 munkavállalót foglalkoztató, 100 milliárd forint árbevételű magyarországi gyárban… De egy-egy sikeres Piqniq rendezvény, vagy amikor egy gasztro vállalkozás  jól startol, aminek részese voltam, az is büszkeséggel tölt el.

Milyen távra tervez?

– Az élet folyamatos újratervezés. Vannak olyan dolgok, amikben egy életre tervezek, bizonyos szituációkat viszont nem lehet két-három hónapnál tovább látni, ezekhez adaptívan kell alkalmazkodni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Olyan maradandót alkotni, aminek a már az alapjaitól a részese vagyok és látom kiteljesedni a teljes virágzásig. A Piqniq, azt hiszem, ezen az úton van.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A családomtól, a nagyapámtól, a feleségemtől, és 19 év multi karrier során számos kollégától és felettesemtől is, akik közül nehéz lenne egyet-kettőt kiemelni.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Eredeti szakmámat figyelembe véve elmondhatom, hogy a multik elég erősen jelen vannak Magyarországon, ezért magukkal hozták a külföldön kifejlesztett és többszörösen letesztelt munkamódszereiket, amelyek miatt már nem kell feltétlen külföldre menni a fejlődési lehetőségekért. Ugyanakkor a gasztronómia területén a lemaradás, tapasztalatom szerint, jóval nagyobb. Itt már nem egy sikeres hazai vállalkozó kényszerült arra, hogy a kincset érő tudást külföldön szippantsa magát és azt itthon kamatoztassa.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A helyemen vagyok, nagyon szeretem és élvezem azt, amit csinálok. Lehet, hogy furcsán hangzik ez a kijelentés, de jelen pillanatban a munkám teljes mértékben feltölt és kielégít.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Elég extrovertált típus vagyok és a személyesen megélt kapcsolatok híve, ezért folyamatosan keresem az ilyen irányú lehetőségeket.

Mire sajnálja az idejét?

– A negatív és irigy emberekre, az energiavámpírokra, akiket tudatosan távolítok el magamtól.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Élményszerzésre, utazásokra, az idő értékes eltöltésére. Vallom, hogy ezek sokkal többet érnek és „hoznak a konyhára”, mint bármilyen tárgy.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az inkorrektséggel, a sunyisággal és a hazugságokkal.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Nagyon szívesen oktatnék vállalkozásismeretet és pénzügyet gyerekeknek/fiataloknak, mivel nagyon sok vállalkozónál hiányoznak ezek a roppant fontos alapok. Pénzügyi ismeretek nélkül szinte létezni sem lehet, nemhogy sikeres vállalkozást üzemeltetni, és jelen pillanatban erre az oktatási rendszer nem, vagy alig készíti fel a fiatalokat.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Van egy szuper családom és egy fantasztikus baráti köröm. A velük eltöltött minden perc, mondjuk, egy közös bográcsozás, 100-nak számít a kikapcsolódás oldaláról nézve. Emellett számos hobbim van, rengeteget olvasok, imádom a zenét, maketteket építek, filmrajongó vagyok és menthetetlenül lelkes végfelhasználó a gasztronómia területén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS