Rétfalvi Zoltán: Pénzügyi ismeretek nélkül létezni sem lehet

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 24., 10:15

Maradandót igyekszem alkotni, aminek már az alapjaitól a részese vagyok – mondja az Üzletemnek Rétfalvi Zoltán közgazdász. A Piqniq Budapest társalapítója tudatosan távol tartja magától az energiavámpírokat.

Rétfalvi Zoltán ugyanolyan büszke multis múltjára, mint arra, ha részese lehet egy-egy gasztro vállalkozás útnak indításának. A Piqniq Budapest társalapítójaként nagy lelkesedéssel és sok év tapasztalattal a háta mögött kezdett valami újba, amit személy szerint én is remek kezdeményezésnek tartok. De most nem az a fontos, hogy én mit minek tartok, hanem az, hogy miket mond Zoltán az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 77. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Most mondhatnám, hogy azt, amikor kineveztek pénzügyi igazgatónak egy 1800 munkavállalót foglalkoztató, 100 milliárd forint árbevételű magyarországi gyárban… De egy-egy sikeres Piqniq rendezvény, vagy amikor egy gasztro vállalkozás  jól startol, aminek részese voltam, az is büszkeséggel tölt el.

Milyen távra tervez?

– Az élet folyamatos újratervezés. Vannak olyan dolgok, amikben egy életre tervezek, bizonyos szituációkat viszont nem lehet két-három hónapnál tovább látni, ezekhez adaptívan kell alkalmazkodni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Olyan maradandót alkotni, aminek a már az alapjaitól a részese vagyok és látom kiteljesedni a teljes virágzásig. A Piqniq, azt hiszem, ezen az úton van.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A családomtól, a nagyapámtól, a feleségemtől, és 19 év multi karrier során számos kollégától és felettesemtől is, akik közül nehéz lenne egyet-kettőt kiemelni.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Eredeti szakmámat figyelembe véve elmondhatom, hogy a multik elég erősen jelen vannak Magyarországon, ezért magukkal hozták a külföldön kifejlesztett és többszörösen letesztelt munkamódszereiket, amelyek miatt már nem kell feltétlen külföldre menni a fejlődési lehetőségekért. Ugyanakkor a gasztronómia területén a lemaradás, tapasztalatom szerint, jóval nagyobb. Itt már nem egy sikeres hazai vállalkozó kényszerült arra, hogy a kincset érő tudást külföldön szippantsa magát és azt itthon kamatoztassa.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A helyemen vagyok, nagyon szeretem és élvezem azt, amit csinálok. Lehet, hogy furcsán hangzik ez a kijelentés, de jelen pillanatban a munkám teljes mértékben feltölt és kielégít.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Elég extrovertált típus vagyok és a személyesen megélt kapcsolatok híve, ezért folyamatosan keresem az ilyen irányú lehetőségeket.

Mire sajnálja az idejét?

– A negatív és irigy emberekre, az energiavámpírokra, akiket tudatosan távolítok el magamtól.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Élményszerzésre, utazásokra, az idő értékes eltöltésére. Vallom, hogy ezek sokkal többet érnek és „hoznak a konyhára”, mint bármilyen tárgy.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az inkorrektséggel, a sunyisággal és a hazugságokkal.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Nagyon szívesen oktatnék vállalkozásismeretet és pénzügyet gyerekeknek/fiataloknak, mivel nagyon sok vállalkozónál hiányoznak ezek a roppant fontos alapok. Pénzügyi ismeretek nélkül szinte létezni sem lehet, nemhogy sikeres vállalkozást üzemeltetni, és jelen pillanatban erre az oktatási rendszer nem, vagy alig készíti fel a fiatalokat.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Van egy szuper családom és egy fantasztikus baráti köröm. A velük eltöltött minden perc, mondjuk, egy közös bográcsozás, 100-nak számít a kikapcsolódás oldaláról nézve. Emellett számos hobbim van, rengeteget olvasok, imádom a zenét, maketteket építek, filmrajongó vagyok és menthetetlenül lelkes végfelhasználó a gasztronómia területén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 18:09:48
A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak – a gyorsforgalmi utakon kívül –, amelyen egyébként tiltják haladásukat – hívja fel a balesetveszélyre a figyelmet az Agroinform.hu.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS