Rétfalvi Zoltán: Pénzügyi ismeretek nélkül létezni sem lehet

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 24., 10:15

Maradandót igyekszem alkotni, aminek már az alapjaitól a részese vagyok – mondja az Üzletemnek Rétfalvi Zoltán közgazdász. A Piqniq Budapest társalapítója tudatosan távol tartja magától az energiavámpírokat.

Rétfalvi Zoltán ugyanolyan büszke multis múltjára, mint arra, ha részese lehet egy-egy gasztro vállalkozás útnak indításának. A Piqniq Budapest társalapítójaként nagy lelkesedéssel és sok év tapasztalattal a háta mögött kezdett valami újba, amit személy szerint én is remek kezdeményezésnek tartok. De most nem az a fontos, hogy én mit minek tartok, hanem az, hogy miket mond Zoltán az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 77. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Most mondhatnám, hogy azt, amikor kineveztek pénzügyi igazgatónak egy 1800 munkavállalót foglalkoztató, 100 milliárd forint árbevételű magyarországi gyárban… De egy-egy sikeres Piqniq rendezvény, vagy amikor egy gasztro vállalkozás  jól startol, aminek részese voltam, az is büszkeséggel tölt el.

Milyen távra tervez?

– Az élet folyamatos újratervezés. Vannak olyan dolgok, amikben egy életre tervezek, bizonyos szituációkat viszont nem lehet két-három hónapnál tovább látni, ezekhez adaptívan kell alkalmazkodni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Olyan maradandót alkotni, aminek a már az alapjaitól a részese vagyok és látom kiteljesedni a teljes virágzásig. A Piqniq, azt hiszem, ezen az úton van.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A családomtól, a nagyapámtól, a feleségemtől, és 19 év multi karrier során számos kollégától és felettesemtől is, akik közül nehéz lenne egyet-kettőt kiemelni.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Eredeti szakmámat figyelembe véve elmondhatom, hogy a multik elég erősen jelen vannak Magyarországon, ezért magukkal hozták a külföldön kifejlesztett és többszörösen letesztelt munkamódszereiket, amelyek miatt már nem kell feltétlen külföldre menni a fejlődési lehetőségekért. Ugyanakkor a gasztronómia területén a lemaradás, tapasztalatom szerint, jóval nagyobb. Itt már nem egy sikeres hazai vállalkozó kényszerült arra, hogy a kincset érő tudást külföldön szippantsa magát és azt itthon kamatoztassa.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A helyemen vagyok, nagyon szeretem és élvezem azt, amit csinálok. Lehet, hogy furcsán hangzik ez a kijelentés, de jelen pillanatban a munkám teljes mértékben feltölt és kielégít.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Elég extrovertált típus vagyok és a személyesen megélt kapcsolatok híve, ezért folyamatosan keresem az ilyen irányú lehetőségeket.

Mire sajnálja az idejét?

– A negatív és irigy emberekre, az energiavámpírokra, akiket tudatosan távolítok el magamtól.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Élményszerzésre, utazásokra, az idő értékes eltöltésére. Vallom, hogy ezek sokkal többet érnek és „hoznak a konyhára”, mint bármilyen tárgy.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az inkorrektséggel, a sunyisággal és a hazugságokkal.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Nagyon szívesen oktatnék vállalkozásismeretet és pénzügyet gyerekeknek/fiataloknak, mivel nagyon sok vállalkozónál hiányoznak ezek a roppant fontos alapok. Pénzügyi ismeretek nélkül szinte létezni sem lehet, nemhogy sikeres vállalkozást üzemeltetni, és jelen pillanatban erre az oktatási rendszer nem, vagy alig készíti fel a fiatalokat.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Van egy szuper családom és egy fantasztikus baráti köröm. A velük eltöltött minden perc, mondjuk, egy közös bográcsozás, 100-nak számít a kikapcsolódás oldaláról nézve. Emellett számos hobbim van, rengeteget olvasok, imádom a zenét, maketteket építek, filmrajongó vagyok és menthetetlenül lelkes végfelhasználó a gasztronómia területén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-30 14:22:05
Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS