Metaverzum: technológiai evolúció vagy forradalom?

2022. 06. 01., 08:27

Mi a közös az alábbiakban: Snoop Dogg, Gucci és az amerikai hadsereg? Mindegyikük elkezdett kísérletezni a metaverzummal és felfedezni az abban rejlő lehetőségeket. A híres rapper a metaverzumban szórakoztatja rajongóit, a Gucci NFT-ket értékesít és virtuális ingatlanokat vásárol, míg a hadsereg katonai metaverzumot építi és ez csupán néhány érdekes hír az elmúlt hónapokból.

Csongor Márk, a PwC szakértője cikksorozatban járja körbe, hogy mi az a „Metaverzum”  hogyan látjuk most, és a jövőben mit fog jelenteni az üzleti vezetők számára, valamint milyen lehetőségeket kínálhat akár már középtávon a telekommunikációs, média- és technológiai ágazatok szereplőinek.

A következő kérdésekre keressük a válaszokat:

  1. Mi az a metaverzum és mi a jelentősége? 
  2. Milyen jellemzői vannak a metaverzumnak, és hogyan készülhetünk rá?
  3. Metaverzum a gyakorlatban: Milyen változásokat, lehetőségeket jelent ez a vállalatok számára a TMT szektorban?

A metaverzum üzleti szemmel 

A metaverzum – bármennyire újszerűnek ható és divatos kifejezés – már három évtizedes múltra visszatekintő fogalom, hiszen első említését 1992-re teszik, a forrása pedig Neil Stevenson Snow Crash című novellája. Jelenlegi tágan értelmezett megértésünk sincs távol ettől, noha érdemes tudni, hogy mint minden kialakulóban lévő fogalom/technológia esetében, úgy a metaverzum esetében sem találunk egységes, egyértelmű definíciót. A különböző szakemberek, bigtech vállalatok víziói között is vannak eltérések. 

Ügyfeleink számára a metaverzumot úgy definiáljuk, mint egy realisztikus 3D világot, ahol számos a való életben is elvégezhető dolgot megtehetünk (termékek, szolgáltatások vásárlása, szerződések kötése, munkavégzés, szórakozás stb.), illetve az abban rejlő eszközök tulajdonosai lehetünk és ezek szabadon vihetők egyes alkalmazások és metaverzumok között.

Akárcsak az internet korai napjait, ezt az innovációt is komoly spekuláció, túlértékelt befektetések, komoly médiavisszhang kíséri. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az „igazi” metaverzum - ahogyan azt a technológiai vizionáriusok képzelik - még valószínűleg évekre van napjainktól.

Bizonyára cikkünk olvasása során sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire releváns ez a téma a vállalatok számára. Azt gondoljuk, hogy mindenképpen releváns, a téma komplexitása, magas kockázata miatt azonban rövid távon a legtöbb vállalatnak, üzleti vezetőnek érdemes inkább tájékozódni, mint közvetlen befektetéseket tenni. A jó hír az, hogy el tudjuk választani a valóságot a témát körülölelő felhajtástól: ehhez meg kell érteni azt, hogy mi is valójában a metaverzum, és praktikus, kis lépések során felmérni a vállalat ebben rejlő lehetőségeit.

Milyen lehetőségeket tartogat a metaverzum?

A metaverzummal például lehetőség nyílhat arra, hogy egy VR szemüveggel meglátogassunk egy gyárépületet a világ másik oldalán. Hozzáérhetünk a berendezésekhez, kezet lehet fogni a helyi vezetővel és átnézhetjük a folyamatokat anélkül, hogy elhagynánk fizikailag az asztalunkat.

A fogyasztók egyik virtuális autókereskedésből a másikba ugorhatnak és érezhetik a szelet a hajukban, miközben tesztvezetéseken vesznek részt.

Manapság sok fiatal fogyasztó már felpróbál virtuális ruhákat a virtuális kiskereskedelmi üzletekben, vagy virtuális árut és eszközöket vásárol virtuális játékokhoz.

A vállalkozások számára egy ilyen magával ragadó, ugyanakkor decentralizált digitális világ óriási lehetőségeket nyithat meg, éppen ezért egyes vállalatok már most is aktív résztvevői a metaverzumnak. Néhány lehetőség, amelyekhez a – metaverzum új kapukat nyithat:

– az ügyfélmény új, magasabb szintre emelése;

– virtuális termékek létrehozása, amik csak a metaverzumban elérhetőek;

– szélesebb körű, új dimenziók mentén történő adatgyűjtés a fogyasztókról, vevőkről;

– új piac, értékesítési csatorna a fizikai termékek és szolgáltatások számára;

– decentralizált, metaverzumban működő fizetések és pénzügyi megoldások; 

– eszközök és alkalmazások kínálata, amelyek támogatják a metaverzumban zajló tevékenységeket.

Ezek a lehetőségek részben már jelenleg is kiaknázhatóak, azonban ahogy a technológia tovább fejlődik, az elérhető szolgáltatások minősége és számossága is bővülni fog.

Hogyan érdemes gondolkodni a metaverzumról?

– A metaverzum egy technológiai evolúció, nem pedig forradalom, ezért érdemes fenntartással kezelni a körülötte lévő nagy médiavisszhangot. 

– Számos lehetőséget rejthet magában: alapvetően változtatja meg a vállalatok és ügyfeleik/fogyasztóik egymással és termékekkel szolgáltatásokkal való kapcsolatát.

– Mint minden technológiai innováció, ez is kockázatos: új technológiák, új üzleti stratégia, új módszerek és a megvalósítás kockázatai is árnyalják a képet.

– Érdemes részenként megvizsgálni a metaverzumot, így jobban érthetők a benne rejlő lehetőségek.

Mint láthatjuk, a metaverzum sokszor nem teljesen egyértelmű és nehezen megfogható fogalom. Következő cikkünkben azzal foglalkozunk, hogy milyen  tulajdonságok jellemzik, és hogyan készülhetünk fel már most a metaverzum-korszak kihívásaira.

A cikk társzerzője: Kanti Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS