Metaverzum: technológiai evolúció vagy forradalom?

2022. 06. 01., 08:27

Mi a közös az alábbiakban: Snoop Dogg, Gucci és az amerikai hadsereg? Mindegyikük elkezdett kísérletezni a metaverzummal és felfedezni az abban rejlő lehetőségeket. A híres rapper a metaverzumban szórakoztatja rajongóit, a Gucci NFT-ket értékesít és virtuális ingatlanokat vásárol, míg a hadsereg katonai metaverzumot építi és ez csupán néhány érdekes hír az elmúlt hónapokból.

Csongor Márk, a PwC szakértője cikksorozatban járja körbe, hogy mi az a „Metaverzum”  hogyan látjuk most, és a jövőben mit fog jelenteni az üzleti vezetők számára, valamint milyen lehetőségeket kínálhat akár már középtávon a telekommunikációs, média- és technológiai ágazatok szereplőinek.

A következő kérdésekre keressük a válaszokat:

  1. Mi az a metaverzum és mi a jelentősége? 
  2. Milyen jellemzői vannak a metaverzumnak, és hogyan készülhetünk rá?
  3. Metaverzum a gyakorlatban: Milyen változásokat, lehetőségeket jelent ez a vállalatok számára a TMT szektorban?

A metaverzum üzleti szemmel 

A metaverzum – bármennyire újszerűnek ható és divatos kifejezés – már három évtizedes múltra visszatekintő fogalom, hiszen első említését 1992-re teszik, a forrása pedig Neil Stevenson Snow Crash című novellája. Jelenlegi tágan értelmezett megértésünk sincs távol ettől, noha érdemes tudni, hogy mint minden kialakulóban lévő fogalom/technológia esetében, úgy a metaverzum esetében sem találunk egységes, egyértelmű definíciót. A különböző szakemberek, bigtech vállalatok víziói között is vannak eltérések. 

Ügyfeleink számára a metaverzumot úgy definiáljuk, mint egy realisztikus 3D világot, ahol számos a való életben is elvégezhető dolgot megtehetünk (termékek, szolgáltatások vásárlása, szerződések kötése, munkavégzés, szórakozás stb.), illetve az abban rejlő eszközök tulajdonosai lehetünk és ezek szabadon vihetők egyes alkalmazások és metaverzumok között.

Akárcsak az internet korai napjait, ezt az innovációt is komoly spekuláció, túlértékelt befektetések, komoly médiavisszhang kíséri. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az „igazi” metaverzum - ahogyan azt a technológiai vizionáriusok képzelik - még valószínűleg évekre van napjainktól.

Bizonyára cikkünk olvasása során sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire releváns ez a téma a vállalatok számára. Azt gondoljuk, hogy mindenképpen releváns, a téma komplexitása, magas kockázata miatt azonban rövid távon a legtöbb vállalatnak, üzleti vezetőnek érdemes inkább tájékozódni, mint közvetlen befektetéseket tenni. A jó hír az, hogy el tudjuk választani a valóságot a témát körülölelő felhajtástól: ehhez meg kell érteni azt, hogy mi is valójában a metaverzum, és praktikus, kis lépések során felmérni a vállalat ebben rejlő lehetőségeit.

Milyen lehetőségeket tartogat a metaverzum?

A metaverzummal például lehetőség nyílhat arra, hogy egy VR szemüveggel meglátogassunk egy gyárépületet a világ másik oldalán. Hozzáérhetünk a berendezésekhez, kezet lehet fogni a helyi vezetővel és átnézhetjük a folyamatokat anélkül, hogy elhagynánk fizikailag az asztalunkat.

A fogyasztók egyik virtuális autókereskedésből a másikba ugorhatnak és érezhetik a szelet a hajukban, miközben tesztvezetéseken vesznek részt.

Manapság sok fiatal fogyasztó már felpróbál virtuális ruhákat a virtuális kiskereskedelmi üzletekben, vagy virtuális árut és eszközöket vásárol virtuális játékokhoz.

A vállalkozások számára egy ilyen magával ragadó, ugyanakkor decentralizált digitális világ óriási lehetőségeket nyithat meg, éppen ezért egyes vállalatok már most is aktív résztvevői a metaverzumnak. Néhány lehetőség, amelyekhez a – metaverzum új kapukat nyithat:

– az ügyfélmény új, magasabb szintre emelése;

– virtuális termékek létrehozása, amik csak a metaverzumban elérhetőek;

– szélesebb körű, új dimenziók mentén történő adatgyűjtés a fogyasztókról, vevőkről;

– új piac, értékesítési csatorna a fizikai termékek és szolgáltatások számára;

– decentralizált, metaverzumban működő fizetések és pénzügyi megoldások; 

– eszközök és alkalmazások kínálata, amelyek támogatják a metaverzumban zajló tevékenységeket.

Ezek a lehetőségek részben már jelenleg is kiaknázhatóak, azonban ahogy a technológia tovább fejlődik, az elérhető szolgáltatások minősége és számossága is bővülni fog.

Hogyan érdemes gondolkodni a metaverzumról?

– A metaverzum egy technológiai evolúció, nem pedig forradalom, ezért érdemes fenntartással kezelni a körülötte lévő nagy médiavisszhangot. 

– Számos lehetőséget rejthet magában: alapvetően változtatja meg a vállalatok és ügyfeleik/fogyasztóik egymással és termékekkel szolgáltatásokkal való kapcsolatát.

– Mint minden technológiai innováció, ez is kockázatos: új technológiák, új üzleti stratégia, új módszerek és a megvalósítás kockázatai is árnyalják a képet.

– Érdemes részenként megvizsgálni a metaverzumot, így jobban érthetők a benne rejlő lehetőségek.

Mint láthatjuk, a metaverzum sokszor nem teljesen egyértelmű és nehezen megfogható fogalom. Következő cikkünkben azzal foglalkozunk, hogy milyen  tulajdonságok jellemzik, és hogyan készülhetünk fel már most a metaverzum-korszak kihívásaira.

A cikk társzerzője: Kanti Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS