Balogh Tibor: Édesapámtól örököltem a maximalizmusomat

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 11. 18., 10:00

A közelmúltban elkezdtük építeni a szakmai csapatunkat, több olyan munkatársat is sikerült szerződtetnünk, akiknek komoly szakmai tapasztalatuk van a külföldi energetikai projektek menedzselésében – mondta az Üzletemnek Balogh Tibor, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője.

Balogh Tibor azt mondja, hogy a frissen sült, kovászos kenyér illatánál nincs jobb egy vasárnapi családi reggelin. Egyébként is imádja a kulináris élményeket, azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer majd beszáll a gasztrobizniszbe. Addig persze bőven van tennivalója, a Forest-Vill Kft.-vel például szeretne külföldi projektekhez kapcsolódni. Ha arra is kíváncsi, hogy Tibor milyen önkéntes munkát végzett kórházban, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 239. interjúját!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– 2015 decemberében zárult le a visontai naperőmű tendere, amelyet konzorciumvezetőként megnyertünk. A projekt mind 6,5 milliárd forintos összértékét, mind pedig volumenét tekintve a legnagyobb projekt volt szakmai karrierem során. Abban az időben az ország első és legnagyobb naperőmű parkja volt a maga 15 MW teljesítményével, 72 480 db panelével, amely 30 hektárnyi zagytárolón kapott helyet, így kétszeresen is hasznosította a területet. Számomra rendkívül fontos szakmai mérföldkő volt ez a munka, hiszen vezetőként én feleltem a konzorcium megszervezéséért, a partnerek bevonásáért, a műszaki kivitelezői csapat összeállításáért.

Milyen távra tervez?

– Mindig is hosszútávra tervező embernek tartottam magam – nem hiszek a rövidtávú dolgokban. Édesapám tanított arra, hogy lassan haladjak, ha messzire szeretnék jutni. Ehhez természetesen kitartás, biztos szakmai alapok és alázat szükséges. Ha ezekkel rendelkezik az ember, akkor meghozza a befektetett idő a várt gyümölcsöt. Mindez igaz volt a szakmai karrier utamra is, először villamosmérnöki végzettséget szereztem, majd utána elvégeztem egy nemzetközi projektmenedzsment-szakértői képzést, amelyet később még egy közgazdász képesítéssel egészítettem ki.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az energetikai piacon nem csak kis hazánkban, de szerte a világban nagy lehetőségek vannak. Korábbi munkahelyemen volt lehetőségem külföldi projektekbe is bekapcsolódni, ezt szeretném megvalósítani a Forest-Vill Kft. esetében is.  Most a pandémiás helyzet ezen célunk megvalósítását lassítja, de fokozatosan készülünk arra, hogy külföldön is megmérettessük magunkat. A közelmúltban elkezdtük építeni a szakmai csapatunkat, és több olyan munkatársat is sikerült szerződtetnünk, akiknek komoly szakmai tapasztalatuk van a külföldi energetikai projektek menedzselésében.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapámtól, ő volt a mentorom. Ő nevelte belém a szakmai alapokon való építkezést, és tőle örököltem a maximalizmusomat is. Arra tanított, minden nap legyek egy kicsivel jobb, mint amilyen tegnap voltam. Ennek a szemléletnek köszönhetem az eddigi szakmai sikereimet és előrehaladásomat.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Mindig törekszem arra, hogy a pozitív és a negatív visszajelzéseket is egyaránt megadjam a munkatársaimnak, a pozitívat elismerésként, ami előreviszi a kollégákat; a negatívat pedig figyelemfelhívásként, hogy van olyan terület, amiben még lehet fejlődni. Csapatban gondolkodó embernek tartom magam, és szívesen állok a dolgok élére. Ez olyan, mint egy sárkányhajó verseny, ahol én nem a hajó elejében ülök, hanem magam is evezőt ragadok, és velük együtt evezek, hogy elérjük a közös kitűzött céljainkat.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ínyenc embernek tartom magam – a feleségemmel sokat gondolkodunk azon, hogy egyszer a távoli jövőben szívesen nyitnánk valamilyen különleges kulináris élményt nyújtó vállalkozást. Sokat utazunk külföldre, és nagyon szimpatikusnak tartjuk azokat a cukrászdákat, pékségeket, kávézókat vagy éttermeket, ahol megjelenik valamilyen helyi specialitás, egyedi íz, vintage hangulatba öltöztetve. A lényeg az egyediség, a kiváló minőség és ízvilág együttese.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Hiszek a személyes kapcsolatokban. Nagyon fontosnak tartom az üzletei találkozókat, konferenciákat és szakmai utakat, idén sajnos ebből kevés jutott nekünk, pedig nagyon sokat lehet tanulni ezekből az alkalmakból. Ezeket a kapcsolatokat ápolni kell, amihez viszont nélkülözhetetlenek a személyes találkozók, amelyek a jelenlegi helyzetben sajnos nehezebben megvalósíthatók. Kifejezetten sajnálom, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlése – amely a hazai villamosenergetikai szektor egyik legmeghatározóbb eseménye – személyes találkozók nélkül, online formában valósul meg. 

Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges, a lényegi munkáktól értékes időt elrabló dolgokra. Leginkább az olyan – elsősorban szervezeten belüli – megbeszéléseket nem szeretem, amelyek végeláthatatlanok, több órán keresztül tartanak, mégsem hatékonyak. Természetesen vannak kivételek, mivel fontosak a megbeszélések, de nem jó, ha több órán keresztül nem jutunk hasznosítható eredményre.

Mivel lehet felbosszantani?

– Alapvetően nyugodt és türelmes ember vagyok, de a pesszimista embereket nem szeretem, mert hozzáállásukkal, negatív kisugárzásukkal megnehezítik az adott helyzet kezelését. Mindezek mellet az igazságtalanságot is nehezen viselem. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Mindenkinek ajánlanám a meseolvasást gyermekeknek. Korábban részt vettem egy programban, amelyben kórházban beteg gyermekeknek olvastam fel mesét. Ezt a munkát mindenkinek tudom javasolni. Mióta vannak saját gyermekeim, az ilyen jellegű önkéntes tevékenységet még hatványozottabban nagyra értékelem. Nem teljesen önkéntes munka, de a pandémia kellős közepén, magánemberként örökbe fogadtam egy hátrányos térségben működő óvodát: az intézmény számára tisztasági, takarítási eszközöket és fertőtlenítőszereket biztosítottam.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Élményekre, minden mennyiségben. Ezek lehetnek koncertek, színház, utazás. A családommal nagyon szeretünk új országokat megismerni, új gasztronómiai élményeket szerezni. Minden élménnyel több leszel.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Csak ismételni tudnám a korábbi válaszomat – az élmények gyűjtése tud leginkább feltölteni és kikapcsolni, legyen szó akár a családdal vagy barátokkal töltött időről. Emellett nagyon szeretek főzni is. Pár éve édesapámmal építettünk egy kemencét, és azóta rabja vagyok a kemencés ételek készítésének. A frissen sült, kovászos kenyér illatánál nincs jobb egy vasárnapi családi reggelin. Összességében tehát azt tudnám mondani, hogy a család, a barátok és a gasztronómia, ami leginkább kikapcsol.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS