Már lehet pályázni a Zöld Béka Díjra

2023. 11. 15., 21:10

A Deloitte Magyarország idén 23. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka Díjat, amellyel a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásban elért kiemelkedő teljesítményét, és az ezen területen elért eredményeket tükröző beszámolókat ismeri el.

Az elmúlt években a fenntarthatóság az üzleti világ kulcsfontosságú tényezőjévé vált, és az ügyfelek, fogyasztók, befektetők és szabályozók is fokozott figyelmet fordítanak erre a területre. A vállalatok ennek megfelelően ESG-jelentéseikben mutatják be fenntarthatósági erőfeszítéseiket, vállalatirányításukat, konkrét lépéseiket és eredményeiket a témában.

A közelgő Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) már 2025-től kötelezővé teszi a legalább 250 foglalkoztatottal, 40 millió eurós árbevétellel vagy 20 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkező vállalatok számára az ESG-jelentések készítését. Az EU által előírt határidőig, 2024 júliusáig a tagállamoknak kötelességük átültetni ezt az irányelvet a nemzeti jogrendszerükbe. Franciaország élen jár a folyamatban, és valószínű, hogy már a jövő év elején hatályba lép a kapcsolódó francia jogszabály.

Más országok, mint Hollandia, Finnország, Norvégia és Svédország is előkészítették az átültetési terveket, és Magyarország is társadalmi egyeztetésre bocsátotta ESG törvények módosításáról szóló törvény-tervezet. A vállalatoknak pedig időben fel kell készülniük a változásokra.

A CSRD kiemelt követelménye, hogy a vállalatoknak külső fél által hitelesített jelentést kell készíteniük, ami komoly nyomást gyakorolhat rájuk, hiszen számos területről kell beszámolniuk az EU által meghatározott keretrendszer (ESRS) alapján.

Nevezés a Zöld Béka Díjra

A 2000-ben alapított Zöld Béka díjjal azokat a vállalatokat ismerik el, melyeknél a fenntarthatóság elemi része az üzleti stratégiának, szervezeti kultúrának és gyakorlati működésnek.

A pályázatra Magyarországon működő vállalatok fenntarthatósági jelentései, illetve globális vállalat magyar entitása által készített jelentések nevezhetőek.

„A független szakmai zsűri az ESG teljesítmény és stratégiai elkötelezettség alapján értékeli a jelentéseket, figyelembe véve a lényegességi és tartalmi szempontokat, valamint a kommunikáció struktúráját. A zsűri részletes visszajelzése lehetőséget teremt a szakmai fejlődésre, valamint arra, hogy a hazai szervezetek felmérjék, milyen irányban haladnak a közelgő CSRD irányelvnek való megfelelés felé” – mondta Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és Klímaváltozási Tanácsadás üzletágvezetője.

Elismerés, validáció és szakmai fejlődési lehetőség

A tavalyi Zöld Béka díj nyertese a Magyar Telekom Nyrt., amely 2005 óta stratégiai szinten kezeli a fenntarthatóságot, három fő alappillér mentén: klímavédelem, digitalizáció, sokszínűség és esélyegyenlőség. A díjra azért jelentkezett a cégcsoport, mert úgy vélik, hogy fenntarthatósági törekvéseiket, és az ezzel kapcsolatos eredményeket, tapasztalatokat minél több szakmai fórumon érdemes bemutatni. A Magyar Telekom hisz abban, hogy a megfogalmazott visszajelzésekből tanulni tud, ha minél több fenntarthatósági szakember vizsgálja meg az ezen a területen végzett tevékenységét.

„A Zöld Béka Díj egyszerre jelenti annak a szakmai munkának az elismerését, amelyet a fenntartható működésünk megvalósítása érdekében évek óta végzünk, és további fenntarthatósági terveink validációját” – mondta Szabó-Molnár Csilla, a Magyar Telekom Fenntarthatósági szakértője.

A társaság fenntarthatósági stratégiáját célzottan igyekszik a következő szintre emelni. A meglévő pillérek mentén olyan munkacsoportokat hozott létre, amelyeknek a pénzügyi tervezés mellett részletes tervet is ki kell dolgozniuk az egyes stratégiai témák mentén. Minden témának vezérigazgatóhelyettesi szintű szponzora van, támogatva ezzel a vállalati szintű elköteleződést.

Különdíjat nyert a Budapest Airport

A 2022-es különdíjas, az első fenntarthatósági jelentését nevező Budapest Airport Zrt. azért indult el a tavalyi megmérettetésen, mert mérföldkőhöz érkezett a transzparens működés tekintetében. Az első fenntarthatósági jelentéssel a társaság célja az volt, hogy érthető és átlátható formában adjon mély és átfogó képet a vállalat közössége, partnerei és a repülőtér közelében élők, valamint az érdeklődők számára.

„A megmérettetés során szerettünk volna visszajelzést kapni a független szakmai zsűritől, hogy a hazai szervetekkel összevetve milyen szinten állunk a jelentéstételt is érintő egyre szigorodó szabályozási környezetnek való megfelelés terén. Utólag bátran ki merjük jelenteni, hogy megérte a befektetett munka és a transzparenciára való törekvés” – mondta Katona Sarolta, a Budapest Airport Fenntarthatósági vezetője.

„A beérkezett jelentések elbírásánál nagyon fontos szempont még a megalapozottság, hogy a zöld állítások megfelelően igazolhatók és alátámaszthatók” – mondta Szücs Réka.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS