Már lehet pályázni a Zöld Béka Díjra

2023. 11. 15., 21:10

A Deloitte Magyarország idén 23. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka Díjat, amellyel a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásban elért kiemelkedő teljesítményét, és az ezen területen elért eredményeket tükröző beszámolókat ismeri el.

Az elmúlt években a fenntarthatóság az üzleti világ kulcsfontosságú tényezőjévé vált, és az ügyfelek, fogyasztók, befektetők és szabályozók is fokozott figyelmet fordítanak erre a területre. A vállalatok ennek megfelelően ESG-jelentéseikben mutatják be fenntarthatósági erőfeszítéseiket, vállalatirányításukat, konkrét lépéseiket és eredményeiket a témában.

A közelgő Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) már 2025-től kötelezővé teszi a legalább 250 foglalkoztatottal, 40 millió eurós árbevétellel vagy 20 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkező vállalatok számára az ESG-jelentések készítését. Az EU által előírt határidőig, 2024 júliusáig a tagállamoknak kötelességük átültetni ezt az irányelvet a nemzeti jogrendszerükbe. Franciaország élen jár a folyamatban, és valószínű, hogy már a jövő év elején hatályba lép a kapcsolódó francia jogszabály.

Más országok, mint Hollandia, Finnország, Norvégia és Svédország is előkészítették az átültetési terveket, és Magyarország is társadalmi egyeztetésre bocsátotta ESG törvények módosításáról szóló törvény-tervezet. A vállalatoknak pedig időben fel kell készülniük a változásokra.

A CSRD kiemelt követelménye, hogy a vállalatoknak külső fél által hitelesített jelentést kell készíteniük, ami komoly nyomást gyakorolhat rájuk, hiszen számos területről kell beszámolniuk az EU által meghatározott keretrendszer (ESRS) alapján.

Nevezés a Zöld Béka Díjra

A 2000-ben alapított Zöld Béka díjjal azokat a vállalatokat ismerik el, melyeknél a fenntarthatóság elemi része az üzleti stratégiának, szervezeti kultúrának és gyakorlati működésnek.

A pályázatra Magyarországon működő vállalatok fenntarthatósági jelentései, illetve globális vállalat magyar entitása által készített jelentések nevezhetőek.

„A független szakmai zsűri az ESG teljesítmény és stratégiai elkötelezettség alapján értékeli a jelentéseket, figyelembe véve a lényegességi és tartalmi szempontokat, valamint a kommunikáció struktúráját. A zsűri részletes visszajelzése lehetőséget teremt a szakmai fejlődésre, valamint arra, hogy a hazai szervezetek felmérjék, milyen irányban haladnak a közelgő CSRD irányelvnek való megfelelés felé” – mondta Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és Klímaváltozási Tanácsadás üzletágvezetője.

Elismerés, validáció és szakmai fejlődési lehetőség

A tavalyi Zöld Béka díj nyertese a Magyar Telekom Nyrt., amely 2005 óta stratégiai szinten kezeli a fenntarthatóságot, három fő alappillér mentén: klímavédelem, digitalizáció, sokszínűség és esélyegyenlőség. A díjra azért jelentkezett a cégcsoport, mert úgy vélik, hogy fenntarthatósági törekvéseiket, és az ezzel kapcsolatos eredményeket, tapasztalatokat minél több szakmai fórumon érdemes bemutatni. A Magyar Telekom hisz abban, hogy a megfogalmazott visszajelzésekből tanulni tud, ha minél több fenntarthatósági szakember vizsgálja meg az ezen a területen végzett tevékenységét.

„A Zöld Béka Díj egyszerre jelenti annak a szakmai munkának az elismerését, amelyet a fenntartható működésünk megvalósítása érdekében évek óta végzünk, és további fenntarthatósági terveink validációját” – mondta Szabó-Molnár Csilla, a Magyar Telekom Fenntarthatósági szakértője.

A társaság fenntarthatósági stratégiáját célzottan igyekszik a következő szintre emelni. A meglévő pillérek mentén olyan munkacsoportokat hozott létre, amelyeknek a pénzügyi tervezés mellett részletes tervet is ki kell dolgozniuk az egyes stratégiai témák mentén. Minden témának vezérigazgatóhelyettesi szintű szponzora van, támogatva ezzel a vállalati szintű elköteleződést.

Különdíjat nyert a Budapest Airport

A 2022-es különdíjas, az első fenntarthatósági jelentését nevező Budapest Airport Zrt. azért indult el a tavalyi megmérettetésen, mert mérföldkőhöz érkezett a transzparens működés tekintetében. Az első fenntarthatósági jelentéssel a társaság célja az volt, hogy érthető és átlátható formában adjon mély és átfogó képet a vállalat közössége, partnerei és a repülőtér közelében élők, valamint az érdeklődők számára.

„A megmérettetés során szerettünk volna visszajelzést kapni a független szakmai zsűritől, hogy a hazai szervetekkel összevetve milyen szinten állunk a jelentéstételt is érintő egyre szigorodó szabályozási környezetnek való megfelelés terén. Utólag bátran ki merjük jelenteni, hogy megérte a befektetett munka és a transzparenciára való törekvés” – mondta Katona Sarolta, a Budapest Airport Fenntarthatósági vezetője.

„A beérkezett jelentések elbírásánál nagyon fontos szempont még a megalapozottság, hogy a zöld állítások megfelelően igazolhatók és alátámaszthatók” – mondta Szücs Réka.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS