Hogyan válasszuk ki a megfelelő bankszámlát vállalkozásunk számára?

2024. 06. 25., 12:40

A vállalkozások esetében a bankszámla-konstrukció kiválasztásának sokszor nagyobb jelentősége van, mint a magánszemélyek esetén – írják a Creitline.hu szakértői.

A vállalkozói bankszámla nemcsak a céges pénzek kezelésére szolgál, de olyan szolgáltatásokat is nyújthat, amelyek megkönnyítik a mindennapi üzleti működést. A vállalkozásunk számára leginkább megfelelő bankszámla kiválasztásakor érdemes körültekintően eljárni.

Nem mindegy, hol bankolunk

Minden magánszemélyre és vállalkozóra igaz lehet az az állítás, hogy nem szeretnének túlzottan sokat fizetni a banki szolgáltatásokért. Amikor kezdő vállalkozóként kiválasztjuk számlavezető bankunkat, a legfontosabb szempont, hogy az adott bank milyen feltételekkel kínál vállalkozói bankszámlát.

Általános tapasztalat, hogy a nagyobb bankok drágább csomagokat ajánlanak. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy a tranzakciók költségei ebben az esetben kedvezőbbek lehetnek, ha az ügyfelek, beszállítók és partnerek nagyobb része ugyanabban a bankban vezeti számláit. A nagyobb bankokkal való kapcsolat így – a magasabb számlavezetési díjak ellenére – akár költségmegtakarítást is jelenthet. Mielőtt a bankot kiválasztanánk, érdemes a partnereket ebből a szempontból is sorra venni.

A költségeken túl természetesen azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak a bankok, és milyen díjakat számítanak fel ezekért.

Létezik „a legjobb” vállalkozói bankszámla?

Nincs univerzális kritérium arra vonatkozóan, hogy melyik a legjobb vállalkozói bankszámla. Az optimális választás döntően a cég számlahasználati szokásaitól függ. Egy újonnan alapított vállalkozás esetében például, amely rendszerint kevesebb tranzakciót bonyolít, a számlavezetési díj lehet a legfontosabb szempont. Ezzel szemben egy régebben működő, nagyobb forgalmat bonyolító cégnél ugyanakkor megnő a tranzakciós költségekre jelentősége. A legmegfelelőbb vállalkozói bankszámla megtalálása érdekében tehát kulcsfontosságú, hogy jól ismerjük a cégünk számlahasználati szokásait.

Sokat számít a tranzakciószám is

Néhány bank kínál olyan számlákat (is), amelyek ideálisak a kisvállalkozások számára, más konstrukciók ugyanakkor főként a nagyobb cégek számára előnyösek. Ezeket az ajánlatokat általában úgy alakítják ki, hogy gazdaságosak és kedvező árúak legyenek, emellett igazodjanak a cég méretéhez is. Ez a bank és a vállalkozás között win-win szituációt eredményez.

Az induló vállalkozások számára nyújtott bankszámlák általában alacsony tranzakciós forgalmat és kevés tranzakciót feltételeznek. Ha cégünk már a kezdetekkor is magas tranzakciós aktivitást mutat és erős forgalmat bonyolít, érdemes lehet másik vállalkozói bankszámlát is fontolóra venni.

Forrás: Creditline.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS