Külföldi K+F beruházások Magyarországon: erős év volt 2023

Külföldi K+F beruházások Magyarországon: erős év volt 2023
2023. 12. 28., 12:00

2023-ban számos globális vállalat – többek között az aiMotive, a Continental, a Novartis, a Schaeffer, a Samsung SDI, a Waison, a Rolls-Royce, a Genesys, valamint a 3D HISTECH és az Epredia – választott magyarországi helyszínt K+F projektje(i) megvalósításához. A fejlesztések révén több száz magas hozzáadott-értékű munkahely jön létre. A legjelentősebb, 2023-ban bejelentett K+F beruházások a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség támogatásával valósulhatnak meg Magyarországon.

Schaeffler: e-jármű alkatrészek fejlesztése

Az elektromos hajtásláncok vezető beszállítója, a Schaeffler decemberben jelentette be, hogy jelentős K+F projektet indít 5,2 milliárd forint értékben szombathelyi telephelyén. Az 1996-ban létrehozott magyar leányvállalat, a Schaeffler Savaria Kft. 2019-ben kezdte meg egy elkülönült e-mobilitási üzem építését. A létesítmény a most bejelentett beruházás részeként 94 új munkahellyel fontos K+F tevékenységeknek fog otthont adni, amelyek keretében következő generációs alkatrészeket és alrendszereket fejlesztenek majd hibrid és elektromos személy-, illetve tehergépjárművek számára.

A Schaeffler szoros kapcsolatokat ápol a Szent István Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel és az ELTE-vel, ami segíti abban, hogy megtalálja a projektjéhez szükséges megfelelő tehetségeket.

Wasion: okos villanyóra gyártás

A kínai tulajdonú Wasion, az okos villanyórák és energetikai megoldások egyik vezető globális gyártója több mint 10,5 millió eurós beruházásával hozza létre új üzemét Gödöllőn. A volt Itron csarnokban teljesen automatizált okos villanyóra gyártósorokat helyeznek üzembe 7000 négyzetméteren, illetve a Wasion hatodik globális K+F központja is itt kap otthont. A novemberi bejelentés szerint a magyarországi K+F és gyártóközpont révén a vállalat 300 új munkahelyet teremt.

A gyártás a tervek szerint 2024 első negyedévében indul, 2025-re évente több mint 1 millió okos mérőegység készülhet Gödöllőn.

aiMotive: automatizált vezetési megoldások

A 2022 óta a Stellantishoz tartozó aiMotive Informatikai Kft. 55 millió euró értékű kutatás-fejlesztésbe kezdett, amelynek célja olyan mesterséges intelligencia alapú platform kifejlesztése, amely a vállalatcsoport által gyártott összes autómodell számára biztosítja a 3-as szintű önvezetési képességeket. A 2026. április végéig megvalósítani tervezett beruházás 40 új magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt.

Az automatizált vezetési megoldásokra specializálódott, az USA-ban, Németországban és Japán is képviselettel rendelkező aiMotive Informatikai Kft. a magyar startup történelem legnagyobb exitjét produkálva került a Stellantis csoporthoz 2022. novemberben. A PSA és a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) egyesüléséből létrejött Stellantis 30 országban végez ipari tevékenységet és termékeivel több mint 130 piacon van jelen.

Continental: önvezetés, járműbiztonság

Három nagyszabású K+F projektet jelentett be 2023 októberében a Continental, hogy tovább erősítse magyarországi operációját. Az összesen 47,6 millió euró értékben megvalósuló beruházások 280 új munkahelyet hoznak létre 2024-ig.

A Continental Automotive Hungary Kft. 90 új munkahely teremtése mellett 15,8 millió eurót ruház be önvezető és magas automatizáltságú vezetési rendszerek és funkciók fejlesztésére. Emellett 6,7 millió eurót fordít olyan fejlesztésekre, amelyek a járműbiztonságot szolgálják, illetve iparági normákat valósítanak meg, ezzel 40 további állást létrehozva. Mindkét projekt a cég budapesti és veszprémi telephelyein valósul meg.

A harmadik fejlesztést a Continental Autonomous Mobility Kft. hajtja végre: a cég L4 szintű önvezető szoftveres megoldások, valamint vezetéstámogató rendszerek fejlesztésére vállalt kötelezettséget 25,1 millió euró értékben. A beruházás 150 új munkahelyet teremt.

Samsung SDI: akkumulátortechnológia

Mintegy 61,9 millió euró beruházásával pörgeti fel magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységét a Samsung SDI Gödön. Az októberben bejelentett döntés eredményeképp 25 K+F munkahelyet hoz létre a vállalat, amely – idehaza elsőként – akkumulátortechnológiai képzést indított az Óbudai Egyetemen. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy diplomájuk megszerzése után az akkumulátoriparban helyezkedhessenek el.

A Samsung SDI eddig 5 milliárd euró értékű magyarországi beruházásról döntött, amihez több mint 6600 új munkahely létrehozása köthető.

Novartis: új regionális klinikai K+F központ

A svájci tulajdonban álló Novartis regionális K+F központtal bővíti magyarországi jelenlétét. Az alapvető kutatási funkciókon túl a létesítmény kulcsszerepet tölt majd be a kapcsolódó tevékenységek több európai és afrikai országban történő koordinálásában.

A Novartis Hungária Kft. jelenleg is 65 aktív klinikai kutatást folytat az országban, számos egyetemmel, kutatóintézettel és 19 kórházzal való együttműködésben. A májusban bejelentett új létesítmény célja, hogy a magyar operáció súlyát növelje, amely ezáltal K+F tevékenységeket és klinikai kutatásokat fog koordinálni több mint 12 országban és új magasan képzett munkahelyeket hoz létre Magyarországon.

3D HISTECH és Epredia: daganatos betegségek gyorsabb és precízebb diagnosztizálása

A 3DHISTECH a japán PHC Holding tagjával, az Eprediával társult, hogy közös Patológiai Innovációs Inkubátor központot hozzon létre Budapesten azzal a céllal, hogy a digitális patológia és a biotechnológia területén áttörő sikereket érjenek el és kutatás-fejlesztést végezzenek különböző innovatív orvosdiagnosztikai megoldásokhoz.

A két vállalat a kiváló magyar szakértelemre épít, és a kulcsfontosságú forrástámogatás mellett tudástranszfer is érkezik az újonnan induló inkubátorba. A másfél milliárd forintos projekt keretében olyan komplex mesterséges intelligencia alapú orvostechnikai berendezés fejlesztése válik lehetővé, amely segít a rákgyógyászatban a személyre szabott diagnosztika és terápia kialakításában.

Rolls-Royce: a légiközlekedés elektromos átállása

A Rolls-Royce budapesti kutatóközpontja dinamikus K+F program helyszínévé válik, ahol egy 16,4 millió eurós beruházásnak köszönhetően a légiközlekedés elektromos átállásán dolgoznak majd. A projekt keretében 20 új mérnöki állás is létrejön.

A Rolls-Royce nagyszabású K+F projektre a repülés fenntarthatóvá tételére fókuszál. Egyrészt energiaelosztó és hajtásrendszereket fejlesztenek teljesen elektromos és hibrid meghajtású ingázó, illetve városi közlekedésben használt repülőgépek számára. A projekt második része nagysebességű generátor alapú rendszerek fejlesztését helyezi középpontba. A K+F projekt várhatóan felgyorsítja a Rolls-Royce által végzett nagy jelentőségű technológiai újításokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a légiipar 2050-re részben vagy egészben karbonsemlegessé váljon.

Genesys: mesterséges intelligenciára alapozott élményszervezési platform

A világ egyik vezető AI-alapú, globális felhőszolgáltatója, a Genesys új kutatás-fejlesztési központot nyitott Budapesten egy 50,1 millió eurós beruházás keretében, ami hűen tükrözi a vállalat magyar piac iránti elkötelezettségét. A projekt 250 új munkahelyet teremt.

A Genesys Hungary a számítástechnika különböző területeire szakosodott, magasan képzett szakemberekből áll az adatmérnököktől a felhasználói élmény (UX) növeléséért felelős tervezőkig. A magyar csapat kulcsfontosságú szerepet játszik a Genesys Cloud CX elnevezésű AI-alapú élményszervezési platform fejlesztésében, amelynek segítségével a Genesys forradalmasítani tudja a szervezetek ügyfelekkel és alkalmazottaikkal való kapcsolattartását.

A képen a Novartis klinikai kutatóközpontjának bejelentése.

A cikk megírásában az Üzletem.hu együttműködő partnere a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS