Kulcsjelentőségű a BMW új Képzési Központja

Kulcsjelentőségű a BMW új Képzési Központja
2023. 12. 28., 11:50

Menetrend szerint haladnak a BMW csoport iFactory-jának munkálatai, és a több mint 2 milliárd eurós projekt legújabb fejleményeként most megnyílt a telephelyen épült Képzési Központ.

Az elérhető legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt, közel 6500 m2-en elterülő létesítmény lehetővé teszi a BMW Group Gyár Debrecen munkavállalói és a duális szakképzési programjában résztvevő leendő munkatársai számára, hogy megszerezzék az ahhoz szükséges ismereteket, hogy az új Neue Klasse modellgeneráció első példányai az utakra gördülhessenek 2025-ben.

Debrecenben több mint 400 hektáros területen építi a BMW csoport futurisztikus iFactory-ját – présüzemmel, karosszéria, járműfényező és -összeszerelő, valamint akkumulátor-modul összeszerelő üzemmel. A vállalat több mint 2 milliárd eurót fektet be a telephelybe, ahol 2025-től kizárólag tisztán elektromos meghajtású járműveket gyártanak majd 150 000 darabos éves kapacitással. A Debrecenben készülő modell fogja megalapozni a kizárólag tisztán elektromos járművek számára kifejlesztett új járműarchitektúrát, a NEUE KLASSE-t.

Ez a tervezés, a termékfejlesztés, a gyártás és az értékesítés területére egyaránt hatást gyakorló fundamentális megújulás azt a célt szolgálja, hogy átformálja, illetve emberközelibbé, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tegye a személyes mobilitást.

Az iFactory-jának üzemeltetéséhez elengedhetetlen magasan képzett munkaerő biztosítására a BMW most megnyitotta több mint száz méter hosszan elnyúló kétszintes Képzési Központját, amely a BMW csoport munkavállalói képzésének és a vállalatcsoport duális szakképzési programjának egyaránt otthont ad.

Az idén szeptemberben először elindított duális képzési programban résztvevő hallgatók hároméves képzés keretében sajátíthatják el a mechatronikai technikus, az elektronikai technikus, a gépjármű mechatronikai technikus, valamint az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmákat a legkorszerűbb oktatási eszközökkel felszerelt tantermekben és csúcstechnológiás gyártási környezetben.

A hallgatók a képzés során megismerik a legmodernebb technikai eszközöket és megoldásokat is: a képzést követően ismeretekre tesznek szert majd többek között a robotika, a 3D nyomtatás, valamint az Ipar 4.0, köztük, a virtuális és kiterjesztett megoldások világában, továbbá az elektromobilitás és a gépjármű-diagnosztika területén is. A képzés hangsúlyos részét jelenti ezen túl az úgynevezett soft-skillek fejlesztése. A tanulók ennek jegyében egyebek mellett kommunikációs és prezentációs technikákat, illetve projektmenedzsment készségeket sajátítanak el, illetve az egészségtudatos életmódról is behatóan tanulnak.

A cikk megírásában az Üzletem.hu együttműködő partnere a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS