Drónos permetezés (1. rész): A kezdetek

2018. 10. 29., 14:15

Főleg mezőgazdasági megrendelésekkel keresett drónszolgáltatóként már a kezdetektől éreztük, hogy előbb vagy utóbb bele kell kóstolnunk a drónos permetezés rohamosan fejlődő világába – írja Körömi János, a Clue Drone ügyvezetője blogbejegyzésében.

Engem személy szerint azonnal lenyűgöztek az ipari drónok – köztük a permeteződrónok – méretükkel, teljesítményükkel és hatékonyságukkal. Éreztem, hogy ezek már kőkemény munkagépek, itt már teljesen elválik egymástól a hobbi és a megélhetés – olvasható Körömi János, a Clue Drone ügyvezetője blogbejegyzésében.

Tavasszal már ízlelgettük a DJI permetezőjét, az Agras MG-1-et, azonban szolgáltatóként kicsit éretlennek tűnt a piac ahhoz, hogy kitermelje az árát. Majd jövőre, gondoltam, sőt addigra a technológia is nyilván fejlődik és talán kedvezőbb áron lehet hozzájutni az előző évi modellhez - mint ahogy a Phantom-ok/Mavic-ek esetén.

A nyár előrehaladtával azonban ismét előkerült a gondolat és elkezdtünk elérhetőbb alternatívák után kutatni, így jött szembe egy Európában eddig szűk körben ismert gyártó, a pekingi székhelyű TTA. A TTA más pályának tűnt: egyáltalán nincs fogyasztói drónjuk, kizárólag ipari eszközöket gyártanak és közel 10 éve mutatták be az első permeteződrónjukat, az általunk is megvásárolt TTA M6E-1 első verzióját. Ma már az ötödik generáció permetezi a földeket világszerte - főleg a drónipar hazájában, Kínában, az Egyesült Államokban, valamint Európában is dolgozik néhány darab. És persze fontos megjegyezni, hogy náluk ez a 10 literes tartályt felvívő modell a „kis” drón.

Persze kezdetben elég bevállalós döntésnek éreztem ilyen értékű eszközt Kínából látatlanban rendelni, de végül meggyőztem magam, és belevágtam.

Ha a legjobbak akarunk lenni, az elsők között kell vállalni a kockázatot - ismételgettem magamnak...

A drón önmagában igencsak kedvező árúnak tűnt, azonban hamar kiderült, hogy az ár nem tartalmazza az akkumulátorokat, a töltőt, valamint a szállítást, ami mondanom sem kell, igencsak megdobta a költségeket. Sőt, akkor még nem is tettünk említést az ÁFA és a vám értékéről, valamint a vámügyintézés és raktározás költségeiről - az ezekhez kapcsolódó élményekről nem is beszélve.

A rendelést követően néhány héten belül számos dobozban érkezett meg a drón – nehezítve a folyamatot azzal, hogy nem egy időben jött a töltő, az akksik, a pótalkatrészek és maga a madár. Izgalmas napok következtek, mivel hatalmas szerencsénkre éppen Európában turnézott a gyártó két kollégája, akik tanítgatták be a nyugat-európai nagyobb tételben vásárlókat a drón üzemeltetésére és karbantartására. Egy ilyen eszköz már nem játék, nem is használható a megfelelő gyári tréning elvégzése nélkül.

Kézbe véve a használati útmutatót, és összevetve a 3 napos tréning anyagával, nos, nem mernék jó szívvel felszállni, ha csak az útmutatóhoz lett volna szerencsém - arról nem is beszélve, hogy talán a garancia is sérül, ha illetéktelenek kezekben zuhan a gép.

Persze a drónos repülés alapjai hasonlóak, mint egy kisebb gép esetében, azonban például a 20 Ah-s ipari gyorstöltőbe 14000 mAh-s akksikat dugni már közel sem ugyanaz, mint egy Phantom akksiját töltögetni a konyhában. Arról az élményről nem is beszélve, amikor egy kisebb új autó árát reptetjük néhány méter magasan... Meghatározott sorrendben kell a kábeleket bedugni, megnyitni az akksit, bedugni a töltőbe, és a töltés végeztével sem mindegy, milyen sorrendben választjuk le a feltöltött akksikat.

Tehát megjött a drón összes alkatrésze, a trénerek pedig a közeli országokban voltak, megszerveztük tehát a kiképzésemet, aminek részleteiről a következő cikkben mesélek majd.

Addig is: jó repülést mindenkinek :)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS