„A valódi innováció a köz javát szolgálja” – Jó tanácsok Szingapúrból

„A valódi innováció a köz javát szolgálja” – Jó tanácsok Szingapúrból
2024. 07. 10., 15:40

„A szingapúri sikerreceptről” tartott előadást dr. Jui Lim, a SGInnovate vezérigazgatója a HUN-REN IV. Stratégiai Workshopján.

„Szingapúrban a kezdő motiváció 1965-ben, a függetlenné válásunk idején az üres gyomor volt. Addig egy álmos kis halászfalu voltunk, különösebb ambíciók nélkül. Gondolhatják, hogy a kormány számára is kihívás volt e hozzáállás megváltoztatása. Természetesen segített, hogy az emberek megélhetése forgott kockán, ami ösztönözte a kezdeti mobilizációt. Idővel, ahogy jöttek a sikerek, az emberek látták, hogy a vezetés teljesíti, amit megígért” – mondta el dr. Jui Lim, a 2016-ban alapított, kormányzati tulajdonú SGInnovate innovációs ügynökség vezetője a HUN-REN IV. Stratégiai Workshopján tartott előadásában.

Szegénységből indulva, oktatásba, tudomány és technológiába invesztálva jutott el Szingapúr mai elismertségéig. A hosszú távú gazdasági stratégiát egy, már a kezdetektől kialakult nemzeti konszenzus alapozta meg. „Az innovációvezérelt, tudásintenzív gazdaság »eladása« valójában nem nehéz. Ki ne akarna izgalmasabb munkát? Ki ne akarna magasabb fizetést? A nehéz feladat a mindenkori kormányé, neki teljesítenie kell a társadalomnak tett ígéreteit.”

Az SGInnovate 10–20 százalékos tulajdonrésszel, korai befektetőként jelenik meg a támogatásával létrehozott deeptech cégekben. Később, ahogy újabb befektetők társulnak és bővül a vállalkozás, úgy csökken a beleszólásuk a cég ügyeibe. A versenyképesség további fenntartásának kulcstényezője, hogy a befektetők mindig megtérülést szeretnek látni, és ezért biztosítják a növekedés feltételeit – hangsúlyozza dr. Lim. „Persze nem minden esetben tudja a kockázati tőkés, hogy pontosan mit is csinál. Nézzük meg például az Apple, az Airbnb vagy az Uber történetét – előfordul, hogy az üzleti modell annyira új, hogy még az úgynevezett szakértők sem képesek megfelelő tanácsokat adni. Az új vállalkozások mindig kockázatosak, de – mint Elon Musk példája is mutatja – gyakran éppen az egyéni bátorság a siker legfontosabb összetevője.”

Mit tanácsol a szingapúri startup-guru Magyarországnak és a magyar kutatóknak?
„Arra keresd a választ, hogy miért csinálod a kutatást. Személyes ambíciók, személyes tudásvágy kielégítésére? Vagy úgy hiszed, hogy a tudománynak célja van, mégpedig az emberek életének jobbá tétele? Ha így véled, akkor megkerülhetetlenül el kell gondolkodnod a kutatásod gyakorlati, kereskedelmi hasznosításáról – valakinek le kell gyártania, el kell szállítania, el kell adnia stb., hiszen másképp nem tud a köz javára válni az eredménye. Meggyőződésem, hogy a valódi innováció nem önmagáért való, hanem köz javát szolgálja.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-12 15:40:00
Tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetével aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménymódosító jegyzőkönyvét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS