Még több munkát vesz át az új humanoid: ilyen feladatokat lát el az autógyárban

Még több munkát vesz át az új humanoid: ilyen feladatokat lát el az autógyárban
Gábor János  |  2024. 06. 04., 17:10

Meglepően sokféle munkavégzésre alkalmas robot jelenik meg a kínai autóösszeszerelő üzemekben. Kifejezetten trükkös feladatokat bíznak rá: emberek helyett végez el többféle tesztelést és ellenőrzést.

Az új humanoid példányai a kínai állami tulajdonban lévő Dongfeng Motor autógyártó üzemeiben vesznek át különböző feladatokat az emberektől. A robot a hagyományos automatizált gépekkel integrálva biztonsági övek ellenőrzését, ajtózárak vizsgálatát, karosszéria minőségellenőrzését, olajtöltést és címkék felhelyezését képes elvégezni.

A Dongfeng az UBTech robotikai vállalattal írt alá partneri szerződést arra, hogy az humanoid robotokat vezessen be a gyártási folyamatokba. Az Ubtech Walker S integrálható lesz a hagyományos automatizált gépek rendszerébe, ezáltal komplex forgatókönyveket lesz képes kezelni a személyzet nélküli gyártásban. De a robot használhatósága még messzebbre mutat, hiszen az UBTech épp' a közelmúltban jelentette be, hogy együttműködésre lép a Baiduval, ami élethű beszéd és valós idejű érvelés képességével fogja felruházni a gépet.

AI-val szerelt humanoid a gyárban

Az UBtech legújabb AI-technológiájával integrált robottól azt remélik, hogy előrébb mozdítja a gyártási folyamatok műveleteit. Gyakorlati képzése révén ezek a robotok várhatóan tovább bővítik a képességeiket az alkatrészek ellenőrzésében és összeszerelésében, ahogyan teszik ezt ma is, a Nio kínai elektromos autógyártónál. Pont itt tanulta meg az ajtózárak, biztonsági övek és fényszórófedelek ellenőrzését, valamint a járműlogók felragasztását, amit a Dongfengnél is rá fognak bízni, olyan új feladatok mellett, mint az olajtöltés, a címkenyomtatás vagy például az első tengely szerelése és az anyaggyűjtés.

„Ez nemcsak a cégünk intelligens gyártási szintjének javulását hozza magával, hanem az intelligens gyártás új stílusát is jelenti, és felgyorsítja a humanoid robotok jelenetalapú, nagyszabású alkalmazását az autóiparban” – idézi Lin Changbo vezérigazgatót a Gizmochina.

A humanoid kettős RGBD érzékelőivel és kifinomult négyszemű rendszerével fejlett észlelési képességekkel rendelkezik. Erővel vezérelt, emberhez hasonló kézzel és hét szabadságfokkal rendelkező robotkarja kivételes kézügyességgel és pontossággal ruházza fel. A robot gépi látást biztosító kamerái és mélységérzékelői lehetővé teszik, hogy hatékonyabban érzékelje a környezetét és az útjába kerülő háromdimenziós objektumokat, így jobban is képes navigálni köztük.

A Walker S 1,7 méter magas és fejlett fúziós vezérlő algoritmusokkal rendelkezik. A gyártó állítása szerint a képes kommunikálni az üzem rendszereivel, hogy hozzáférjen a gyártósor állapotához és valós időben megossza az összegyűjtött adatokat. Emellett hihetetlenül rugalmas és ügyesen irányítja a mozgását, bonyolult manővereket hajt végre, miközben a stabilitást gondos egyensúlykezeléssel tartja fenn. A két kezében külön-külön 33 kilogrammot, összességében pedig kb. 10 kilogrammot bír el.

Főoldali kép: UBTech

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS