Minden eddiginél ügyesebb humanoid lehet – Vadonatúj modell debütált

Minden eddiginél ügyesebb humanoid lehet – Vadonatúj modell debütált
2024. 02. 14., 14:10

A MagicLab robotikai startup több mint ígéretes videót mutatott be legújabb alkotásáról, egy sokoldalú humanoid modellről. A MagicBot azon túl, hogy akár háztartási feladatokat is elképesztő kézügyességgel old meg, ipari automatizálásban, logisztikában vagy szállításban is hasznos lehet.

A MagicLab először januárban állt ki a világ elé a humanoid konstrukcióval, amit akkor a Boston Dynamics mozgékony Atlas robotjának félelmetes versenytársaként pozícionáltak. A leleplezés során rendkívüli egyensúlyérzékről és ügyességről tett tanúbizonyságot - még szaltózást is végrehajtott.

A MagicLab által megosztott új videó nyitójelenetében – egyelőre távolról irányítva – ragad meg egy nyársat, hogy rászúrjon egy mályvacukrot, majd óvatosan megsüsse a grillrács felett. További háztartási alkalmazásának bizonyítékaként szépen összehajtogatott és kosárba rendezett babaruhákat is. A MagicBot mindenkit meglep azzal, hogy jól táncol vidám zenére és például növényt öntöz, finoman érintve a leveleit, amivel emberhez hasonló gondosságot és precizitást szimulál. A látvány kedvéért és annak bizonyítására, hogy milyen elképesztő kézügyességgel kezel apró tárgyakat, még bűvésztrükköt is demonstrál: labdává alakít át egy tojást, igazolva, hogy mennyire simán és fürgén alkalmazkodik a különböző mindennapi feladatokhoz.

A készségeket miniatűr, nagy nyomatékú szervoaktuátorok és érzékeny, többdimenziós nyomásérzékelők keveréke tette lehetővé, amelyek segítségével a csapat egy kivételesen ügyes kezet alkotott. A fejlesztők szerint a hat miniatürizált szervoaktuátor a tárgymanipulációk széles skáláját teszi lehetővé, megkönnyítve a felhasználók intuitív és gyors kezelési élményét. Az egy milliméter alatti pozicionálási pontossággal és több kilogrammot elérő teherbírással ez a kéz ügyesen megragad különböző formájú, méretű, súlyú és anyagú – beleértve a kényes, csúszós vagy képlékeny – tárgyakat is.

A csapat azt állítja, hogy a kéz az összes emberi kézmozdulat mintegy 70 százalékát képes utánozni, utalva a különböző területeken rejlő hatalmas lehetőségekre. Sokoldalúsága számos terület forradalmasítását ígéri, a speciális ipari feladatoktól a szolgáltatásokon és a veszélyes anyagok kezelésén át a közszolgáltatásokig vagy háztartási műveletekig.

A MagicLab humanoid modellje saját fejlesztésű D190 csuklós motormodulokat integrál, amelyek lenyűgöző nyomatékképességet biztosítanak. Ezek a modulok speciális aktuátorokkal párosítva lehetővé teszik a robot számára, hogy kezelje a feszültségingadozásokat, miközben pontos manipulációt ér el. A startup hozzáteszi: a stratégiai súlyátcsoportosítás a combok és a csípő felé növeli a robot dinamikus stabilitását és manőverezőképességét, akár ugrások és szökdelések során. A vállalat szerint az elektromos meghajtású konstrukció teljesítményben megegyezik a hidraulikus társaival, de felülmúlja azokat, ha kompaktságról, könnyebb felépítésről vagy éppen költséghatékonyságról van szó, mivel az elektromos meghajtórendszere csökkenti az energiafogyasztást és minimalizálja a folyadékszivárgással járó környezeti kockázatokat.

 

A MagicLab sokoldalú eszközként képzeli el a humanoid modelljét, amelyet különböző forgatókönyvek szerint lehet bevetni. Mozgékonysága lehetővé teszi, hogy bonyolult terepviszonyok között manőverezzen, így alkalmassá válik olyan keresési és mentési feladatokra is, ahol az akadályok közötti navigáció létfontosságú. A vészhelyzeti segítségnyújtáson túl a robot olyan különböző területeken is ígéretes lehet, mint a sportszolgáltatások, a szórakoztatás, az ipari automatizálás, a logisztika vagy a szállítás.

Gábor János

Főoldali kép: MagicLab

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS