Gyorsabban épülnek fel a rákbetegek, ha ezzel a robottal műtik őket

Gyorsabban épülnek fel a rákbetegek, ha ezzel a robottal műtik őket
2023. 08. 21., 15:22

A szakorvosok munkáját kiegészítő (és NEM helyettesítő) da Vinci XI sebészrobottal már közel 300 operációt hajtottak végre egy kórházban. A betegek hihetetlenül rövid ápolási és lábadozási időről számoltak be.

Az orvosi beavatkozásokat támogató sebészeti robotok egyre nagyobb teret hódítanak el a modern országok egészségügyi rendszereiben, mivel segítik az orvosok pontosabb, gyorsabb és jobb munkavégzését, valamint jelentősen lerövidítik a páciensek korházban töltött és gyógyulási idejét.

Az egyik legígéretesebb robot, amellyel egyetlen rendelőintézetben már megközelítették a lélektani 300 műtéti eljárást, a da Vinci XI. Ezzel a négykarú precíziós eszközzel elsősorban rákbetegeket operálnak az angliai Northampton város közkórházában.

A BBC tudósítása szerint egyedülálló rendszerről van szó, amihez az intézet 1,7 millió fontos (kb. 760 millió forintos) beruházással jutott hozzá. Ez soknak tűnik, pedig valójában a magyar egészségügyben is sok százmilliós tételekről kell beszélni, amikor olyan fontos diagnosztikai eszközök beszerzése válik szükségessé, mint egy CT vagy egy MRI.

A da Vinci sebészeti rendszer rendkívül ügyes robotkarjai minden korábbinál pontosabb manipulációt tesznek lehetővé az orvosoknak ahhoz, hogy precíz vágásokat és öltéseket hajtsanak végre az operáció során. Az Egyesült Királyságban már ma is robotok segítenek például méh endometriózisban szenvedő nőkön, míg Kanadában mély agyi stimulációs műtéteket végeznek hasonló eszközökkel, hogy javítsák epilepsziás betegek életminőségét.

A riport szerint a da Vinci XI-et Northamptonban már több mint 280 műtétnél használták, és az orvosok előszeretettel alkalmazzák rákos betegek műtéti eljárásai során. Az immáron sokat bizonyított rendszer az eddigi tapasztalatok szerint nem csak pontosabbá teszi a munkát, de az apró bemeneti sebek és a minimális szövetsérülések miatt jelentősen lerövidíti a lábadozási időt is.

A kórház sebésze, Chandran Tanabalan elárulta: a robot kulcsfontosságú partner a megnövekedett teljesítményhez, még akkor is, ha nem autonóm. „A robot nem végzi el a műtétet. A sebészek használják, hogy nagyobb pontosságot, rugalmasságot és ellenőrzést tegyen lehetővé a műtétek során. Ez kisebb sebeket jelent, amelyek gyorsabban gyógyulnak, és lehetővé teszik, hogy a betegek korábban hazamehessenek” – magyarázta.

Az új műtéti eljárást méltatták maguk a betegek is. Egyikük, Ross Thompson a BBC-nek elmondta: a da Vinci XI-gyel szeptemberben távolították el a prosztatáját. „Reggel hét körül érkeztem a kórházba, és másnap délután háromkor már mentem is haza. Néhány hét alatt nagyjából visszatértem a normális kerékvágásba. Azt mondanám az embereknek, hogy határozott előnyei vannak egy ilyen műtétnek, úgyhogy fogadják el, ha felajánlják nekik.”

Az együttműködő sebészeti robotokat gyártó Intuitive Surgical honlapja szerint a da Vinci rendszerekkel legalább 12 millió műtéti eljárást hajtottak végre a világon, csak 2022-ben. Az eszközeikből eddig több mint 7500 darabot telepítettek, 70 országban. Az alkalmazásaik elképesztő iramban terjednek, hiszen ma már ott tartunk, hogy átlagosan 16,8 másodpercenként egy sebész valahol a bolygón belekezd egy műtétbe, amihez da Vinci robotot használ.

Gábor János

Főoldali kép: Intuitive Surgical

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS