A John Deere exoszkeletont ad a raktári dolgozókra

A John Deere exoszkeletont ad a raktári dolgozókra
2023. 05. 09., 09:19

A robotikai kiegészítő eszközök szó szerint nagy súlyt vesznek le a munkások válláról, miközben korszerűsítik, gyorsítják és sokkal hatékonyabbá teszik az árumozgatást.

A John Deere alkalmazottai mostantól több Comau MATE-XT típusú robotikai külső vázhoz, ún. exoszkeletonhoz is hozzáférhetnek a vállalat egyik grandiózus raktárában. Az eszközök célja a munkavállalók jólétének fenntartása, a fizikai terhelés és a stressz enyhítése, illetve az ergonómiai kockázatok csökkentése az alkatrész-logisztikai műveletek során – vázolja a cég videós közleményére hivatkozva a The Robot Report.

A MATE-XT exoszkeleton, amelyet hátizsákként viselnek, képes pontosan reprodukálni a váll minden egyes mozdulatát, segítve a dolgozókat a munkájuk kényelmesebb elvégzésében azáltal, hogy csökkenti az izomfáradtságot, de közben a legkevésbé sem korlátozza a mobilitást vagy növeli a megmozgatott tömeget. A John Deere alkalmazottai számára mindez azt jelenti, hogy a szokásosnál jóval nagyobb mennyiséget, naponta akár több száz csomagot kezelhetnek, hogy az alkatrészek készen álljanak a másnapi szállításra.

A Comau exoszkeletonja gazdaságos kialakítású, és könnyen beállítható, hogy különböző emberek testalkatához is illeszkedjen. A vállpántok hossza és a rásegítés mértéke például a dolgozó vagy az adott munka igényei alapján, teljesen szükség szerint változtatható.

A gép rendelkezik Ergonomic Assessment Work-Sheet (EAWS) tanúsítvánnyal is, amely lehetővé teszi a John Deere számára, hogy a csökkentett izomfáradtság és a feladatellátás sebességének megállapítása érdekében objektív méréseket végezzen az ergonómiai javulásról és a várható előnyökről.


„Az ügyfeleink innovatív automatizálási technológiákkal való ellátására irányuló erőfeszítéseink kiterjednek arra is, hogy új módszereket találjunk arra, hogy különböző alkalmazások és piacok dolgozói is biztonságban legyenek a mindennapi tevékenységük során” – mondta Laerte Scarpitta, a Comau amerikai divíziójának vezetője, miután a vállalat gyakorlati oktatást tartott a MATE-XT-k használatáról, a John Deere 75 ezer négyzetméteres alkatrész-elosztó központjában, a brazíliai São Pauloban.

„A MATE-XT egy könnyen használható, viselhető exoszkeleton, ami lehetővé teszi a John Deere számára, hogy nagyobb hozzáadott értéket, mérhető előnyöket biztosítson az érzékelhető izomfáradtság, valamint a munkások hátára, ágyéki régiójára, karjaira és vállaira nehezedő mechanikai terhelés csökkentése érdekében.”

A MATE-XT használatából származó előnyöket a Comau úgy számszerűsítette, hogy elvégezte az ergonómiai kockázati tényezők elektromiográfiai elemzését az exoszkeletonnal, majd anélkül is. A vállalat megállapította, hogy a MATE-XT az aktivitási idő 98,5 százalékában tudta nyugalmi állapotban tartotta az izomzatot, míg nélküle csupán az intervallum 2,4 százalékáról volt elmondható ugyanez.

A MATE-XT egyrészt lehetővé teszi, hogy a dolgozók izmai gyakrabban pihenjenek munka közben, másrészt biztosítja a megfelelő izomegyensúlyt is: optimalizálja a kar súlyának stabilizálását és a fenntartásához szükséges energiafelhasználást. Az exoszkeleton viselése közben a kar stabilitása a dolgozó maximális kapacitásának mindössze 10 százalékát kihasználva fenntartható – állapította meg a vizsgálat.

Nem ez az első fontos mérföldkő, amit az éppen 50 éves Comau idén bejelentett. A cég mérnökei kifejlesztettek egy mobil manipulátort is, ami technikailag nem más, mint egy autonóm mozgásra képes platformra szerelt mobil robotkar. Az eszközt három különböző uniós projekt keretében fogják alkalmazni a jövőben – közölte a torinói vállalat.

Gábor János

Főoldali kép: Comau

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS