A John Deere exoszkeletont ad a raktári dolgozókra

A John Deere exoszkeletont ad a raktári dolgozókra
2023. 05. 09., 09:19

A robotikai kiegészítő eszközök szó szerint nagy súlyt vesznek le a munkások válláról, miközben korszerűsítik, gyorsítják és sokkal hatékonyabbá teszik az árumozgatást.

A John Deere alkalmazottai mostantól több Comau MATE-XT típusú robotikai külső vázhoz, ún. exoszkeletonhoz is hozzáférhetnek a vállalat egyik grandiózus raktárában. Az eszközök célja a munkavállalók jólétének fenntartása, a fizikai terhelés és a stressz enyhítése, illetve az ergonómiai kockázatok csökkentése az alkatrész-logisztikai műveletek során – vázolja a cég videós közleményére hivatkozva a The Robot Report.

A MATE-XT exoszkeleton, amelyet hátizsákként viselnek, képes pontosan reprodukálni a váll minden egyes mozdulatát, segítve a dolgozókat a munkájuk kényelmesebb elvégzésében azáltal, hogy csökkenti az izomfáradtságot, de közben a legkevésbé sem korlátozza a mobilitást vagy növeli a megmozgatott tömeget. A John Deere alkalmazottai számára mindez azt jelenti, hogy a szokásosnál jóval nagyobb mennyiséget, naponta akár több száz csomagot kezelhetnek, hogy az alkatrészek készen álljanak a másnapi szállításra.

A Comau exoszkeletonja gazdaságos kialakítású, és könnyen beállítható, hogy különböző emberek testalkatához is illeszkedjen. A vállpántok hossza és a rásegítés mértéke például a dolgozó vagy az adott munka igényei alapján, teljesen szükség szerint változtatható.

A gép rendelkezik Ergonomic Assessment Work-Sheet (EAWS) tanúsítvánnyal is, amely lehetővé teszi a John Deere számára, hogy a csökkentett izomfáradtság és a feladatellátás sebességének megállapítása érdekében objektív méréseket végezzen az ergonómiai javulásról és a várható előnyökről.


„Az ügyfeleink innovatív automatizálási technológiákkal való ellátására irányuló erőfeszítéseink kiterjednek arra is, hogy új módszereket találjunk arra, hogy különböző alkalmazások és piacok dolgozói is biztonságban legyenek a mindennapi tevékenységük során” – mondta Laerte Scarpitta, a Comau amerikai divíziójának vezetője, miután a vállalat gyakorlati oktatást tartott a MATE-XT-k használatáról, a John Deere 75 ezer négyzetméteres alkatrész-elosztó központjában, a brazíliai São Pauloban.

„A MATE-XT egy könnyen használható, viselhető exoszkeleton, ami lehetővé teszi a John Deere számára, hogy nagyobb hozzáadott értéket, mérhető előnyöket biztosítson az érzékelhető izomfáradtság, valamint a munkások hátára, ágyéki régiójára, karjaira és vállaira nehezedő mechanikai terhelés csökkentése érdekében.”

A MATE-XT használatából származó előnyöket a Comau úgy számszerűsítette, hogy elvégezte az ergonómiai kockázati tényezők elektromiográfiai elemzését az exoszkeletonnal, majd anélkül is. A vállalat megállapította, hogy a MATE-XT az aktivitási idő 98,5 százalékában tudta nyugalmi állapotban tartotta az izomzatot, míg nélküle csupán az intervallum 2,4 százalékáról volt elmondható ugyanez.

A MATE-XT egyrészt lehetővé teszi, hogy a dolgozók izmai gyakrabban pihenjenek munka közben, másrészt biztosítja a megfelelő izomegyensúlyt is: optimalizálja a kar súlyának stabilizálását és a fenntartásához szükséges energiafelhasználást. Az exoszkeleton viselése közben a kar stabilitása a dolgozó maximális kapacitásának mindössze 10 százalékát kihasználva fenntartható – állapította meg a vizsgálat.

Nem ez az első fontos mérföldkő, amit az éppen 50 éves Comau idén bejelentett. A cég mérnökei kifejlesztettek egy mobil manipulátort is, ami technikailag nem más, mint egy autonóm mozgásra képes platformra szerelt mobil robotkar. Az eszközt három különböző uniós projekt keretében fogják alkalmazni a jövőben – közölte a torinói vállalat.

Gábor János

Főoldali kép: Comau

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS