A John Deere exoszkeletont ad a raktári dolgozókra

A John Deere exoszkeletont ad a raktári dolgozókra
2023. 05. 09., 09:19

A robotikai kiegészítő eszközök szó szerint nagy súlyt vesznek le a munkások válláról, miközben korszerűsítik, gyorsítják és sokkal hatékonyabbá teszik az árumozgatást.

A John Deere alkalmazottai mostantól több Comau MATE-XT típusú robotikai külső vázhoz, ún. exoszkeletonhoz is hozzáférhetnek a vállalat egyik grandiózus raktárában. Az eszközök célja a munkavállalók jólétének fenntartása, a fizikai terhelés és a stressz enyhítése, illetve az ergonómiai kockázatok csökkentése az alkatrész-logisztikai műveletek során – vázolja a cég videós közleményére hivatkozva a The Robot Report.

A MATE-XT exoszkeleton, amelyet hátizsákként viselnek, képes pontosan reprodukálni a váll minden egyes mozdulatát, segítve a dolgozókat a munkájuk kényelmesebb elvégzésében azáltal, hogy csökkenti az izomfáradtságot, de közben a legkevésbé sem korlátozza a mobilitást vagy növeli a megmozgatott tömeget. A John Deere alkalmazottai számára mindez azt jelenti, hogy a szokásosnál jóval nagyobb mennyiséget, naponta akár több száz csomagot kezelhetnek, hogy az alkatrészek készen álljanak a másnapi szállításra.

A Comau exoszkeletonja gazdaságos kialakítású, és könnyen beállítható, hogy különböző emberek testalkatához is illeszkedjen. A vállpántok hossza és a rásegítés mértéke például a dolgozó vagy az adott munka igényei alapján, teljesen szükség szerint változtatható.

A gép rendelkezik Ergonomic Assessment Work-Sheet (EAWS) tanúsítvánnyal is, amely lehetővé teszi a John Deere számára, hogy a csökkentett izomfáradtság és a feladatellátás sebességének megállapítása érdekében objektív méréseket végezzen az ergonómiai javulásról és a várható előnyökről.


„Az ügyfeleink innovatív automatizálási technológiákkal való ellátására irányuló erőfeszítéseink kiterjednek arra is, hogy új módszereket találjunk arra, hogy különböző alkalmazások és piacok dolgozói is biztonságban legyenek a mindennapi tevékenységük során” – mondta Laerte Scarpitta, a Comau amerikai divíziójának vezetője, miután a vállalat gyakorlati oktatást tartott a MATE-XT-k használatáról, a John Deere 75 ezer négyzetméteres alkatrész-elosztó központjában, a brazíliai São Pauloban.

„A MATE-XT egy könnyen használható, viselhető exoszkeleton, ami lehetővé teszi a John Deere számára, hogy nagyobb hozzáadott értéket, mérhető előnyöket biztosítson az érzékelhető izomfáradtság, valamint a munkások hátára, ágyéki régiójára, karjaira és vállaira nehezedő mechanikai terhelés csökkentése érdekében.”

A MATE-XT használatából származó előnyöket a Comau úgy számszerűsítette, hogy elvégezte az ergonómiai kockázati tényezők elektromiográfiai elemzését az exoszkeletonnal, majd anélkül is. A vállalat megállapította, hogy a MATE-XT az aktivitási idő 98,5 százalékában tudta nyugalmi állapotban tartotta az izomzatot, míg nélküle csupán az intervallum 2,4 százalékáról volt elmondható ugyanez.

A MATE-XT egyrészt lehetővé teszi, hogy a dolgozók izmai gyakrabban pihenjenek munka közben, másrészt biztosítja a megfelelő izomegyensúlyt is: optimalizálja a kar súlyának stabilizálását és a fenntartásához szükséges energiafelhasználást. Az exoszkeleton viselése közben a kar stabilitása a dolgozó maximális kapacitásának mindössze 10 százalékát kihasználva fenntartható – állapította meg a vizsgálat.

Nem ez az első fontos mérföldkő, amit az éppen 50 éves Comau idén bejelentett. A cég mérnökei kifejlesztettek egy mobil manipulátort is, ami technikailag nem más, mint egy autonóm mozgásra képes platformra szerelt mobil robotkar. Az eszközt három különböző uniós projekt keretében fogják alkalmazni a jövőben – közölte a torinói vállalat.

Gábor János

Főoldali kép: Comau

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS