Újabb bürokratikus intézkedéssel terheli a vállalkozókat az állam Szlovákiában

2022. 08. 15., 10:23

A szlovákiai vállalkozások képviselőinek szeptember 30-ig frissíteniük kell az adataikat a cégjegyzékben. Az állam korábban azt ígérte, hogy ezzel már nem lesz gondjuk. A bürokratikus kötelezettség 140 ezer vállalkozást érint.

A kereskedelmi törvénykönyv 2020. október 1-jétől hatályos módosítása Szlovákiában kötelezővé tette a társaságok számára, hogy a tulajdonosok és ügyvezetők személyi számát feltüntessék a cégjegyzékben – írja az Új Szó.

A bírálatokat követően újabb módosítás következett, amelynek az volt a célja, hogy tehermentesítse a vállalkozásokat, és ahol csak lehetséges, automatizált módon rögzítsék az állam számára szükséges adatokat. „A vállalkozók abban reménykedtek, hogy a jövőben már nem kell postásként besegíteniük az állami intézményeknek, olyan adatokat juttatva el hozzájuk, amelyekkel ezek már egyébként is rendelkeztek” – nyilatkozta Ján Solík, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének elnöke.

„Az igazságügyi tárca arról tájékoztatott, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján ügyvezetőként ugyan azonosítottak, de a cég tulajdonosaként már nem, ezért 2022. szeptember 30-áig adtak időt a regisztrációra. Ha ezt elmulasztom, bírságra számíthatok, végső esetben pedig törölhetnek a nyilvántartásból, amit zaklatásnak tartok” – állítja Jaroslava Lukačovičová könyvelési tanácsadó.

„Az említett kötelezettség teljesítése újabb terhet ró a vállalkozókra, különösen azokban az esetekben, amikor az állam rendelkezik a személyazonosító adatokkal, de azokat nem egészítette ki automatikusan. Véleményünk szerint ez a szlovákiai információs rendszerek egyik legnagyobb hiányossága” – teszi hozzá Štěpán Štarha, a Havel & Partners ügyvédi iroda ügyvezetője. A vállalkozók többsége arra számított, hogy idén már nem zaklatják őket felesleges adatigényléssel.

Az igazságügyi tárca visszautasítja a vállalkozók kritikáját, arra hivatkozva, hogy az adatfrissítéssel kapcsolatos kötelezettség már 2019 óta benne van a jogszabályokban.

Ha egy társaság törvényes képviselői szeptember 30-ig nem tesznek eleget az azonosító adatok frissítésére vonatkozó kötelezettségüknek, a cégbíróság nem veszi majd figyelembe a társaság 2022. október 1-je után benyújtott változásbejegyzési kérelmeit. A társaság a hiányzó azonosító adatok pótlása nélkül nem tud majd a cégjegyzékbe bejegyeztetni semmilyen változást. Ezen túlmenően az állam az adatszolgáltatás elmulasztásáért 3310 euróig terjedő bírságot szabhat ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS