Újabb bürokratikus intézkedéssel terheli a vállalkozókat az állam Szlovákiában

2022. 08. 15., 10:23

A szlovákiai vállalkozások képviselőinek szeptember 30-ig frissíteniük kell az adataikat a cégjegyzékben. Az állam korábban azt ígérte, hogy ezzel már nem lesz gondjuk. A bürokratikus kötelezettség 140 ezer vállalkozást érint.

A kereskedelmi törvénykönyv 2020. október 1-jétől hatályos módosítása Szlovákiában kötelezővé tette a társaságok számára, hogy a tulajdonosok és ügyvezetők személyi számát feltüntessék a cégjegyzékben – írja az Új Szó.

A bírálatokat követően újabb módosítás következett, amelynek az volt a célja, hogy tehermentesítse a vállalkozásokat, és ahol csak lehetséges, automatizált módon rögzítsék az állam számára szükséges adatokat. „A vállalkozók abban reménykedtek, hogy a jövőben már nem kell postásként besegíteniük az állami intézményeknek, olyan adatokat juttatva el hozzájuk, amelyekkel ezek már egyébként is rendelkeztek” – nyilatkozta Ján Solík, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének elnöke.

„Az igazságügyi tárca arról tájékoztatott, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján ügyvezetőként ugyan azonosítottak, de a cég tulajdonosaként már nem, ezért 2022. szeptember 30-áig adtak időt a regisztrációra. Ha ezt elmulasztom, bírságra számíthatok, végső esetben pedig törölhetnek a nyilvántartásból, amit zaklatásnak tartok” – állítja Jaroslava Lukačovičová könyvelési tanácsadó.

„Az említett kötelezettség teljesítése újabb terhet ró a vállalkozókra, különösen azokban az esetekben, amikor az állam rendelkezik a személyazonosító adatokkal, de azokat nem egészítette ki automatikusan. Véleményünk szerint ez a szlovákiai információs rendszerek egyik legnagyobb hiányossága” – teszi hozzá Štěpán Štarha, a Havel & Partners ügyvédi iroda ügyvezetője. A vállalkozók többsége arra számított, hogy idén már nem zaklatják őket felesleges adatigényléssel.

Az igazságügyi tárca visszautasítja a vállalkozók kritikáját, arra hivatkozva, hogy az adatfrissítéssel kapcsolatos kötelezettség már 2019 óta benne van a jogszabályokban.

Ha egy társaság törvényes képviselői szeptember 30-ig nem tesznek eleget az azonosító adatok frissítésére vonatkozó kötelezettségüknek, a cégbíróság nem veszi majd figyelembe a társaság 2022. október 1-je után benyújtott változásbejegyzési kérelmeit. A társaság a hiányzó azonosító adatok pótlása nélkül nem tud majd a cégjegyzékbe bejegyeztetni semmilyen változást. Ezen túlmenően az állam az adatszolgáltatás elmulasztásáért 3310 euróig terjedő bírságot szabhat ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS