Szárnyal az Archer eVTOL-ja: a légitaxi a légügyi engedély küszöbén

Szárnyal az Archer eVTOL-ja: a légitaxi a légügyi engedély küszöbén
2023. 10. 27., 14:10

Az amerikai vállalat Midnight névre keresztelt járműve egy teljesen elektromos, függőleges le- és felszállásra képes (eVTOL) légitaxi, ami négy év masszív tesztelés után ért fontos mérföldkőhöz. Láthatáron a légügyi hatóság engedélye.

A 2019 óta tesztelt Midnight négyszemélyes légitaxi, amit városi területekre és ingázásra fejlesztett ki az Archer Aviaton. Az eVTOL-t gyártó vállalat bejelentette: kézzelfogható közelségbe került az Amerikai Légügyi Hatóság (FAA) tanúsítványa, így gyakorlatilag biztossá vált a jármű piacra lépése. A Midnight repülési tartománya várhatóan gyorsan eljut a lebegéstől a teljes merevszárnyú repülésig, ami a cég szerint megnyitja az utat a jövő év elején kezdődő, FAA-val közösen végrehajtandó „kreditpontos” teszteléshez.

„A következő másfél év a repülési tesztprogramunk és az Archer elektromos légitaxi-üzemeltetésének gyors továbbfejlesztésére összpontosít, miközben felkészülünk a Midnight 2025-ös piacra lépésére” - közölte Adam Goldstein, az Archer alapító-vezérigazgatója.

A Midnight egy négyüléses eVTOL, ami hat független akkumulátorral rendelkezik. Ezek mindegyike egy pár elektromos hajtóművet támogat, és 12 rotort üzemeltet. Az végsebessége 240 km/h körül lesz, és arra optimalizálták, hogy folyamatosan ismétlődve 32 kilométeres távokat legyen képes teljesíteni, minden repülés között legfeljebb 12 perces töltési idővel. A vállalat szerint ez a modell nagyon költséghatékony lesz, így gond nélkül felveszi a versenyt a földi fuvarmegosztó alkalmazásokkal, miközben fittyet hány a közlekedési dugókra. A Midnight maximális hatótávja egyébként jóval hosszabb a nagy menetsűrűségű járatokra kiszámolt 32 kilométernél, hiszen kb. 450 kilogramm hasznosteherrel 160 kilométert is képes megtenni.

Az Archer úgy számol, hogy az eVTOL-jai 60-90 perces autós utazásokat helyettesíthetnek 10-20 perces repülésekkel. Az elektromos légitaxi ráadásul sokkal biztonságosabb, csendesebb és fenntarthatóbb módja az ingázásnak, mint a többi földi közlekedési mód.

A cég a fejlesztési folyamatot a Midnight-tal gyorsította fel. A típus végleges tervét tavaly novemberben hozták nyilvánosságra, míg az első működő modellel idén májusban jelentkeztek. Ezt azóta házon belüli tesztelik, és az FAA tanúsítványához szükséges próbákhoz optimalizálják. A hatósági folyamat 2024 elején kezdődik, vagyis még éppen időben, nagyjából egy évvel azelőtt, hogy a cég kereskedelmi üzembe állítaná a Midnightot.

 

Az Archer Aviation egyre jobb előjelekkel készül a piacra lépésre: azon túl, hogy az FAA befogadta a járművét és nekiállhat az engedélyeztetési eljárásnak, olyan partnerekkel kötött szerződést, mint a United Airlines, akiknek első körben 200 Midnightot gyárt és a Stellantis autókonszern, akik a fejlesztésre szánt tőkét hizlalják fel, több százmillió dollárral. A vállalat komoly előrelépése még jobban felforrósítja a légitaxi üzletágat, aminek dominanciájáért a nagy vetélytárs Joby Aviationnal kell megküzdenie.

Gábor János

Főoldali kép: Archer Aviaton

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS