A Joby légitaxi szolgáltatása áll a legközelebb az utasszállításhoz

A Joby légitaxi szolgáltatása áll a legközelebb az utasszállításhoz
2023. 07. 01., 09:25

Hamarosan a világon elsőként szállíthatnak fizető utasokat, miután megkapták a járműre az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) különleges légialkalmassági bizonyítványát. Az engedély birtokában egyrészt megnyílt a lehetőség az éles tesztelésre, amivel tervezhetővé válik a piacra lépés is.

Ha minden jól megy, akkor a kaliforniai Santa Cruzban működő Joby Aviation lesz az első magáncég, amelyik fizető utasokat szállíthat a függőlegesen fel- és leszálló (eVTOL) légitaxiján. A városi környezetekre, ingázásra és rövid távú repülésekre tervezett gépek az FAA jóváhagyásának birtokában 2024-ben kezdhetik meg a tesztelést, de ezzel egyidőben átadják a leggyorsabb megrendelőnek az első eVTOL-t is – áll a vállalat közleményében.

A 2009-ben alapított Joby Aviation közel egy évtizedet töltött a kínálatának építésével-fejlesztésével, és elvileg minden más szereplőnél közelebb is került a kereskedelmi bevezetéshez. A vállalat 2017-ben mutatta be az első teljes értékű, bemutató eVTOL-t, majd 2019-ben érkezett az előszériás prototípus, ami azóta több mint 46 ezer kilométert repült.

Ugyanebben az időszakban sok vállalat állt elő ígéretesnek tűnő projektekkel, de néhányan az út szélére is kicsúsztak. Mindeközben a Joby átvészelte az érdeklődés és a globális gazdaság visszaesését, majd utóbb megkapta a különleges légialkalmassági bizonyítványt, a kísérleti gyártósoron épített első repülőgépére.

 

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó (jobbra) és JoeBen Bevirt, Joby Aviation alapító-vezérigazgatója az egyik eVTOL mellett.

Első pillantásra furcsa lehet az avatatlan szemeknek, hogy a cég eVTOL-ja mennyi légcsavarral (összesen hattal: elől néggyel, hátul kettővel) rendelkezik. Pedig éppen ennyi kell ahhoz, hogy a majdani légitaxi fenntartható üzemeltetését garantáló elektromos motorok közel akkora tolóerőt biztosítsanak a repülőnek, mint amekkorára a sugárhajtóművek képesek. A károsanyag-kibocsátás gyakorlatilag zéró, ami álomszerű eredmény a fosszilis tüzelőanyagoktól megszabadulni akaró világban.

Az FAA engedélyének eléréséhez egyébként semmilyen jelentősebb módosítást nem kellett végrehajtani a szerkezeten, magyarán a vállalat több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberei jó munkát végeztek. Jöhet a tökéletesítés, hogy a légitaxi szolgáltatás végre valósággá váljon.

A Joby a kaliforniai Marina városában található létesítményében építette a sorozatgyártás alapjául szolgáló prototípust – az FAA minőségirányításának megfelelően. Ahhoz, hogy a 2025-re tervezett kereskedelmi piacra lépés terv szerint megtörténjen, a Joby-nak még szisztematikusan ki kell pipálnia egy sor ehhez szükséges feladatot. Bár az áll rajta, hogy „kísérleti”, a légialkalmassági bizonyítvány lehetővé teszi, hogy tovább teszteljék a repülési képességeit. Másik mérföldkő a vállalat számára az, hogy a sorozatgyártású repülőgép prototípusa a jövő évben éles teszteken vehet részt, az Edwards légibázison. Nem véletlen a katonai helyszín, hiszen a Joby-val az amerikai légierő is szerződést kötött. A program révén a hadsereg segít a Joby-nak az eVTOL átfogó tesztelésében, miközben feltárja, hogy a fegyveres erők számára milyen lehetséges felhasználás szempontjából lehet érdekes ez az eVTOL. Ha minden jól megy, akkor a Delta Airlines utasai szintén részt vehetnek a Joby repülőinek tesztelésében: reptéri transzfer járatként próbálhatják majd ki egyes amerikai reptereken.

Gábor János

Fotók: Joby Aviation

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS