Ezért éri meg kizöldülniük az erőműveknek és üzemeknek

Ezért éri meg kizöldülniük az erőműveknek és üzemeknek
2024. 05. 27., 09:10

A klímaváltozás megfékezése érdekében a legfontosabb feladat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, amit az Európai Unióban és világszerte működő kibocsátás-kereskedelmi rendszerek is képesek elősegíteni.

Az Unió saját, egységes kibocsátás-kereskedelmi rendszere, az EU ETS (Emissions Trading System) 2005-ben indult el. A rendszer hatálya alá tartozó legjelentősebb üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátó ágazatok (egyebek mellett a villamosenergia-, a cement-, a műtrágya-, a vas- és acélipar) képviselőinek a kibocsátott ÜHG minden olyan tonnájához, amelyre nem nyújt fedezetet az esetlegesen ingyenesen allokált kvótamennyiségük, közösségi aukciókon, a másodlagos piacon azaz tőzsdén, vagy azon kívül vásárolniuk kell egy darab kibocsátási kvótát, és minél magasabb a kvóta árfolyama, annál inkább érdekeltek emissziójuk mérséklésében. A kötelezettséget nem teljesítő létesítményeknek minden egyes hiányzó kvóta után 100 euró büntetést kell fizetniük, ráadásul utólag a kvótákat is be kell szerezniük.

Bizonyos ágazatok még kapnak ingyen kvótákat (kibocsátási egységeket), de ez a lehetőség 2034-ig megszűnik. A villamosenergia-termelők viszont 2013 óta már csak vásárlással juthatnak hozzá a kvótákhoz. Ennek költségei a legnagyobb kibocsátónak számító lignit- és széntüzelésű erőművek számára egyre kevésbé kigazdálkodhatóak, nagyrészt ezért az EU-ban sorra állítják le ezeket az erőműveket, és az ilyen jellegű új beruházásokhoz már uniós támogatás sem igényelhető.

Az ambiciózus kibocsátáscsökkentési célok elérése érdekében az Európai Bizottság fokozatosan mérsékli a rendszerben forgó kvóták számát. Ez emelő hatást gyakorol árfolyamukra, ami még inkább kibocsátáscsökkentő beruházásokra sarkallja a kötelezetteket. Emellett az országoknak az aukciók bevételeinek minimum felét klímavédelmi célokra kell fordítaniuk, ami tovább javítja a rendszer hatékonyságát.

Elsősorban az elérhető kvótaszám csökkenése és a kibocsátáscsökkentési célszámok növekedésének hatására a korábban stabilan a néhány eurós tartományban tartózkodó árfolyam 2018-ban emelkedésnek indult, majd 2023-ban történetében először meghaladta a tonnánkénti 100 eurót, és bár azóta lefelé korrigált, hosszabb távon az elemzők további jelentős emelkedést várnak.

Az EU ETS alá tartozó iparágakból az unió ÜHG-kibocsátásának több, mint 40 százaléka származik, ugyanakkor 2023-ban ETS2 néven új kibocsátáskereskedelmi rendszert hoztak létre, amely az épületekből, közúti közlekedésből és további ágazatokból (főleg az EU ETS hatálya alá nem tartozó kisiparból) származó CO2-kibocsátást fedi le és kezeli 2027-től. (X)

Fotó: MVM Partner

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS