„A jövő magyar, high-tech és zöld”

2020. 02. 13., 18:15

Az innovációs tárca a magyar gazdaság versenyképességi fordulatának megvalósításán dolgozik – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde Legek 2019 díjátadó gála, évértékelő és évindító eseményén.

Az államtitkár a „Stratégiai irányok a magyar gazdaságpolitikában” címmel megtartott előadásában hozzátette: a legnagyobb globális kockázatok a Világgazdasági Fórum szerint túlnyomóan környezeti és geopolitikai hatások.

A magyar gazdaságot 2010 óta költségvetési, monetáris és növekedési fordulat helyezte új pályára, most a versenyképességi fordulat megvalósításán dolgoznak - mondta. Ennek érdekében három jelentős kulcsszó köré szervezik a gazdaságpolitikai célkitűzéseket. „A jövő magyar, high-tech és zöld.” Ennek megfelelően a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan magyar tulajdonú vállalat jöjjön létre, amely korszerű és zöld technológiával, munkavállalóinak biztos megélhetést nyújtva, világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat állít elő.

Ennek érdekében például 2030-ig 90 százalékos klímasemlegességet szeretnének elérni, azaz a nulla szén-dioxid-kibocsátást a villamosenergia termelésben. A magyar gazdaságpolitika stratégiai víziója, hogy Magyarországot, az állampolgárokkal közösen, tiszta országgá tegye, és megőrizze a vízkészleteket - ismertette, hozzátéve: a harmadik pillér az innovációvezérelt gazdasági növekedéshez egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák létrehozása, így nyolc magyar egyetem köré Science Parkokat alakítanak ki. A következő pontja a stratégiának a digitalizációs alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítani a 4. ipari forradalomra való felkészültséget.

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése, felnőtt és szakképzési rendszerek átalakítása, és a nemzetközi összevetésben is kivételes magyar kreativitás kiaknázása szerepelnek a stratégiában - mondta.

György László átadta a fenntarthatóságért és felelős vállalatirányításért járó díjat a Mol Nyrt.-nek, amely méltatása szerint a magyar gazdaság kiemelkedő szereplője, az egyik legsikeresebb magyar high-tech és multinacionális zöld vállalat.

Patai Mihály, a BÉT elnöke, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke arról beszélt, hogy a tavalyi év kiemelkedő volt a tőzsdén, a világ legjobban teljesítő tőkepiacai közé tartozik a BÉT. Az idei év útkereséssel kezdődött a világpiacokon, az amerikai indexek szerdán csúcson zártak, ez az év bonyolult lesz.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója ismertette: a visszafogott 2018-as teljesítmény után a BUX index mintegy 18 százalékot emelkedett 2019-ben, ötéves időtávon 170 százalékot emelkedett a BUX.

A vezérigazgató elmondta, fontos hatások érik a tőkepiacokat, az egyik a klímaváltozás, valamint a fenntarthatóság, ami kiemelt gazdaságpolitikai tényező lett. A húszéves múltra visszatekintő BÉT Legek programban, amelyben a tőkepiac kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit díjazzák, az idén először ismerték el a fenntarthatóságot, a felelős vállalatirányítást.

A BÉT a szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei vállalatok piaci teljesítménye alapján 22 díjat adott át, közöttük a fenntarthatóságért és felelős vállalatirányításért járó díjat a Mol Nyrt.-nek. A Növekedési kötvényprogram kibocsátási díjat a Cordia International Zrt. kapta, a Növekedési kötvényprogram befektetési szolgáltatói díjat pedig az OTP Bank vehette át, a bank az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója díjat is megkapta. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége a Wood & Co lett. Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedője és a legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedője díját az Erste Befektetési Zrt. kapta. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS