GVH: több száz fogyasztó részesült kompenzációban, de részben hiányosan teljesített a 4Life Direct és biztosító partnerei

2024. 05. 03., 11:10

A Gazdasági Versenyhivatal elvégezte a 4Life Direct és biztosító partnerei kötelezettségvállalásának utóellenőrzését. Kiderült, hogy érdemi eredményei voltak a GVH eredeti eljárásának, jelentős kompenzációban részesültek az érintett fogyasztók. Ugyanakkor a vállalásban foglalt kifizetéssel érintett fogyasztók csak egy részét kompenzálták a vállalkozások, míg a nemzeti versenyhatóság felé tett vállalásaik alapján minden érintett fogyasztót kötelességük lett volna kompenzálni.

A Gazdasági Versenyhivatal 2019-ben zárta le eljárását a 4Life Direct Kft., a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited és a Red Sands Insurance Company (Europe) Limited vállalkozásokkal szemben. Az eredeti eljárás során a GVH a vállalkozások fogyasztók felé irányuló tájékoztatásait vizsgálta: felmerült például, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kaptak-e arról, hogy előzetes egészségi állapotuk mennyire befolyásolja a biztosító teljesítését. A biztosítók az eljárás folyamán kötelezettséget vállaltak arra, hogy közel 100 millió forintos kompenzációt fizetnek az érintett kedvezményezettek számára, emellett megfelelési programot vezetnek be jövőbeli kereskedelmi kommunikációjukra.

Az utóvizsgálat során a GVH megállapította, hogy az eljárás alá vont cégek az érintett fogyasztók mintegy kétharmada esetében a vállalt kifizetéseket kötelezettségvállalásuknak megfelelően teljesítették. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti versenyhatóság eredeti eljárása eredményes volt, hisz az érintett fogyasztók jelentős kompenzációban részesültek. Emellett a vállalkozások a megfelelési programra vonatkozó vállalásaikat is rendben teljesítették.

Ugyanakkor az utóvizsgálat során kiderült, hogy az érintett fogyasztók fennmaradó része vonatkozásában különböző hiányosságok merültek fel, mert a kifizetéseket vagy azok egy részét késve, illetve egyáltalán nem teljesítették. A GVH Versenytanácsa az azonosított hiányosságok miatt összesen 40 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásokra. A bírság meghatározásakor a Versenytanács figyelembe vette, hogy a vállalkozások az utóvizsgálat során együttműködtek a GVH-val. (GVH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS