MTÜ: a vidéki települések voltak az őszi szünet nyertesei

2024. 11. 07., 17:07

Az október 26. és november 3. közötti időszakban a vendégek száma a félmilliót is meghaladta, 16 százalékkal túlszárnyalva a tavalyi iskolai szünetben mért értéket is – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az MTÜ közleménye szerint látványosan nőtt a szálláshelyek forgalma, közel 1,2 millió éjszakát regisztráltak, ami a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint 11 százalékos bővülés tavalyhoz képest. A turisztikai eredményekhez a fővárosban és vidéken egyaránt hozzájárultak a hazai és a nemzetközi utazók, előbbiek 10, utóbbiak 20 százalékos növekedéssel.

Az NTAK adatai alapján a 8 napos őszi szünet alatt a hazánkba látogató több mint 250 ezer külföldi utazó döntő többsége (170 ezer) a fővárost választotta, ők több mint 400 ezer vendégéjszakát töltöttek el a budapesti szálláshelyeken.

Az idei őszi iskolai szünet nyertesei a vidéki települések voltak, a mintegy 280 ezer belföldi vendég esetében 10-ből kilenc fővároson túli úti célt választott, körükben a fürdővárosok, Eger, Zalakaros, Gyula, Hévíz és Hajdúszoboszló volt a legnépszerűbb. A vidékre érkező külföldiek többsége Hévízre, Bükkre, Sárvárra, Győrbe és Szegedre látogatott a tájékoztató szerint. A külföldi vendégek zöme Csehországból, Németországból, Ausztriából, Romániából és az Egyesült Királyságból érkezett.

Az őszi szünet alatt nagyszámban indultak útnak a családosok, amit jól mutat, hogy a szálláshelyeken jelentős, 21 százalékos arányban regisztráltak 18 év alatti vendégeket.

A szálláshely-szolgáltatók országosan 29 milliárd forintos bevételt értek el az őszi szünetben, 24 százalékkal többet, mint a tavaly. Ebből Budapesten 11,4 milliárd forintot könyvelhettek el, ami 26 százalékos bővülés, míg a vidéki 17,6 milliárd forintos bevétel 23 százalékkal múlta felül a tavalyi őszi szüneti eredményt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024. 12. 11., 09:11
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS