Napenergiával, szuper hatékonysággal készül ivóvíz ebben az új eszközben

Napenergiával, szuper hatékonysággal készül ivóvíz ebben az új eszközben
ESGHírek  |  2024. 09. 12., 16:12

Mivel ma már mintegy 2,2 milliárd ember nem fér hozzá rendszeres ivóvízhez, a globális vízkrízis megoldásához alternatív megoldások kellenek. Egy új, napenergiát hasznosító eszköz a tengerpartok mentén és szigetországokban élőknek adhat új reményt.

A Waterloo-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy innovatív, energiahatékony tengervíz-sómentesítő rendszert, ami csupán napfénnyel működik, és szerkezeti napenergia-párologtató elemeinek (SDWE) minden egyes négyzetméterén napi 18-22 liter friss vizet képes előállítani. A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a kutatók a természetes vízkörforgást vették alapul a technológia fejlesztése során, amely gyökeresen megváltoztathatja a jelenlegi sómentesítő eljárásokat.

„A természet fenntartási mechanizmusait tanulmányozva figyeltük meg, hogyan párolog el és csapódik le a víz a környezetben. Ez az eljárás tette lehetővé számunkra, hogy egy fenntarthatóbb, költséghatékonyabb rendszert hozzunk létre” – magyarázta Dr. Michael Tam, a Waterloo-i Egyetem vegyészmérnöki tanszékének professzora.

A világ egyre nagyobb része szenved a vízhiánytól, így az ilyen újítások kulcsfontosságúak lehetnek a jövő fenntarthatósága szempontjából. A vízhez való hozzáférés nemcsak az emberi életminőséget javítja, hanem hozzájárulhat a mezőgazdaság, az ipar és a közegészségügy fejlődéséhez is. Az ilyen technológiai fejlesztések, amelyek hatékonyan és fenntartható módon állítanak elő friss vizet a rendelkezésre álló erőforrásokból, alapvetően szükségesek ahhoz, hogy a jövő nemzedékei is biztonságosan hozzáférjenek az élet egyik legfontosabb eleméhez, a tiszta ivóvízhez.

A hagyományos tengervíz-sótalanítási rendszerek többnyire magas energiaigényűek, mivel a tengervizet membránokon préselik át, hogy leválasszák a sót. Ezeknél a megoldásoknál gyakran előfordul, hogy a só lerakódik a készülék felületén, ami elzáródásokhoz vezet, így rendszeres karbantartást igényel, megszakítva a folyamatos működést. Az új technológia viszont zárt rendszerben párologtatja el a vizet, majd idézi elő a lecsapódását, ezáltal megszünteti a sólerakódások problémáját, vagyis a folyamat megszakítás nélkül működhet.

A napenergia hatékonysága

A kizárólag napenergiára hagyatkozó víztisztító rendszer különlegessége, hogy a rendelkezésre álló napfény 93,9 százalékát képes hasznos energiává alakítani. Ez az arány jelentős javulást jelent a jelenlegi sómentesítési technológiákhoz képest, miközben az eszköz éppen annyi vizet (napi 20 liter) termel az SDWE-k minden négyzetméterén, amennyire az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy ember átlagos életviteléhez naponta szükség van.

A rendszer központi elemei innovatív anyagok, például nikkelhab, vezetőképes polimerek és hőérzékeny pollenrészecskék. Ezek elnyelik a napsugárzást, amit hővé alakítanak át. A tengervíz vékony rétege a polimer felületén felmelegszik, majd felfelé mozog, hasonlóan a fák kapilláris hatásához. Az elpárolgott víz sótartalma az eszköz alsó rétegében marad, így elkerülhető a lerakódás és az eltömődés.

Mobil megoldás távoli régiók számára

A hatékonyság mellett az új sótalanító rendszer hordozható is, ami különösen vonzóvá teszi a part menti közösségek számára, ahol az infrastruktúra gyakran korlátozott, és a tengervíz sótalanítása nélkülözhetetlen. A kutatók szerint a rendszer áttörést jelenthet a nehézkes vízellátással vagy költséges és fenntarthatatlan sótalanítási eljárások alkalmazó térségekben. A következő lépés egy nagyobb prototípus fejlesztése, amelyet tengeri környezetben tesztelnek majd.

Főoldali kép: Waterloo-i Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-10-15 23:15:00
Összesen 2,8 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrásra pályázhat október 15-étől országszerte 2800 vidéki, egész évben nyitva tartó büfé. Az üzletenként egymillió forintos támogatást konyhatechnológiai és a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, készletek beszerzésére fordíthatják, de felhasználhatják energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre, vagy nagyobb beruházásokhoz is. Pályázni november 30-ig lehet – hívja fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS