Óriási jelentősége lehet az MIT új felfedezésnek: a tudósok azt állítják, hogy a sör erjesztése után visszamaradó hulladék alkalmas a vízben lévő halálos ólomszennyeződések kiszűrésére. Az UNICEF szerint a világon 2,2 milliárd ember nem fér hozzá biztonságos, tiszta ivóvízhez.
Az MIT az RSC Sustainabilityben tette közzé felfedezését, mely szerint az erjesztésre használt sörélesztő egészen sajátos módon újrahasznosítható: támogathatja a szennyezett víz szűrését. Mivel ez az anyag minden egyes sörfőzdében csak tonnaszámra halmozódó hulladékot jelent, amit kezelni kell, mindenki nyerne az élesztő újrafelhasználásával: gazdasági előnyhöz jutnának a sörgyártásban érdekelt szervezetek, miközben biztonságos ivóvízhez jutnának azok a társadalmak, amelyek jelenleg szennyezett vízkészleten élnek.
Az ólom még kis dózisban is rendkívül káros. Az expozíciója köztudottan nagyobb hatással van a gyermekekre, és idegrendszeri problémákkal, tanulási zavarokkal, illetve a növekedés visszaesésével hozható összefüggésbe.
Az élesztő az erjesztésen túl felhasználható arra, hogy gyorsan kiszűrje az ólmot a szennyezett vízből – állítják az amerikai MIT és Georgia Tech kutatói, akik a hulladékanyagot már be is építették víztisztításra szánt hidrogél kapszulákba. Úgy vélik, ez a költséghatékony megoldás az alacsony jövedelmű, erősen ólomszennyezett vízzel rendelkező területek javát szolgálná.
A hidrogél alapú kapszulák segítségével olyan porózus szűrőt építettek, ami a rajta átfolyó vízből kivonja az ólmot. A hidrogél ráadásul intelligens anyag, amelynek egyedi szerkezete nagy mennyiségű folyadékot képes elnyelni, ezáltal az egész szűrési folyamat kevesebb energiát igényel és környezetbarát.
A sörgyártás hulladékaként keletkező, használt élesztő folyamatosan rendelkezésre álló nyersanyag lehet a tudósok szűrőkapszulájához, hiszen sörfőzés egész évben zajlik, a világ gyakorlatilag minden szegletében. Az eljárás során keletkező mennyiség olyan hatalmas, hogy egyetlen sörfőzde által jelenleg csak kidobott élesztővel egy egész város ellátásához elegendő vizet meg lehet tisztítani.
Az élesztő egy természetes folyamat révén képes a nehézfémionok kivonására, amit bioszorpciónak hívunk. Ez a folyamat megköti, akár az egészen kis mennyiségű ólmot és más nehézfémeket.
„A hidrogél körülveszi a szabad élesztőt, ami a kapszula közepén helyezkedik el, és ez elég porózus ahhoz, hogy a víz bejusson, kölcsönhatásba lépjen vele, majd tisztán kijöjjön. Az a tény, hogy maguk az élesztők bioalapúak, jóindulatúak és biológiailag lebomlóak, jelentős előnyt jelent a hagyományos technológiákkal szemben” – magyarázta Patricia Stathatou, a Georgia Tech kutatója.
Egy 12 napon át tartó tesztsorozat során a bioszűrő sikeresen távolította el az ólmot a szennyezett vízből, miközben megfelelt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által meghatározott, biztonságos ivóvizet learó követelményeknek. Mindeközben kiderült, hogy az új technika kevesebb energiát igényel, mint a vízszűrés ma ismert, hagyományos fizikai-kémiai eljárásai.
A kutatók az élesztővel töltött, innovatív kapszula mechanikai robusztusságát is értékelték, hogy a rendszer hiba nélkül bírja a különböző áramlási sebességeket, és skálázható legyen, így a csapat reményei szerint háztartási csapokban és nagyméretű tisztítóművekben egyaránt lehet majd használni.
Főoldali kép: Freepik
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.