Világmegmentővé válhat a sör: a gyártásának hulladéka megtisztítja a vizet

Világmegmentővé válhat a sör: a gyártásának hulladéka megtisztítja a vizet
Gábor János  |  2024. 05. 16., 12:10

Óriási jelentősége lehet az MIT új felfedezésnek: a tudósok azt állítják, hogy a sör erjesztése után visszamaradó hulladék alkalmas a vízben lévő halálos ólomszennyeződések kiszűrésére. Az UNICEF szerint a világon 2,2 milliárd ember nem fér hozzá biztonságos, tiszta ivóvízhez.

Az MIT az RSC Sustainabilityben tette közzé felfedezését, mely szerint az erjesztésre használt sörélesztő egészen sajátos módon újrahasznosítható: támogathatja a szennyezett víz szűrését. Mivel ez az anyag minden egyes sörfőzdében csak tonnaszámra halmozódó hulladékot jelent, amit kezelni kell, mindenki nyerne az élesztő újrafelhasználásával: gazdasági előnyhöz jutnának a sörgyártásban érdekelt szervezetek, miközben biztonságos ivóvízhez jutnának azok a társadalmak, amelyek jelenleg szennyezett vízkészleten élnek.

Az ólom még kis dózisban is rendkívül káros. Az expozíciója köztudottan nagyobb hatással van a gyermekekre, és idegrendszeri problémákkal, tanulási zavarokkal, illetve a növekedés visszaesésével hozható összefüggésbe.

Az élesztő az erjesztésen túl felhasználható arra, hogy gyorsan kiszűrje az ólmot a szennyezett vízből – állítják az amerikai MIT és Georgia Tech kutatói, akik a hulladékanyagot már be is építették víztisztításra szánt hidrogél kapszulákba. Úgy vélik, ez a költséghatékony megoldás az alacsony jövedelmű, erősen ólomszennyezett vízzel rendelkező területek javát szolgálná.

Így lehet a harmadik világ megmentője a sör

A hidrogél alapú kapszulák segítségével olyan porózus szűrőt építettek, ami a rajta átfolyó vízből kivonja az ólmot. A hidrogél ráadásul intelligens anyag, amelynek egyedi szerkezete nagy mennyiségű folyadékot képes elnyelni, ezáltal az egész szűrési folyamat kevesebb energiát igényel és környezetbarát.

A sörgyártás hulladékaként keletkező, használt élesztő folyamatosan rendelkezésre álló nyersanyag lehet a tudósok szűrőkapszulájához, hiszen sörfőzés egész évben zajlik, a világ gyakorlatilag minden szegletében. Az eljárás során keletkező mennyiség olyan hatalmas, hogy egyetlen sörfőzde által jelenleg csak kidobott élesztővel egy egész város ellátásához elegendő vizet meg lehet tisztítani.

Az élesztő egy természetes folyamat révén képes a nehézfémionok kivonására, amit bioszorpciónak hívunk. Ez a folyamat megköti, akár az egészen kis mennyiségű ólmot és más nehézfémeket.

„A hidrogél körülveszi a szabad élesztőt, ami a kapszula közepén helyezkedik el, és ez elég porózus ahhoz, hogy a víz bejusson, kölcsönhatásba lépjen vele, majd tisztán kijöjjön. Az a tény, hogy maguk az élesztők bioalapúak, jóindulatúak és biológiailag lebomlóak, jelentős előnyt jelent a hagyományos technológiákkal szemben” – magyarázta Patricia Stathatou, a Georgia Tech kutatója.

A megoldás skálázható

Egy 12 napon át tartó tesztsorozat során a bioszűrő sikeresen távolította el az ólmot a szennyezett vízből, miközben megfelelt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által meghatározott, biztonságos ivóvizet learó követelményeknek. Mindeközben kiderült, hogy az új technika kevesebb energiát igényel, mint a vízszűrés ma ismert, hagyományos fizikai-kémiai eljárásai.

A kutatók az élesztővel töltött, innovatív kapszula mechanikai robusztusságát is értékelték, hogy a rendszer hiba nélkül bírja a különböző áramlási sebességeket, és skálázható legyen, így a csapat reményei szerint háztartási csapokban és nagyméretű tisztítóművekben egyaránt lehet majd használni.

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS