Valósággá vált az otthoni víztermelés – a levegőből

Valósággá vált az otthoni víztermelés – a levegőből
2024. 01. 09., 16:10

Óriási segítség lehet a várhatóan vízhiányos jövőben a WaterCube, ami egy otthoni víztermelő automata. A napjaink levegőtisztító berendezéseihez hasonló megjelenésű készülék a zárt tér páratartalmát gyűjti össze és alakítja friss, tiszta vízzé. Naponta akár többszáz litert is előállíthat.

A klímaváltozás következtében egyre több régió sivatagosodik el és a nyári, aszályos időszakokban mind több alkalommal fordul elő az vezetékes vízfelhasználás korlátozása. A jövő nem sok jóval kecsegtet: akár tartós vízhiány is kialakulhat lakott területeken, így egyáltalán nem luxus olyan eszközökben gondolkodni, amelyek beviszik az otthonokba és irodákba a víztermelést – a levegőből. Mivel a zárt terekben jelenlévő páratartalomból is jelentős mennyiségű ivóvíz nyerhető ki, kell egy készülék, ami képes azt összegyűjteni és megtisztítani. A világ vízhiányának kezelésén dolgozó Genesis Systems a Las Vegas-i CES-en mutatott be egy ilyen rendszert, a WaterCube-ot, avagy a WC-100-at. Ez a világ első és egyetlen olyan otthoni levegővel működő készülékének tekinthető, ami a levegőből vizet termel – naponta akár több hektólitert.

Ivóvíz előállítása a levegőből

A konstrukció egy automatizált rendszer, ami a levegőben lévő nedvességet kondenzációs módszerrel használja fel arra, hogy ivóvizet állítson elő. A technológia innovációjának középpontjában a fenntarthatóság áll, hiszen csökkenti  a vezetékes víz felhasználását, miközben szennyezésmentes vízforrást biztosít. A cég szerint ez a rendszer különböző helyszíneken használható: otthonokban, hálózaton kívüli helyeken vagy olyan területeken, ahol hordozható vízforrásra van szükség. A napenergiával is megtáplálható WC-100 képes a folyamatos működésre, így a nap 24 órájában folyamatosan szolgáltatja a tiszta vizet, akár igény szerinti mennyiségben. A rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy több készülék hálózatba kapcsolva működjön, ezáltal még több vizet állítson elő, ha nagyobb háztartásba, vagy munkahelyre telepítik.

A Genesis Systems azt állítja, hogy már egyetlen WaterCube is lenyűgöző teljesítményre, naponta több mint 450 liter ivóvíz előállítására képes. Ezt az akár egy egész család letusolásához, vagy 10-15 ruhamosáshoz elegendő mennyiséget 26-27 Celsius fokos helyiségben produkálta, 60 százalékos páratartalom mellett. A modellt úgy alkották meg, hogy 40-100 százalék közötti páratartalom mellett és 15 Celsius fok feletti hőmérsékleten működjön.

A gyártó hangsúlyozza: a WC-100 által által előállított víz biztonságos és emberi fogyasztásra alkalmas, mivel megfelel minden szigorú nemzetközi kritériumnak. Ennek eléréséhez 0,01 mikrométeres cserélhető vízszűrővel, UV vízkezeléssel és Merv 13 légszűrővel is felszerelték a szűrőrendszerét. A Genesis Systems úgy gondolja, hogy ez a technológia megoldhatja a vízhiány okozta legsúlyosabb problémákat, sőt „a jövőben akár meg is szüntetheti a városi vízrendszerek szükségességét”. Megjegyezték továbbá, hogy a technológia különösen azoknak kedvez, akiknek szükségük van közműhálózattól független vagy hordozható vízvételezésre. „A levegőből történő víztermelés nem terhel más meglévő vízkészleteket, például víztartalékokat és a víztározókat” – fűzték hozzá. A készülék ára – minden nyilvánvaló előny ellenére – kicsit borsos: 19 995 dollárért, vagyis közel hétmillió forintért rendelhető meg a gyártó weboldalán. Vannak persze olyan régiói a világnak, ahol már most létszükségletnek számít egy ilyen képességekkel rendelkező berendezés.

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS