A szén-dioxid-evő alga új reményt jelent a víz és a levegő karbonmentesítésére

A szén-dioxid-evő alga új reményt jelent a víz és a levegő karbonmentesítésére
Gábor János  |  2024. 10. 30., 13:30

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezett egy új, különösen hatékony cianobaktérium-törzset, ami képes a szén-dioxid kivonására levegőből és vízből, ráadásul a karbonmentesítés után biológiailag hasznosítható anyagokat hoz létre.

A „Chonkus” névre keresztelt alga különleges tulajdonságokkal bír, amelyek nemcsak a szén-dioxid megkötésére teszik alkalmassá, hanem értékes termékek előállítására is – állítják a kutatást vezető amerikai és olasz tudósok. A törzs felfedezése a szicíliai Vulcano sekély tengervizeihez kapcsolódik, ahol a vulkanikus szellőzőnyílások miatt rendkívül magas a szén-dioxid koncentrációja. Az „Applied and Environmental Microbiology” folyóiratban megjelent tanulmány részletesen kifejti, hogyan sikerült izolálni és azonosítani az egyedülálló algafajt.

Szén-dioxid-evő alga került elő

A kutatók olyan körülményeket alakítottak ki a laboratóriumban, amelyek kedveznek a gyorsan növekvő cianobaktériumok fejlődésének. A Chonkus egyedek meleg hőmérséklet, sok fény és bőséges szén-dioxid jelenlétében elképesztő ütemben növekednek. A kísérletek során két új törzset sikerült azonosítani (UTEX 3221 és UTEX 3222), de a kutatók végül az utóbbi, UTEX 3222 jelzésűt találták érdekesebbnek, mivel ez a törzs nagyobb sűrűséget és karbontartalmat, illetve különlegesen nagy sejtméretet mutatott.

A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy Chonkus sejten belüli karbontároló szemcséket alakít ki, és a többi törzstől eltérően gyorsan leülepszik a kémcsövek aljára, ahol zöld színű, mogyoróvaj állagú pelletet képez. Ez az egyedülálló tulajdonság főleg ipari alkalmazásokban hasznos, hiszen a biomassza koncentrálása és szárítása jelenleg a biotechnológiai termékek előállítási költségének 15-30 százalékát teszi ki.

Remény az óceánok szén-dioxid-mentesítésére

A Chonkus különleges képességei számos potenciális felhasználást nyitnak meg, különösen a szén-dioxid megkötése és az óceánok karbonmentesítése terén. Számos szervezet dolgozik azon, hogy olyan gyorsan növekvő mikroorganizmusokat alkalmazzon, amelyek képesek a környezetükben lévő szén-dioxid megkötésére és értékes anyagokká alakítására. Az omega-3 zsírsavak és az asztaxantin antioxidáns gyártása vagy a spirulina algákkal történő termelése már bevett módszer, azonban a Chonkus lehetőségei jóval túlmutatnak a jelenlegi alkalmazásokon.

A cianobaktériumok közvetlenül nyerik ki a környezetükből a szenet, így a szén-dioxid megkötése és a biogyártás folyamata egyetlen organizmusban valósulhat meg, jelentős költségmegtakarítás mellett. A kutatók célja, hogy tovább finomítsák és optimalizálják a Chonkus-törzset, valamint más kutatók számára is elérhetővé tegyék, széleskörű tanulmányozásra és óceáni környezetekben történő hasznosításra.

A kutatás vezetője, Max Schubert szerint a Chonkus nagy sűrűségű növekedése és természetes ülepedési hajlama különösen értékessé teszi ezt az organizmust a szén-dioxid megkötési projektek és a biotechnológiai termelés számára. „Ez a természetes cianobaktérium-törzs számos, az emberiség számára hasznos tulajdonsággal rendelkezik” – szögezte le nyilatkozatban a tudós.

Címlapkép: Wyss Intézet

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS