A szén-dioxid-evő alga új reményt jelent a víz és a levegő karbonmentesítésére

A szén-dioxid-evő alga új reményt jelent a víz és a levegő karbonmentesítésére
Gábor János  |  2024. 10. 30., 13:30

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezett egy új, különösen hatékony cianobaktérium-törzset, ami képes a szén-dioxid kivonására levegőből és vízből, ráadásul a karbonmentesítés után biológiailag hasznosítható anyagokat hoz létre.

A „Chonkus” névre keresztelt alga különleges tulajdonságokkal bír, amelyek nemcsak a szén-dioxid megkötésére teszik alkalmassá, hanem értékes termékek előállítására is – állítják a kutatást vezető amerikai és olasz tudósok. A törzs felfedezése a szicíliai Vulcano sekély tengervizeihez kapcsolódik, ahol a vulkanikus szellőzőnyílások miatt rendkívül magas a szén-dioxid koncentrációja. Az „Applied and Environmental Microbiology” folyóiratban megjelent tanulmány részletesen kifejti, hogyan sikerült izolálni és azonosítani az egyedülálló algafajt.

Szén-dioxid-evő alga került elő

A kutatók olyan körülményeket alakítottak ki a laboratóriumban, amelyek kedveznek a gyorsan növekvő cianobaktériumok fejlődésének. A Chonkus egyedek meleg hőmérséklet, sok fény és bőséges szén-dioxid jelenlétében elképesztő ütemben növekednek. A kísérletek során két új törzset sikerült azonosítani (UTEX 3221 és UTEX 3222), de a kutatók végül az utóbbi, UTEX 3222 jelzésűt találták érdekesebbnek, mivel ez a törzs nagyobb sűrűséget és karbontartalmat, illetve különlegesen nagy sejtméretet mutatott.

A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy Chonkus sejten belüli karbontároló szemcséket alakít ki, és a többi törzstől eltérően gyorsan leülepszik a kémcsövek aljára, ahol zöld színű, mogyoróvaj állagú pelletet képez. Ez az egyedülálló tulajdonság főleg ipari alkalmazásokban hasznos, hiszen a biomassza koncentrálása és szárítása jelenleg a biotechnológiai termékek előállítási költségének 15-30 százalékát teszi ki.

Remény az óceánok szén-dioxid-mentesítésére

A Chonkus különleges képességei számos potenciális felhasználást nyitnak meg, különösen a szén-dioxid megkötése és az óceánok karbonmentesítése terén. Számos szervezet dolgozik azon, hogy olyan gyorsan növekvő mikroorganizmusokat alkalmazzon, amelyek képesek a környezetükben lévő szén-dioxid megkötésére és értékes anyagokká alakítására. Az omega-3 zsírsavak és az asztaxantin antioxidáns gyártása vagy a spirulina algákkal történő termelése már bevett módszer, azonban a Chonkus lehetőségei jóval túlmutatnak a jelenlegi alkalmazásokon.

A cianobaktériumok közvetlenül nyerik ki a környezetükből a szenet, így a szén-dioxid megkötése és a biogyártás folyamata egyetlen organizmusban valósulhat meg, jelentős költségmegtakarítás mellett. A kutatók célja, hogy tovább finomítsák és optimalizálják a Chonkus-törzset, valamint más kutatók számára is elérhetővé tegyék, széleskörű tanulmányozásra és óceáni környezetekben történő hasznosításra.

A kutatás vezetője, Max Schubert szerint a Chonkus nagy sűrűségű növekedése és természetes ülepedési hajlama különösen értékessé teszi ezt az organizmust a szén-dioxid megkötési projektek és a biotechnológiai termelés számára. „Ez a természetes cianobaktérium-törzs számos, az emberiség számára hasznos tulajdonsággal rendelkezik” – szögezte le nyilatkozatban a tudós.

Címlapkép: Wyss Intézet

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 11. 07., 09:07
Növekszik a januárban hatályba lépett új ESG szabályozás után érdeklődők száma a kötelezetti körön túl, a kis- és középvállalkozások között is, de az ismeretek elmélyítése és megfelelő gyakorlati alkalmazása még időt igényel – derül ki a Billingo által, saját felhasználói körében végzett friss kutatásából, amelynek középpontjában az ESG-szempontok ismertsége, alkalmazása áll.
2024-11-08 22:08:00
Az idősebb generációk, ahogy haladunk felfelé a korban, egyre nagyobb ellenállást mutatnak a teljesen átlátható bérek gyakorlatával szemben – derül ki a PWC felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.
Bár a magyarok európai összehasonlításban is tudatosan kötnek lakásbiztosítást, akadnak fontos apróságok a szerződésekben, amelyeket kifelejtenek. A kisebb, de baj esetén drága hibákra a hazai árvizek során keletkezett károk még jobban ráirányították a figyelmet. Árvízre továbbra sem, vagy csak szigorú kikötések mentén lehet biztosítást találni, viszont más természeti katasztrófák kapcsán nagyot menthet egy jó szerződés – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor ebben az epizódban tisztázza a természeti katasztrófákból eredő károk közötti fontos különbségeket és elmondja, mit nem kellene kifelejteni a szerződésekből, hogy nagyobb biztonságban tudjuk ingó és ingatlan vagyonunkat.
Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS