16 százalékkal csökkentek 2023-ban a mezőgazdasági termelői árak

2024. 02. 22., 18:10

A mezőgazdasági termelői árak 2023-ban 16 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 28 százalékkal elmaradt a megelőző évitől, az állatok és állati termékeké pedig 12 százalékkal nőtt. A ráfordítási árak 1,1 százalékos mérséklődéséhez főként a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 2,5 százalékos csökkenése járult hozzá, míg a mezőgazdasági beruházások árszínvonala 10 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Tovább csökkent a gabona és az ipari növények ára

2023-ban az egy évvel korábbinál jóval magasabb terméseredmények az árak alakulására is hatottak. Éves szinten a gabonafélék ára 39, az ipari növényeké pedig 41 százalékkal csökkent.

2023 januárja óta jelentősen olcsóbb lett a búza és a kukorica. A háborús események okozta piaci bizonytalanság következtében májusban átmentileg emelkedtek az árak – ez azonban nem mutatkozott tartósnak –, a búza felvásárlási ára decemberben felére csökkent 2022 decemberéhez képest.

A gyümölcsök ára 13, a zöldségféléké 15 százalékkal nőtt 2023-ban a megelőző évihez képest, az utóbbi termékcsoportnál a sárgarépa ára 42, a vöröshagymáé pedig 48 százalékkal emelkedett, a paradicsom mérsékelten, 5,8 százalékkal drágult.

A burgonya ára jelentősen, 34 százalékkal nőtt.

2023 márciusa óta mérséklődik a vágócsirke ára

Az élő állatok ára 15 százalékkal nőtt 2023-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A vágócsirke felvásárlási ára két és fél évig folyamatosan emelkedett. A legmagasabb árat 2023 márciusában (511 forint/kilogramm) érte el, majd novemberre kilogrammonként 400 forintra mérséklődött, decemberben pedig 444 forintra korrigált vissza. Éves szinten a termék árindexe összességében 8 százalékos növekedést mutatott 2023-ban.

A vágósertés ára a 2023. évben 21 százalékkal emelkedett a megelőző évihez képest. A júliusi csúcs (762 forint/kilogramm) után kisebb csökkenést figyeltünk meg, ami novemberben megállt. 2023 decemberében 692 forintot adtak kilogrammonként a vágósertésért. Egész Európát termeléscsökkenés jellemezte, és a magas árak ellenére sem javult a sertéstartási kedv.

A takarmányárak tovább csökkentek

A 2023. évi mezőgazdasági ráfordítási áraknak a megelőző évhez viszonyított 1,1 százalékos mérséklődése a folyó termelőfelhasználás árainak 2,5 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 10 százalékos emelkedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás legtöbb összetevője drágult 2023-ban. A legnagyobb mértékben, 21 százalékkal az energia ára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az üzemanyagoké 29 százalék, a fűtőanyagoké 11 százalékkal.

A műtrágyák ára 37 százalékkal volt alacsonyabb 2023-ban a megelőző évi csúcshoz képest, és a két évvel korábbi szintre esett vissza. A műtrágyacsoportokon belül ellentétes ármozgások voltak megfigyelhetők, míg a nitrogénműtrágyák esetében az árak tovább csökkentek, addig a többi termékcsoportban enyhén emelkedtek.

A takarmányok ára 8,0 százalékkal elmaradt a megelőző évhez viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 19 százalékkal csökkent, míg a keveréktakarmányoké 2,4 százalékkal nőtt. 2023 IV. negyedévében tovább folytatódott az árak csökkenése, 8,5 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2023 III. negyedévében mérteknél.

A növényvédő szerek 20, az állatgyógyászati készítmények 14 százalékkal drágultak 2022-höz képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 15, a gépberuházásoké 5,7 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS