Szittya Márton: Igazán nagy kihívás egy telített piacon megvetni a lábad

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 06., 09:30

A kudarcokból is le kell vonni közösen a konstruktív tanulságot – mondta az Üzletemnek Szittya Márton. A Wild Code School üzletfejlesztési vezetője arra koncentrál, hogy minél tökéletesebb környezetet hozzanak létre a diákjaiknak a leghatékonyabb tanulás érdekében.

Szittya Mártonnak nem újdonság, hogy nagy feladatokat old meg, így van a legújabb projekttel is a nemzetközi programozó iskolában. Most ezt pörgeti ezerrel, s emellett természetesen nem tagadja meg vállalkozói vénáját, viszi tovább saját matekos projektjét is. Márton azt sem titkolja, hogy kik vannak rá a legnagyobb hatással. Jó olvasást kívánok az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 129. interjújához!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Előző munkahelyemen, az OTP Banknál számos több száz millió eurós merger & acquisition deal-ek vezetésében vettem részt, mint projekt menedzser. Mint például a Splitska banka vagy Vojvodjanska banka akvizíciója. Ezek nem valósulhattak volna meg nélkülünk, azaz a bank M&A főosztályának kivételesen tapasztalt kollégái nélkül. Mind a célpont átvilágításának menedzselése, az értékelés elvégzése és a tranzakciós szerződések kitárgyalása is maroknyi csapatunk felelőssége volt. Viszont pár hónap múlva, amikor a Wild Code School budapesti campusa és programozói kurzusai teljes gőzzel pörögnek, akkor erre a kérdésre már más lesz a válaszom. Hiszen egy ilyen fejlett/telített piacra belépni és megvetni a lábad igazán nagy kihívás.

Milyen távra tervez?

– Jelenleg nem az jár a fejemben, hogy mikor nézek új kihívások után, hiszen inkább arra koncentrálok, hogy minél nagyobb részt szerezzünk meg a piacból és minél tökéletesebb környezetet hozzunk létre diákjaink részére a leghatékonyabb tanulás érdekében.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A listám élén a Wild Code School helyi operációjának olyan szintre juttatása, hogyha bárki programozásba vágná a fejszéjét, mi jussunk eszébe először. Emellett a vállalkozói vénámnak is adózok saját projektem, a Rapid Matek brand építése révén, ahol alapító társammal több korosztálynak segítünk matematikából felkészülni előttük álló nagy megmérettetésekre, mint például 6. és 8. osztályos általános iskolásoknak a középiskolai felvételire.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szakmai szempontból nézve korábbi közvetlen vezetőim, illetve jelenlegi közvetlen vezetőmtől. Mindegyikőjük a saját területén kivételesen tapasztalt és határozott szakembernek számít, aki 100 százalékig tudja, hogy mit és miért csinál.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Munkám során igyekszem, olyan példát mutatni kollégáimnak, amivel őket is arra ösztökélem, hogy minél hatékonyabbak legyenek és élvezzék azt, amit csinálnak. Rám is azok a kollégák vannak a legnagyobb hatással, akik tökéletesen tudják, hogy mit miért csinálnak és egyúttal pezsegnek jelenlegi pozíciójukban. Illetve ezen kívül nagyon fontos az elért sikerek elismerése. Viszont a kudarcokból is le kell vonni közösen a konstruktív tanulságot, hogy ezekből is inkább építkezzünk tovább.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Programozás. Mindig is jó voltam matekban és logikai gondolkodásban, így úgy érzem, könnyen sikeres karriert építhetnék. De ami a leginkább vonz és lenyűgöz ebben a szakmában az az alkotás és a kreativitás. Valójában gépeléssel az ember létre tud hozni egy olyan applikációt, ami más emberek életét könnyebbé vagy vidámabbá/boldogabbá teheti.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Olyan üzleti kapcsolatokat keresek, amelyek során biztosított a win–win szituáció, azaz mindkét fél megfelelően profitál a partnerségből.

Mire sajnálja az idejét?

– Arra, hogy ha valamit egy elkerülhető hiba miatt, legyen az az én hibám vagy másé, kétszer kell megcsinálni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nem lehet könnyen kihozni a sodromból, de az igazán bosszantó számomra, ha egy csapatban valaki nem a csapat érdekeit tartja elsődlegesnek.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– No brainer. Hátrányos helyzetű gyerekeknek/családoknak segítenék.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra/élmények szerzésére.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utazás és a sport. Ilyenkor teljesen el tudok engedni minden gondot, még olyanokat is, amiket egy ebédszünet vagy egy esti mozi során kevésbé.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS