Szittya Márton: Igazán nagy kihívás egy telített piacon megvetni a lábad

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 06., 09:30

A kudarcokból is le kell vonni közösen a konstruktív tanulságot – mondta az Üzletemnek Szittya Márton. A Wild Code School üzletfejlesztési vezetője arra koncentrál, hogy minél tökéletesebb környezetet hozzanak létre a diákjaiknak a leghatékonyabb tanulás érdekében.

Szittya Mártonnak nem újdonság, hogy nagy feladatokat old meg, így van a legújabb projekttel is a nemzetközi programozó iskolában. Most ezt pörgeti ezerrel, s emellett természetesen nem tagadja meg vállalkozói vénáját, viszi tovább saját matekos projektjét is. Márton azt sem titkolja, hogy kik vannak rá a legnagyobb hatással. Jó olvasást kívánok az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 129. interjújához!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Előző munkahelyemen, az OTP Banknál számos több száz millió eurós merger & acquisition deal-ek vezetésében vettem részt, mint projekt menedzser. Mint például a Splitska banka vagy Vojvodjanska banka akvizíciója. Ezek nem valósulhattak volna meg nélkülünk, azaz a bank M&A főosztályának kivételesen tapasztalt kollégái nélkül. Mind a célpont átvilágításának menedzselése, az értékelés elvégzése és a tranzakciós szerződések kitárgyalása is maroknyi csapatunk felelőssége volt. Viszont pár hónap múlva, amikor a Wild Code School budapesti campusa és programozói kurzusai teljes gőzzel pörögnek, akkor erre a kérdésre már más lesz a válaszom. Hiszen egy ilyen fejlett/telített piacra belépni és megvetni a lábad igazán nagy kihívás.

Milyen távra tervez?

– Jelenleg nem az jár a fejemben, hogy mikor nézek új kihívások után, hiszen inkább arra koncentrálok, hogy minél nagyobb részt szerezzünk meg a piacból és minél tökéletesebb környezetet hozzunk létre diákjaink részére a leghatékonyabb tanulás érdekében.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A listám élén a Wild Code School helyi operációjának olyan szintre juttatása, hogyha bárki programozásba vágná a fejszéjét, mi jussunk eszébe először. Emellett a vállalkozói vénámnak is adózok saját projektem, a Rapid Matek brand építése révén, ahol alapító társammal több korosztálynak segítünk matematikából felkészülni előttük álló nagy megmérettetésekre, mint például 6. és 8. osztályos általános iskolásoknak a középiskolai felvételire.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szakmai szempontból nézve korábbi közvetlen vezetőim, illetve jelenlegi közvetlen vezetőmtől. Mindegyikőjük a saját területén kivételesen tapasztalt és határozott szakembernek számít, aki 100 százalékig tudja, hogy mit és miért csinál.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Munkám során igyekszem, olyan példát mutatni kollégáimnak, amivel őket is arra ösztökélem, hogy minél hatékonyabbak legyenek és élvezzék azt, amit csinálnak. Rám is azok a kollégák vannak a legnagyobb hatással, akik tökéletesen tudják, hogy mit miért csinálnak és egyúttal pezsegnek jelenlegi pozíciójukban. Illetve ezen kívül nagyon fontos az elért sikerek elismerése. Viszont a kudarcokból is le kell vonni közösen a konstruktív tanulságot, hogy ezekből is inkább építkezzünk tovább.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Programozás. Mindig is jó voltam matekban és logikai gondolkodásban, így úgy érzem, könnyen sikeres karriert építhetnék. De ami a leginkább vonz és lenyűgöz ebben a szakmában az az alkotás és a kreativitás. Valójában gépeléssel az ember létre tud hozni egy olyan applikációt, ami más emberek életét könnyebbé vagy vidámabbá/boldogabbá teheti.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Olyan üzleti kapcsolatokat keresek, amelyek során biztosított a win–win szituáció, azaz mindkét fél megfelelően profitál a partnerségből.

Mire sajnálja az idejét?

– Arra, hogy ha valamit egy elkerülhető hiba miatt, legyen az az én hibám vagy másé, kétszer kell megcsinálni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nem lehet könnyen kihozni a sodromból, de az igazán bosszantó számomra, ha egy csapatban valaki nem a csapat érdekeit tartja elsődlegesnek.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– No brainer. Hátrányos helyzetű gyerekeknek/családoknak segítenék.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra/élmények szerzésére.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utazás és a sport. Ilyenkor teljesen el tudok engedni minden gondot, még olyanokat is, amiket egy ebédszünet vagy egy esti mozi során kevésbé.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-31 10:44:05
Alig egy hét alatt több mint 330 milliárd forintnyi fogyott el az inflációt követő hozamú Prémium Magyar Állampapírból. Már csaknem 4600 milliárd forint van ebben a befektetésben, amely egyértelműen az új szuperállampapírrá vált.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS